בלעדי לכלכליסט
רודי ברגר: "חברות טכנולוגיה פשוט לא יודעות מתי למכור"
לטענת מנכ"ל בית ההשקעות וודסייד קפיטל, רוב הסטארט-אפים כושלים בזיהוי העיתוי הנכון לאקזיט. הוא ממפה את החברות שרוכשות סטארט-אפים ומסביר מהו לראייתו, תחום הפיתוח המושך בישראל
רודי ברגר, בעלים ומנכ"ל בית ההשקעות וודסייד קפיטל, שמבקר בישראל כאורח של רוסאריו קפיטל, מאמין שחברות רבות מחמיצות את העיתוי הנכון שבו הן צריכות לחשוב על אקזיט.
- PwC: חצי מהקרנות הישראליות לא השקיעו ברבעון האחרון
- סקר חדש: אנו בפתחו של גל אקזיטים
- יוסי ורדי: "השקעתי 80-ב חברות, מהן 20 עשו אקזיט יפה"
בראיון בלעדי ל"כלכליסט" אמר רודי ברגר שבמהלך חייה של חברת טכנולוגית יש עיתוי נכון למכירתה ולרוב הוא לא העיתוי שהחברה חושבת שהוא כזה. "חברה טכנולוגית יכולה למכור את עצמה בהצלחה אם תעשה זאת בשלביה הראשונים עוד לפני שהיא מתחילה למכור ואז תתומחר רק על פי הפוטנציאל של הטכנולוגיה שלה או בשלבים מאוחרים כאשר כבר ברור שהיא הצלחה".
לדברי ברגר, לרוב יגיע העיתוי הנכון זמן קצר לאחר סבב הגיוס השני, כשלחברה ישכבר מוצר אבל עדיין לא הציגה נתוני מכיחות משמעותיים. "פספוס של העיתוי הנכון הזה יכול להביא לירידה משמעותית בשווי שלה בעתיד", הוסיף.
"קיימים שני סוגים של חברות בעמק הסילקון: חברות שרוכשות חברות אחרות ואלו שמשקיעות וקונות בהן נתחים ולעתים רוכשות. אפל היא יותר חברה שרוכשת חברות ולא משקיעה בהן מבחוץ. לעומתה, גוגל מוכנה להשקיע בחברות באמצעות קרן ההשקעות שלה. לרוב הן מעדיפות להגיע לפחות מ-20% אחזקה בחברות כדי לא לכלול אותן בדו"חות שלהן".
התחום המושך בישראל: היוון וידאו
וודסייד קפיטל מתמקדת בעסקאות בנפח של בין 20 ל-200 מיליון דולר, שנעשות לא רק עם חברות בארה"ב; בית ההשקעות מנסה לפעול גם מול חברות בסין ואירופה. לדברי ברגר, עיקר הרכישות על ידי הענקיות הסיניות מתבצעות באירופה, עקב החסימה של מרבית פעילותן בארצות הברית.
"כיום החברות הגדולות בסין מבקשות להגדיל את מגוון הטכנולוגיה שלהן וכבר הצלחנו לסייע במכירת חברה לחואווי. כמו יש הרבה חברות גדולות מאוד אשר נמצאות בשורה השניה וגם הן מחפשות רכישות".
"בישראל אנחנו מזהים מספר תחומים שבהם ניתן לעניין חברות מעמק הסיליקון וגם חברות מאירופה וסין. תחום בולט ראשון הוא ניתוחי וידאו ומוניטיזציה של נושא השימוש בווידאו. כיום יש עוד קושי רב לחברות כמו גוגל להכניס אותם מספרים שהיא מכניסה בשירותי התוכן הטקסטואלי שלה גם ביוטיוב. יש חברות ישראליות רבות שפועלות בתחום זה. תחומים נוספים שהם חזקים בישראל על פי מה שראיתי הם תחומי המובייל והתשתיות לתחום זה", הוסיף.
להערכת ברגר, תחום בולט בו נחלשו החברות הישראליות הוא תחום המוליכים למחצה. "זהו שוק של קונים בלבד שבו גם בעמק הסיליקון כמעט שלא קמות חברות ויש מעט מאוד השקעות". אמר.