$
המדריך

בדיקת כלכליסט

ChromeBook Pixel, הלפטופ של גוגל: מלך מלכי המסכים

הלפטופ הראשון של ענקית החיפוש חמוש במסך המרשים ביותר שהותקן אי פעם במחשב נייד - אך גם במערכת הפעלה עננית לחלוטין שאינה בשלה עבור רוב המשתמשים. כתחנת מולטימדיה, נראה שכמעט אין לו מתחרים. מה בכל זאת חסר בסופר-לפטופ של גוגל?

ניצן סדן 12:3428.05.13
בפברואר האחרון הפתיעה גוגל את עיתונות הטכנולוגיה וחשפה מוצר לא טיפוסי במיוחד: לפטופ. לא טאבלט, לא מחשב היברידי, לא תצורה חדשנית וגאונית שטרם הוצגה בעבר. לפטופ סטנדרטי למראה, אשר מסתיר שני אסים בשרוול: תצוגה באיכות שמעולם לא היתה במחשב נייד, ואת כרום OS, מערכת ההפעלה העננית שלה. המחשב נקרא כרומבוק Pixel, ואמור להתחרות במקבוק פרו רטינה ובדגמי העילית של סוני, אפל, אסוס, לנובו והאחרות.

לאחר שהושק המחשב, הערכתי שהפיקסל יהפוך למוצר אספנות מבוקש בקרב חובבים ולא ללהיט מכירות. גוגל טרם שחררה נתוני מכירות כך שמוקדם לקבוע אם נבואתי התגשמה. עם זאת, בדיקה מעמיקה של המחשב החדש מצאה שהוא אחד הלפטופים המרשימים והמרהיבים ביותר שניתן להשיג כיום ואת מערכת ההפעלה שלו כצעד גדול לכיוון חשוב ומעניין – אם כי היא עדיין לוקה בחסר. המחשב שבסקירה זו הועבר ל"כלכליסט" באדיבות any.do, ששחררה לאחרונה גרסת כרום לאפליקציה שלה בשיתוף עם גוגל.

 

מסך באיכות חסרת תקדים. כרומבוק פיקסל מסך באיכות חסרת תקדים. כרומבוק פיקסל

 

עיצוב ומבנה: כרומבוק Air

 

לא ידוע מיהי היצרנית שבנתה את הפיקסל עבור גוגל. להערכתי, מדובר באייסר - אחת הראשונות שאימצה את כרום OS ופריסת המקשים של מחשביה דומה לשל הפיקסל. הוא הורכב בסין.

 

הלפטופ הראשון של גוגל בייצור סדרתי הלפטופ הראשון של גוגל בייצור סדרתי צילום: ניצן סדן

 

לפיקסל יש שלדת אלומיניום מאולגן (כזו שעברה תהליך אנודיזציה - הגברת חומציות פני החומר, כדי לשפר עמידות לאורך זמן) אחודה בגימור חלק, אשר אינו מתמלא בטביעות אצבעות בכל פעם שמרימים את המחשב. העיצוב הוא מאופק, אלגנטי וסטנדרטי למדי, בצורה שמזכירה את סדרות האולטרה-בוק היוקרתיות ביותר של אסוס, אייסר, אפל והאחרות. למעשה, הוא נראה כמו שילוב בין המקבוק אייר והמקבוק פרו רטינה 13. על גב המחשב לא תמצאו לוגו של גוגל; במקומו, התקינה החברה פס LED צר שמציג ספקטרום צבעים מרשים – אלמנט עיצובי נאה ויוצא דופן ובחירה יצירתית בתחום המיתוג.

 

גוף אלומיניום נעים במיוחד למגע גוף אלומיניום נעים במיוחד למגע צילום: ניצן סדן

 

הפיקסל שוקל 1.52 ק"ג ועוביו 16.2 מ"מ. בשוק נמכרים מחשבים דקים וקלים יותר. חלקם, כמו המקבוק Air בגרסת ה-13 אינץ' וה-ThinkPad X1 Carbon של לנובו גם גדולים ממנו. ועדיין, המחשב קל ונוח מאוד לאחיזה ויתאים בגודלו גם לתיקים קטנים יחסית.

