מדריך כלכליסט
יד שנייה מאייפוניסט: כך תרכשו סמארטפון משומש בזול
לא חייבים להוציא אלפי שקלים על הסלולרי החדש ביותר; "כלכליסט" מציג את הדרך הבטוחה לאיתור ורכישת סמארטפון איכותי מיד שנייה, מסייע בבחירת דגם מתאים ונותן טיפים שיגרמו לו לפעול כמו חדש
יש אנשים שמתלבטים בין אייפון 5 לגלקסי S4, שצפוי לצאת בקרוב. בפועל רוב הציבור לא יכול להרשות לעצמו אף אחד מהם או פשוט מעדיף לקנות סמארטפון מתקדם שיענה על צרכיו גם בלי להיפרד מ-3,500 שקל. בין כל כך הרבה מכשירים ואפשרויות קל להתבלבל בחיפוש אחר העסקה הטובה ביותר. למעשה, הסמארטפון המשתלם בישראל הוא מכשיר דגל בן שנתיים.
- בגלל הסמארטפון: ארגונים יוציאו השנה כ-3.8 טריליון ד' על IT
- דיווח: האייפון הבא יעלה השבוע על פסי הייצור - ביחד עם דגם מוזל
- דיווח: מכשיר הנקסוס 5 יהיה מפלצת עם עוצמה של לפטופ
בשנים האחרונות התפתח מאוד שוק המכשירים המשומשים בארץ, שהמקור העיקרי שלו הוא משתמשים אשר קנו מכשיר חדש ומציעים את הישן למכירה. בניגוד לשוק הרכב המשומש, בשוק הסלולר בישראל אין מחירון או מדד מחירי אלקטרוניקה, וגם המידע באתרי השוואות המחירים מציג לרוב מוצרים חדשים בלבד.
לפיכך, רכישת טלפון נייד משומש היא מלאכה לא פשוטה, וקל להסתנוור ממחיר עממי ולרכוש מכשיר תקול, שחוק עד עפר או כזה שאינו מתאים לצרכים שלכם. "כלכליסט" מציג בפניכם את כל מה שצריך לדעת כדי לרכוש מכשיר משומש תקין.
היכן מוצאים מכשיר משומש?
אתרי לוחות. את המכשיר המשומש תמצאו באתרים כ-WinWin ודומיו, שמציגים מוצרים משומשים למכירה. לרובם קטגוריות ייעודיות לטלפונים סלולריים.
פייסבוק. הדרך הטובה ביותר למצוא מכשיר היא להשתמש בתבונת ההמונים ופשוט לפרסם סטטוס "מעוניין לרכוש סמארטפון יד שניה, במחיר של עד 1,200 שקל", או נוסח דומה. משתמשים רבים מחזיקים סמארטפונים ישנים בבית; יתכן שמישהו שאתם מכירים וסומכים עליו יוכל למכור לכם טלפון משומש.
פורומים מקצועיים. מערכות ההפעלה אנדרואיד ו-iOS של אפל זכו למספר אתרים ייעודיים בישראל, אשר עוסקים בתכנים הקשורים אליהן, בתפעול מכשירים וכוללים לרוב גם פורום בו מוצגים מכשירים למכירה. יש להניח שבאתרים אלו גולשים משתמשים מתקדמים, אשר יתכן שביצעו שימוש אינטנסיבי במכשיר, מה שעשוי להשפיע על ביצועיו.
איביי. פלטפורמת הסחר העולמית מציגה שלל מכשירים במחירים אטרקטיביים. אם איתרתם בה מוצר מתאים, תוכלו לשלם באשראי בינ"ל סטנדרטי או בפייפאל ולהזמינו ארצה.
החיסרון הוא שלא תוכלו להתמקח עם המוכר, יהיה פחות נוח לשמוע ממנו רשמים על אודות המכשיר ושלא כל חנות תעשה משלוח לארץ במחיר משתלם. אפשרות זו תתאים יותר למשתמשים שמחפשים דגם ספציפי שנדיר למצוא בישראל.
איזה מכשיר כדאי לבחור, וכמה הגיוני שיעלה?
גם מכשירים מובילים מהעבר הלא רחוק (2010-2011) יכולים לספק את צרכי המשתמש הממוצע. הביאו בחשבון שאלה מכשירים חלשים משמעותית מאלה של ימינו, ולכן לא תמיד תוכלו לצפות באמצעותם בווידאו HD בצורה חלקה, לצלם תמונות באיכות מדהימה או להריץ בהם משחקים תובעניים.
עם זאת, אפליקציות בסיסיות תומכות בהם ותוכלו לנווט בווייז, לשלוח מיילים או לגלוש בפייסבוק - תפקודי סמארטפון בסיסיים אשר מספקים את רוב המשתמשים.
בגזרת מכשירי הפרימיום לשעבר תוכלו למצוא מכשירים כמו סמסונג גלקסי S, מכשיר העילית הראשון של החברה בגזרת האנדרואיד, מוטורולה אטריקס, Desire מבית HTC, נקסוס 1 של HTC וגוגל וסוני אריקסון X10. כולם ראו אור ב-2010, ועדיין יוכלו לעשות עבורכם את העבודה. מחיר המכשירים נע בין 750 ל-1,500 שקל בממוצע, בהתאם למצב המכשיר ולציוד הנלווה לו (אוזניות, סוללה נוספת).
