תרמית המס הגדולה של אפל: הקונגרס דורש לדעת איפה הכסף
ועדת חקירה של הקונגרס האמריקאי קבעה כי ענקית האלקטרוניקה הפעילה רשת עצומה של חברות קש במטרה לחמוק מתשלום מסים בהיקף של מיליארדי דולרים. "אפל השיגה את הגביע הקדוש של התחמקות ממס", אמר ראש הוועדה. מנכ"ל אפל נדרש לתת הסברים בשימוע פומבי
אפל לא מסתפקת ברווחיה העצומים, שהסתכמו ב-2012 ביותר מ-55.7 מיליארד דולר, והיא משתמשת ברשת מסועפת של חברות בת מחוץ לארה"ב כדי למזער את היקף המסים שהיא משלמת. כך קבעה אתמול ועדת חקירה של הקונגרס האמריקאי.
- אובמה פיטר את ראש רשות המסים של עקב אפליית ארגונים שמרניים
- טים קוק נאבק על מקלטי המס של אפל
- טים קוק: "הירידה במניות מתסכלת, אבל אפל עדיין חזקה"
על פי הוועדה, מדובר במערך מתוחכם יותר מכל מה שנראה אי פעם, שאפשר לאפל לחמוק מתשלום מיליארדי דולרים לממשלת ארה"ב. היום צפוי להתקיים שימוע פומבי בו יתבקש מנכ"ל אפל טים קוק לספק הסברים בפני פאנל של סנטורים וחברי קונגרס.
לפי ניתוח של ארגון CTJ
(אזרחים למען מיסוי צודק) האמריקאי, לאפל יש 102 מיליארד דולר בחברות קש ברחבי העולם, אשר אף מדינה אינה ממסה.
הכירו את "אפל אופרציות בינלאומיות"
בין השנים 2009 ו-2012 הצליחה החברה להעביר כ-74 מיליארד מהכנסותיה אל מחוץ להישג ידו של מס ההכנסה בארה"ב, כך שבשנה שעברה החברה שילמה שישה מיליארד דולר מס חברות בלבד בארה"ב. בנוסף, החברה שילמה בפועל 20.1% בלבד מהכנסותיה כמס, במקום שיעור שנע בין 24% ל-32% עליו הצהירה בדו"חות, דבר שהסתכם בהפחתה של כשמונה מיליארד דולר במשך שלוש שנים.
חלק מחברות הבת הללו, גילתה הועדה, אינן מעסיקות עובדים כלל, הן מנוהלות על ידי בכירים באפל בשלט רחוק וממוקמות במדינות כמו אירלנד, שמאפשרות להן לנצל את החקיקה המקומית כדי לנצל פטורים ממס, משמירת רישומים פיננסיים ולעתים אפילו מהגשת דו"חות מס בכלל.
חברת הבת "אפל אופרציות בינלאומיות" שופעלת באירלנד כארגון גג של שאר הסניפים, משלמת 2% מס חברות בלבד, בשעה שחשבונות הבנק שלה מוחזקים בארה"ב וישיבות ההנהלה מתקיימות במטה החברה בקופרטינו. עם זאת, בשל פרצה בחוק, הצליחה החברה להמנע מהגשת דו"חות ותשלום מסים בשלוחה האירית בחמש השנים האחרונות, על הכנסה כוללת של 30 מיליארד דולר.
"אפל לא הסתפקה בהעברה רגילה של רווחיה למקלטי מס לשם ניצול שיעורי המס הנמוכים שקבועים בהם, והיא הצליחה להשיג את הגביע הקדוש של התחמקות ממס כשהיא יוצרת ישויות עסקיות מעבר לים, המחזיקות עשרות מיליוני דולרים ללא חבות מס כלל", אמר הסנטור קארל לוין, היושב בראש תת הועדה של הסנאט לחקירות. חלק מההכנסות המדוברות לא יוצרו מפעילות עסקית בארה"ב אלא הן תוצר הפעילות הבינלאומית של אפל, שהיתה אחראית בשנה שעברה ל-61% ממחזור החברה.
אפל: המס אינו הוגן
הפעילויות המיוחסות לאפל אינן בגדר עבירה על החוק והן נחשבות לתכנון מס לגיטימי, אבל הן עולות לדיון כעת בשל זעם ציבורי שהתפתח בחודשים האחרונים בארה"ב ואירופה לאחר חשיפת אסטרטגיות דומות בהן נקטו תאגידים בינלאומיים כמו גוגל, סטארבקס ואמזון. בעקבות החשיפות, מספר ממשלות אירופיות פועלות יחד עם גוף בינלאומי בשם "הארגון לפיתוח ושיתוף פעולה כלכלי" שיושב בצרפת בנסיון לצמצם את הפרצות בחוק שמאפשרות את תכנוני המס.
הזעם בארה"ב נובע מהפער הגדול בין המסים שמשלמים האזרחים, שהגיעו ב-2011 ל-1.1 טריליון דולר, לבין החלק של התאגידים שהסתכם באותה שנה ב-181 מיליארד דולר בלבד.
התנהלותה של אפל זכתה לביקורת משורה של אישים, בהם המועמד לשעבר לנשיאות ג'ון מקיין שהגדיר אותה כ"אחת ממתחמקות המס הגדולות בארה"ב". אפל, מצידה, הצהירה בתגובה שהיא "מקדמת בברכה בדיקה אובייקטיבית של מערכת המיסוי התאגידי בארה"ב, שכשלה בהדבקת קצב השינויים של העידן הדיגיטלי והכלכלה הגלובלית".
בשימוע, צפוי קוק להציע כי בית המחוקקים יבצע בדיקה מדוקדקת של חוקי המס ויאפשר לחברות שרוצות להחזיר כספים מחברות בת במדינות אחרות לארה"ב, לשלם שיעורי מס מופחתים, על פי טיוטת התגובה שכבר פורסמה. מס החברות האמריקאי בשיעור 35% משמר קונספטים לא רלוונטיים מהעידן התעשייתי, נכתב בטיוטה, והוא פוגע בתחרותיות של המשק האמריקני.