בדיקת כלכליסט
Facebook Home: צ'ט מהחלומות, אפליקציה מהסיוטים
בדקנו את אפליקציית הלאנצ'ר של פייסבוק לאנדרואיד, אשר מכילה את כלי הצ'ט הנוח והנחמד ביותר שראינו ולצידו כמה מגבלות מוזרות. Home משפרת את חוויית השימוש בפייסבוק - אך פוגעת בחוויית הסמארטפון
פייסבוק עובדת במרץ מזה מספר שנים כדי להפוך לאחד מעמודי התווך של האינטרנט - מסד נתונים שכל אתר, תוכנה ואפליקציה מתחברים אליו ומזרימים נהרות של מידע.
- פייסבוק Home - שווה לחזור הביתה?
- פייסבוק הכריזה על סדרה חדשה של אפליקציות יעודיות לאנדרואיד
- פייסבוק תשתול פרסומות בפיד, על בסיס היסטוריית הגלישה שלכם
עם פייסבוק Home, נראה כי החברה מקווה לעשות את אותו הדבר עם המובייל. "כלכליסט" בדק את המוצר החדש מבית הרשת החברתית.
אז מה חדש בפיד?
נתחיל בעיקר - מה זה בכלל פייסבוק Home? ובכן, זוהי אפליקציה המוסיפה launcher (הפלטפורמה עליה רצה אנדרואיד). רוב הטלפונים הקמעונאיים מגיעים עם launcher משלהם, כגון TouchWiz של סמסונג. זו בהחלט לא מערכת הפעלה או אפילו ROM חלופי לאנדרואיד; רמת האינטגרציה של פייסבוק עם אנדרואיד, ומבחר האפליקציות והשירותים שהיא מציעה, היא אפילו די מינימלית.
Home בעצם יוצרת ממשק ויזואלי חדש שנועד להתמשק בצורה טובה יותר עם האפליקציות הסלולריות הקיימות של פייסבוק - מסנג'ר ואפליקציית הפייסבוק הראשית. אפשר לסכם את המטרה, והיתרונות של Home במשפט אחד - היא מאפשרת לכם לשוחח עם חבריכם בפייסבוק ולבדוק את הפיד שלכם.
בכך מסתכמים היתרונות של Home. עבור המכורים לפייסבוק, אין ספק שהיא תשרת את המטרה. עמוד הבית שלכם יתחלף במעין שומר מסך דינמי, עליו ירוצו בגדול העדכונים האחרונים מהפיד, עם תמונות שיפרסו על פני כל המסך - תמונה במקרה שאחד מחבריכם העלה תמונה, או תמונת הטיימליין של המשתמש. ניתן לדפדף במהירות גבוהה יותר על ידי תנועה עם האצבע לצדדים, לבצע לייק על ידי לחיצה כפולה, או זום-אאוט לתמונה על ידי לחיצה ארוכה על המסך.
עם מעט אנימציה ופוקוס מעניין, רשימת חברים מחוברת ומספר דפים שאתם עוקבים אחריהם, יש משהו כמעט מהפנט בבדיקה חוזרת ונשנית של עמוד הבית. היא הופכת את חווית קריאת הפיד שלכם, ובמיוחד סטטוסים ארוכים ועדכונים מחברים, לנהדרת, ויזואלית וממכרת.
מה שחבל, שחלק נכבד מהעדכונים פשוט לא עוברים היטב - במיוחד קישורים לאתרים אחרים או סרטוני וידאו. היה נחמד אם Home הייתה מאפשרת הרצת סרטונים בלחיצת כפתור, למשל. כמו כן, פייסבוק, אנחנו יודעים שאתם אוהבים לייקים, אבל אם אפשר לעשות לייק על ידי לחיצה כפולה, תנו לנו לעשות אנלייק ולבטל אותו באותה קלות.
החברים המרחפים שלי
ההתכתבויות עובדות מצוין, עם פונקציות הצ'טהדס (chatheads) של פייסבוק. הודעות נכנסות מופיעות עם אייקון קטן ומרחף, לוגו של פני החבר ששלח לכם הודעה. הן נפתחות לזמן קצר על המסך, ואז ממשיכות לרחף ברקע בזמן שאתם עובדים.
לחיצה על האייקון וחלון שיחה יפתח, מכל מקום - בלי שתצטרכו להפעיל את אפליקציית המסרים. גררו את האייקון מטה על מנת להעלים אותו או לסגור חלון שיחה פתוח. ניתן לדפדף במהירות בין שיחות נכנסות ואפילו לצרף מספר אנשים לאותה שיחה. הודות למסנג'ר, גם הודעות SMS משולבות בתוך ההודעות.
אם פייסבוק מסנג'ר היא מרכז החיים החברתיים שלכם, Home תעשה את העבודה נאמנה. זהו אולי ממשק ההודעות המיידיות הכי אינטואטיבי, נוח וידידותי שראינו והוא מאפשר ניהול לא מעט שיחות נכנסות בקלות ובנוחות.
לא מעט אנשים טענו כי Home הוא לא יותר מאשר ניסיון להרוג את ווטסאפ והצ'ט של גוגל ויתכן ובהחלט שזאת מטרת החברה. אבל האמת היא, שבהתחשב במספר בעיות באפליקציה, עליהן מיד נרחיב, קשה לראות אנשים זונחים את ווטסאפ על מנת להשתמש ב-Home ומסנג'ר. כל מה שקורה שצ'אטהדס פשוט פחות שימושיים ממה שהיה יכול להיות אם פייסבוק הייתה מוחלת על כבודה ועוברת להיות אגרגטור הודעות נכנסות, שיודע גם לקבל, להציג ולענות להודעות במגוון שירותים מיידים אחרים.