 

צירי המסך בולטים מאחורי הגוף כאלמנט עיצובי מעוגל, שמוסיף קצת לאופי של המחשב וליוקרה שלו. בסך הכל, גוגל עיצבה לפטופ נאה מאוד, אבל לא עוצר נשימה ומסובב ראשים. ראינו מחשבים יפים יותר, דקים יותר וקלים יותר. אבל ענקית החיפוש שמה דגש על דברים אחרים לגמרי בכרומבוק פיקסל.

 

ממשק: כל הפיקסלים שתצטרכו

 

המסך הוא היהלום שבכתר: מדובר במסך מגע בגודל 12.85 אינץ' וברזולוציה של 2,560 על 1,700 פיקסל (בצפיפות של 239 פיקסלים לאינץ'), שהיא גבוהה משל כל מחשב נייד כיום. זווית הצפיה שלו רחבה מאוד ושניים או שלושה משתמשים יוכלו לשבת מולו ולראות בדיוק מה מוצג - גם אם מדובר במסמך וגם אם מפעילים יישום מולטימדיה.

 

תענוג לצפייה בסרטים תענוג לצפייה בסרטים צילום: ניצן סדן

 

איכות התצוגה היא חוויה חדשה לגמרי בכל הנוגע לשימוש בלפטופ: עושר כזה של צבע וחדות ראיתי בעיקר, בטלוויזיות פרימיום. אבל בפועל, אין הבדל ניכר בין "מסך איכותי" ובין "מסך סופר איכותי" עבור רוב המשתמשים. לפיכך, היתרון הגדול ביותר של הכרומבוק פיקסל נראה קצת פחות מרשים על אף שמדובר ברזולוציה כפולה מהממוצע למחשבים בקטגוריה. גוגל טוענת שלמסך יש בהירות של 400 ניט, אך בפועל נראה שהנתון מעט נמוך מכך. המסך קריא מאוד גם תחת תאורה ישירה, על אף היותו מבריק למדי.

 

משטח העכבר של הפיקסל גדול מאוד ביחס לגודל המחשב. הוא פלסטי ולא מתכתי או עשוי זכוכית, אך עדיין נותן הרגשה יוקרתית, בעיקר בשל היותו מוברש בצורה עדינה מאוד ונעים במיוחד למגע. הוא מדויק ונוח, אולם היה נוח יותר לו מתחה אותו גוגל עד לדופן השלדה. הס"מ שמפריד אותו ממנה נראה מיותר למדי. משטח העכבר מזהה מספר מחוות מגע, אותם דווקא זום בצביטה אין בו.

 

מקלדת מרווחת, משטח עכבר ענקי מקלדת מרווחת, משטח עכבר ענקי צילום: ניצן סדן

 

המקלדת נוחה במיוחד לעבודה: המקשים גדולים יחסית והמרווחים ביניהם מצוינים, לא תמצאו בה מקשים מיותרים כמו Caps Lock או PgUp/Dn. את מקום הקאפסלוק תפס מקש חיפוש שנראה קצת גדול מדי. באותה מידה, הוא יכל להיות בגודל של מקש סטנדרטי.

 

עם זאת, תצורת המקשים השטוחה נראית נוחה פחות מהמקשים המשופעים של לנובו, למשל. בשורה התחתונה, מקלדת הפיקסל נוחה להקלדה אינטנסיבית ותספק את רוב המשתמשים.

