פורצי הדרך: הלייזר שמרפא בבת אחת התמכרויות לסמים
חוקרים אמריקאים איתרו את האזור במוח ששולט בהתמכרויות, חשפו אותו לחומר מיוחד והצליחו לבטל לחלוטין התמכרות לקוקאין. בינתיים, הניסוי הוכח על חולדות, אולם ניסויים בבני אדם יתחילו מוקדם מהצפוי
קבוצת חוקרים ממשרד הבריאות האמריקאי וקליניקת גלילאו בסן פרנסיסקו הצליחו להשלים ניסוי שסולל את הדרך לטיפול מיידי ואפקטיבי במיוחד בהתמכרויות.
- בניינים רוקדים: כשרובוטיקה וארכיטקטורה נפגשות בדירה שלכם
- פורצי הדרך: "העתק" ו"הדבק", גרסת העולם האמיתי
- פורצי הדרך: מתפקד היטב תחת לחץ? בוא לטוס איתנו למאדים
הטכנולוגיה החדשה מתבססת על קרני לייזר שיוכלו למחוק מהמוח את הצורך בסמים קשים כקוקאין למשל.
החוקרים הצליחו לגרות בקרני לייזר את האזורים באונה הקדמית של מוח שאחראיים להתמכרות אצל חולדות. הניסוי הראה כי החוקרים יכלו להדליק ולכבות את ההתמכרות לסם ממכר במיוחד - קוקאין - כמו מתג. הניסוי הצליח להראות כיצד ניתן לרפא את ההתמכרות בחולדות שסבלו מכך, וכיצד ניתן לעורר התנהגות דומה להתמכרות בקרב חולדות ללא כל התמכרות.
על מנת לבצע את הניסוי, החוקרים היו צריכים להשתמש בחומר רגיש לאור בשם רהודוספינס, ששולב לתוך האונה על ידי שימוש בהנדסה גנטית. קרני הלייזר אצל כוונו לתוך המוח בעזרת סיבים אופטיים, ועוררו את החומר, שהפעיל אזורים במוח החולדות שאחראים לשליטה עצמית. כמו חיות הניסוי, גם בני אדם המכורים לסמים סובלים מפעילות מוחית נמוכה במיוחד באונה הקדמית.
הצורך בסם נעלם
לפי ראש המחקר, אנטולו בונסי, הניסוי הצליח לגרום ל-70% מהחולדות המכורות להפסיק את החיפוש הכפייתי אחר סמים. בפועל, הן התנהגו כאילו ההתמכרות פשוט נעלמה. "כאשר הפעלנו את האזורים הרלוונטים באונה הקדמית, יכולנו לראות שהחיפוש האובססיבי אחרי קוקאין הפסיק" אמר בונסי לאתר גיזמודו.
הניסוי רק נועד לאשש את המתודולוגיה; על בני אדם, החוקרים ישתמשו בטכניקה של תהודה מגנטית ליצירת פעילות מוחית מדויקת באונה הקדמית, דרך הגולגולת. המחקר בבני אדם צפוי להתחיל בקרוב. בונסי אמר שהוא נלהב מכך: "בדרך כלל, יש תקופה של 15 שנים בין ניסוי ראשוני ובין תחילת ניסוי קליני בבני אדם. אבל עכשיו, אנחנו יכולים להתחיל מוקדם מהצפוי".