חסרונות: הטלפון הפך לטלפייסבוק
היכן הבעיות של Home, אם כך? ובכן, בכל השאר. ציינו בפניכם את מסך הבית, ואת שירות ההודעות. לפי פייסבוק, כנראה, הטלפון החכם שלכם לא טוב לשום דבר אחר. אתם יכולים לגשת לאפליקציות הקיימות, או למסך הבית הישן שלכם, על ידי לחיצה קצרה על האייקון שלכם בתחתית המסך, שפותחת תפריט לניווט בין יישומים.
מה זה אומר? רוצים לגלוש באינטרנט? זה כבר לא יכול להיות בלחיצת כפתור ממסך הבית. וגם לא לבצע חיפוש בגוגל, או לשלוח מייל, או אפילו לבדוק את מזג האוויר וכותרות החדשות האחרונות. שלא לדבר על המנהג המגונה של לבצע שיחה קולית, כי כולנו יודעים כי בעוד שמדובר בטלפון, מבחינת דור ה-Y אף אחד לא מתקשר יותר. הכל עדיין שם, אבל הדבר הראשון שאתם רואים זה פייסבוק - וכל דבר אחר שתרצו, ידרוש מכם מאמץ. הוא קצת יותר רחוק, דורש עוד שניה להפעיל, עוד ניווט, עוד לחיצת כפתור, הסטת אצבע והמתנה קלה.
הבעיה היא שגם עבור האנשים המכורים לרשתות חברתיות, Home פשוט לא מספקת בפני עצמה מספיק פונקציונליות. היינו מצפים שפייסבוק לפחות תשלב את אינסטגרם או אפליקציית צילום משלה באותה רמה עם Home, ומאפשרת צפיה מהירה ונוחה בתמונות - שלא לדבר על כפתור מהיר לצילום, ולשיתוף מיד לאחר מכן. אבל עכשיו גם יקח לכם קצת יותר זמן לצלם משהו, עוד לחיצת כפתור, עוד המתנה.
ומה לגבי טוויטר? בלוגים? טמבלר? אינסטגרם ופינטרסט? קשה לחשוב על מכור אחד לפייסבוק שלא צורך לפחות כמה מהשירותים האחרים, והם עכשיו יותר רחוקים ממנו. התוצאה היא שקשה לחשוב על משתמשים רבים שבאמת צריכים את Home, לפחות איך שהיא כרגע.
ורבים גם לא יכולים לקבל כרגע את Home, שהושקה עבור מספר מאוד מצומצם של מכשירים וטריטוריות. אתם יכולים למצוא דרכים עקיפות להתקין את האפליקציה בצורה לא רשמית, אבל אז תתקלו בלא מעט באגים ובצורך להתקין את האפליקציות בסדר מסוים, לעדכנן, ולהוסיף טלאים. כלומר, זה יותר פתרון למכורים לפייסבוק ולעיתונאי טכנולוגיה. עבור רוב המשתמשים, Home פשוט לא נגישה כרגע מחוץ לארצות הברית.
כמו ההתקנה, גם ההסרה יכולה להיות בעייתית עבור משתמשים שהתקינו את האפליקציה שלא דרך פליי. יש משתמשים שדיווחו שהיא רצה על המכשיר שלהם גם אחרי הסרת הסרתה. בעוד שבבדיקת "כלכליסט" הדבר לא קרה, הפתרון הוא להסיר את האפליקציות האחרות של פייסבוק, אחרי ביצוע log-out מהאפליקציה הראשית. הדבר אמור לפתור את כל הבעיות בנושא.
למכורים בלבד
קשה להגיד שהתפעלנו מ-Home. התועלת שלה מועטה, היתרונות שלה ממוקדים כלייזר, ואם לא תזהרו היא תשתה לכם במהירות את הסוללה ואת חבילת הנתונים. אי אפשר שלא להתרשם מיכולת העיצוב של פייסבוק, שהצליחה ליצור חווית משתמש יותר נוחה וידידותית ממה שגוגל הצליחה אי פעם לעשות עם אנדרואיד. צ'טהדס מהווה דוגמה ומופת למערכת התראות במובייל.
אבל התוצאה לוקחת את אנדרואיד - מערכת הפעלה שמשתמשים בחרו על פני המתחרות בגלל הפונקציונליות, הפתיחות, ורוחב היריעה שלה - ויוצרת את הגן הסגור האולטימטיבי, שבו כל מה שאתם רואים, צורכים ועושים זה רק פייסבוק וכל השאר נמצא רק במרחק נגיעה. את זה אפילו אפל לא הרהיבה עוז לעשות.
Home זוכה לביקורות שליליות במיוחד מהקהל ומהתקשורת הטכנולוגית. גם אם אנליסטים מעריכים את הניסיון של פייסבוק להשתלט על שוק הסלולר ואת הפוטנציאל של האפליקציה, קשה להתעלם מכך שכרגע היא זכתה לציון ממוצע של 2.4 בגוגל פליי - נמוך במיוחד. הציון הזה נמוך אף משל אפליקציית פייסבוק הרשמית, שהיא איטית ובעייתית במיוחד.