למחשב יש סט שקעים מצומצם למדי, שהפך לסטנדרט בקרב אולטרה-בוקים: שני שקעי USB, שקע מיני HDMI, קורא כרטיסים משולב (שמשום מה, נעדר ממספר גדול של מחשבים לאחרונה) ושקע אוזניות. למעט החריץ ה-SD, כל השקעים ממוקמים בדופן השמאלית של המחשב, בעוד הימנית פנויה להובלה. חבל שגוגל לא הוסיפה עוד USB או בחרה בשקע HDMI בגודל סטנדרטי. בנוסף, יכלה ענקית החיפוש להתקין שם גם שקע RJ45 לחיבור אינטרנט קווי.

 

מערכת הפעלה ותוכנות: עוברים דירה לענן?

 

כרום OS נראתה במבט ראשון כמהפיכה, בשל היותה מערכת הפעלה שביצועיה תלויים במהירות החיבור לרשת ולא בחומרת המחשב. רכיבים רבים בה כבר נמצאים בשימוש נרחב (gmail, גוגל Drive, דפדפן כרום ועוד) והמיתוג של גוגל היה אמור לחתום את העסקה ולהפוך את מחשבי הכרומבוק להצלחה. כל זה לא קרה, משום שהיו אלה מחשבים יקרים יחסית והצרכנים חששו מהתלות בחיבור לרשת.

 

העיצוב של כרום OS מבוסס על הדפדפן הפופולרי של גוגל: יש לכם שולחן עבודה סטנדרטי, אך רוב העבודה מתמקדת בדפדפן. בחלק התחתון של המסך תמצאו סרגל יישומים פעילים בדומה לווינדוס, עליו קיצורי דרך ליישומי גוגל השונים - כרום, דרייב, ג'ימייל ועוד.

 

כרום OS על הפיקסל. נגישה, אך פשטנית ולא בשלה כרום OS על הפיקסל. נגישה, אך פשטנית ולא בשלה צילום: ניצן סדן

 

כשבוחנים את כרום OS על גבי הפיקסל, מגלים מערכת הפעלה נוחה ואלגנטית, אם כי פשטנית לעומת ווינדוס או OSx. יש לה מנהל קבצים בסיסי ונוח, אפשרויות התאמה אישית של גודל טקסט, תמונת שולחן עבודה והגדרות אבטחה, פרטיות ושיתוף.

 

הדבר הכי מאכזב בכרום OS הוא היעדר תאימות לאנדרואיד. לגוגל יש חנות עמוסה במיליוני אפליקציות שחלקן יכלו לפעול היטב על המחשב, על אף הרזולוציה הלא שגרתית. עוד רכיבים בסיסיים למדי שחסרים בה הם משחקי פנאי (מה, אנשים רוצים לשחק סוליטייר לפעמים), תוכנות לעריכה מתקדמת של תמונות וסרטים, פתיחת קבצים מכווצים (ה-RAR עדיין לא עבר מן העולם, יעיד כל משתף קבצים) ועוד.

 

 

מנהל הקבצים - כלי בסיסי ביותר בכל מערכת הפעלה - נוטה לזייף: הוא אמור להציג אוטומטית כל התקן חיצוני שמתחבר למחשב. בפועל, הוא לא זיהה את הגלקסי S4, את הנוקיה לומיה 920, דיסק און קי של קורסייר או של HP וצריח צעצוע של פורטל. במונחי שוק מערכות ההפעלה, מדובר בלא פחות מנכות. יתר יתרונות וחסרונות מערכת ההפעלה המעניינת של גוגל יוצגו בהרחבה בסקירתה המלאה ב"כלכליסט", אם כי ניתן לקבוע כי היא אינה בשלה לשימוש שוטף.

 

לא תומך בכל מה שתחברו אליו לא תומך בכל מה שתחברו אליו צילום: ניצן סדן

 

השאלה שמטרידה כל מי שנתקל בכרום OS היא ככל הנראה "מה קורה כשאין לי חיבור WiFi?" לאחר שהוגדר סנכרון אופליין, כל מסמך ויישום גוגל שתפעילו כשהמחשב לא מחובר לרשת יישמר על גבי הכונן הקשיח שלו ויסתנכרן עם גוגל Drive לאחר שתמצאו רשת זמינה. הבעיה היא שלא כל יישום מסוגל לפעול בצורה זו. לטענת גוגל, ישנם יישומים רבים שיודעים להסתנכרן כך, אך לא כל האפליקציות שמוצעות בחנות גוגל כרום מתואמות לעבודה שכזו.