מכשירים נוספים שכדאי לבדוק, אשר יוכלו להפעיל יישומים פופולריים, הם מוטורולה Defy, סמארטפון ביניים עמיד בפני מים, נפילות ומכות, אופטימוס ONE של LG, סוני אריקסון X8, ה-HTC Legend ודומיהם. מחיריהם נעים בין 550 ל-1,000 שקל.
משתמשים שמעדיפים את מכשירי אפל יוכלו למצוא אייפון 4 בכ-1,500 שקל. קחו בחשבון שאייפון הוא מכשיר יקר יותר אשר שומר על ערכו. מי שרוצה מכשיר iOS ומוכן להתפשר יוכל לקנות אייפון 3GS בכ-900 שקל.
אילו בדיקות יש לבצע לפני שקונים?
חשוב מאוד לבדוק את הסמארטפון המיועד כפי שהייתם בודקים מכונית משומשת בטרם רכישתה. המטרה הראשונה ברכישת סמארטפון מיד שנייה היא לחסוך אלפי שקלים, וחבל להיתקע אחר כך עם מכשיר לא שמיש או להוציא מאות שקלים על תיקונים. לפני הרכישה יש לבחון כמה פרמטרים.
שחיקה פיזית. שימוש ממושך במכשיר גורם לבלאי בכפתורים - שלרוב עשויים פלסטיק - ובשקעים. כפתורי הפעלה או ווליום שמגיבים בקושי רב הם עילה לפסילת מכשיר. כמותם גם שקע אוזניות שיש בעיות במגעים שלו או שקע טעינה חלוד. חשוב לבדוק את מכסה הסוללה ולוודא שכל הפינים של דפנותיו שלמים, כך שלא יתפרק לכם בתיק. התעלמו ממכות ומשריטות, למעט שריטה בולטת במסך או בעדשת המצלמה. במקרה זה תוכלו להחליט אם לחיות עם זה בשלום או לדרוש הנחה.
בעיות חומרה. רכיבי המכשיר יכולים להתבלות אף הם בגלל חום, קורוזיה, מכות ועוד. כדי לגלות אם יש תקלות בסמארטפון יש להשוות אותו למכשיר חדש מסוגו. איך עושים זאת? על משתמשי אנדרואיד להוריד את הגרסה החינמית של אפליקציה בשם Quadrant. זו תוכנה שעורכת סדרת בדיקות כדי למפות את יכולותיהם של המעבד, הרכיב הגרפי, הזיכרון ועוד.
לאחר התקנת האפליקציה תוכלו לבצע סריקה מלאה למכשיר ולקבל את הציון של ביצועי הרכיבים בו. המכשיר שלכם יוצג ברשימת סמארטפונים בולטים אחרים בשוק לשם השוואה. לאחר שקיבלתם את הציון השוו אותו בעזרת חיפוש בגוגל של שם המכשיר בצירוף המילים Benchmarks, וכך תקבלו את מצב הביצועים האופטימלי שלו.
מכשירים בישראל איטיים קצת מאחיהם בחו"ל בשל ריבוי האפליקציות שספקיות הסלולר טוענות בהם. ואולם, אם יש סטייה משמעותית בציונים (למשל, 1,200 לחדש, 850 למשומש) דעו שיכול להיות שיש רכיב תקול במכשיר. במקרה זה עליכם להחליט, בדומה לרכישת רכב, אם אתם מתווכחים עם המוכר כדי להוזיל את הטלפון ומתקנים את המכשיר על חשבונכם או מוותרים עליו.
בעלי אייפון יכולים להוריד אפליקציה בשם Geekbench 2, שאינה חינמית (עולה דולר אחד) ומספקת השוואה עם מכשירים דומים מאותו הדגם. כך ניתן לראות עד כמה המכשיר שבידיכם "שחוק" לעומת מכשירים זהים.
קניתם מכשיר חדש. מה עכשיו?
מכשירים ישנים יותר סובלים בכל זאת מכמה בעיות שמשפיעות על הביצועים שלהם, אך תוכלו לשפר אותם בכמה דרכים פשוטות שלעתים כרוכות בהוצאה נוספת אך עדיין משתלמת.
להחליף סוללה. לסוללות ליתיום-יון יש זמן חיים מוגבל ומספר מחזורי טעינה שלאחריו יורדת האפקטיביות שלה בצורה דרמטית. היות והמכשירים שנמכרו לפני שנתיים-שלוש היו פחות יעילים בכל הנוגע לניצול הסוללה, הניחו שהם נטענו הרבה ושהסוללות נשחקו. לפיכך, אנו מציעים לרכוש סוללה חדשה למכשיר המשומש בכל מקרה. מחיר הסוללה משתנה ממכשיר למכשיר ונע בין 60 ל-160 שקל.
לשדרג את מערכת ההפעלה. משתמשים מתקדמים יותר יכולים לעדכן את גרסת מערכת ההפעלה שהגיעה עם המכשיר, וכך לגרום למכשיר לעבוד טוב יותר; גרסאות מוצלחות כאלה אפשר למצוא ללא קושי ברשת. בכל מקרה כדאי להיעזר באדם שמבין או במעבדה עצמאית, שכמובן תגבה תמורת השירות תשלום.