 

מולטימידיה: אורגזמסך

 

בכל הנוגע לצפייה בסרטים, הפיקסל לא יאכזב גם את גדולי הווידאופילים: המסך הוא דוגמה ומופת לכל יצרניות מחשבי הפרימיום, אם כי נראה שהצבע נוטה מעט יותר לכיוון גוונים חמים.

צפיתי בפרק של "משחקי הכס", בסרט "חומות של תקווה" ובפרק מסדרת אנימה, כולם באיכות 1,080p ונהניתי מאוד: לפיקסל יש את המסך המרשים ביותר בקטגוריה וחובבי סרטים עומדים ליהנות ממנו מאוד.

 

למחשב יש זוג רמקולים שממוקם בדפנות שלו, בחזית - ללא סבכה. האיכות שלהם מרשימה, למעט בצלילים נמוכים. מדובר ברמקולים בעיצוב מאורך, שנותן הרגשה כאילו הצליל בוקע מתוך המקלדת עצמה. הצליל הוא בעוצמה שמסוגלת למלא חדר קטן, בצורה שמזכירה מיקרו מערכת סטריאו יותר מאשר מחשב נייד .

 

בזירת התוכנות המובנות, לא תמצאו יותר מדי בכרום OS: נגן המדיה של מערכת ההפעלה הוא אולי הפשוט ביותר שראיתי - ללא יכולת ארגון רשימות השמעה מסודרות או כל יתר התכונות שהתרגלתי לראות בווינדוס. כלי עיבוד התמונה של כרום OS כולל יכולת חיתוך תמונה, תיקון גוונים אוטומטי ושינוי בהירות - פחות אפשרויות משל פליקר, למשל (שלא לדבר על פוטושופ או אפילו על עורך התמונות של ווינדוס).

 

חבילת התוכנות המשרדיות של כרום OS נשענת על שירותי גוגל Drive וג'ימייל. כולם מוכרים, אהובים ויעילים. חבל שגוגל הזניחה את נושא התוכנות המובנות במוצר זה, אשר יכל בקלות להציע הרבה יותר לרוכשיו. סוני, למשל, כוללת ערכת פוטושופ במחשבים שלה (לצד סקייפ, אוורנוט ותוכנות נוספות), אפל מציעה סט תוכנות עשיר מאוד וגם יתר המתחרות לא עומדות עם הידיים בכיסים.

 

ביצועים וקישוריות: זה לא ענן, זה הוריקן

 

הכרומבוק פיקסל מונע במעבד i5 3247u של אינטל כפול ליבה במהירות 1.8 גיגה-הרץ. על הנייר, לא מעבד חזק במיוחד, אולם חשוב לזכור שלמחשב יש מערכת הפעלה שכמעט ואינה דורשת משאבי מעבד. בפועל, אחוז לא מבוטל מכוח העיבוד של המחשב מוקדש לתצוגה. על העיבוד הגרפי מופקד מעבד 4000HD אינטגרלי של אינטל, שהוא חלש למדי ולא נועד לתמוך במשחקים תובעניים.

 

מטיס כל תוכנה, גם בחיבור רשת איטי יחסית מטיס כל תוכנה, גם בחיבור רשת איטי יחסית צילום: ניצן סדן

 

לפיקסל יש ארבעה גיגה-בייט של זיכרון פעולה וכונן SSD בנפח של 32 גיגה-בייט - נתון זעום עבור מחשב נייד, מתוך תפיסה לפיה מרבית הקבצים יאוחסנו בגוגל Drive ולא על הלפטופ עצמו. גוגל מציעה טרה-בייט במתנה למשך שלוש שנים עבור רוכשי הפיקסל, כפיצוי. אני סבור שבהתחשב במיתוגו של המחשב כדגם פרימיום, היה על גוגל להתקין בו כונן גדול יותר, של 128 גיגה-בייט; מספיק שברצונכם להתקין מספר משחקים, תוכנת עיבוד תמונה וכמה פרקים של "משחקי הכס" – וסתמתם את רוב מרחב האחסון. קטן ככל שיהיה, הכונן (מתוצרת סאנדיסק הישראלית לשעבר) עושה מלאכתו נאמנה וטוען קבצים במהירות מפתיעה. בשילוב עם שאר החומרה, פועל הכרומבוק בצורה חלקה לחלוטין. ההפעלה הראשונית שלו, למשל, אורכת שברירי שניה.

 

עוד נקודה חלשה במחשב היא דווקא תחום הקישוריות: אנטנת ה-WiFi של הפיקסל אמנם מתחברת לרשתות במהירות, אולם לא זיהתה מספר רשתות שלפטופ PC סטנדרטי שניצב לידו זיהה בהצלחה. מן הראוי שמחשב בתלוי בחיבור לרשת לפעולתו יהיה חמוש באנטנות הרגישות והמתקדמות ביותר שניתן להשיג. כל יישומי כרום שהפעלתי עלו ורצו במהירות משביעת רצון - גם על חיבור של 50 מגה-ביט וגם על חיבור איטי בהרבה, של חמישה מגה-ביט.

 

סוללה ופליטת חום: אש, יא גולש

 

גוגל מבטיחה באתר הרשמי של הפיקסל שהוא מסוגל לפעול כחמש שעות. בדיקת "כלכליסט" גילתה שהנתון הזה מדויק למדי, בחריגה אחת: כאשר עוברים בין מספר רשתות, זמן הסוללה יורד בצורה מורגשת. נראה שתהליך החיבור לרשת הוא מורכב יותר עבור כרום OS. כאשר עברתי מרשת לרשת במטרה לדמות שימוש במחשב בתנועה - מתאר טיפוסי בעת יום עבודה - זמן הסוללה ירד מ-4.9 שעות ל-4.2.

 

ההתחממות המבנית מורגשת מעט בצד השמאלי של תחתית המחשב (מיקומו של המעבד) – ומאוד, באזור שסמוך לציר המסך, היכן שהמשתמש לא נוהג לגעת. היעדר חרכי אוורור בגוף המחשב היא בחירה עיצובית משונה; כמה חרכים קטנים והפיקסל היה מתחמם בצורה בולטת פחות.

 

סיכום ואלטרנטיבות: בין מחשב למכונית חשמלית

 

כשנחשף המחשב, הערכנו ב"כלכליסט" שלכרומבוק פיקסל לא יהיו יותר מדי רוכשים. בעיקר, משום שתשתיות הרשת עדיין לא יכולות לתמוך במחשב שמערכת ההפעלה שלו נשענת על הענן ושהמשתמש הממוצע מעדיף מחשב עם ווינדוס סטנדרטית ולא ימהר להגר לכרום OS.

 

בחינת הכרומבוק פיקסל, אותה קראתם זה עתה, מאששת את ההערכה; מרשים ככל שיהיה בזירת המולטימדיה, הכרומבוק פיקסל הוא עדיין מחשב למשוגעים לדבר ולא לקהל הרחב. קצת כמו המכונית החשמלית של בטר פלייס: רעיון טוב שהשוק פשוט עדיין אינו בשל עבורו.

 

כשלעצמו, הכרומבוק פיקסל הוא לפטופ שרוצה להיות טאבלט; מיעוט התוכנות, ההתבססות על שירותים מקוונים והדגש על יכולות פנאי כמולטימדיה מאפיינים יותר את הקטגוריה הזו מאשר את האולטרה-בוקים. לו היה נולד ללא המקלדת, ככל הנראה שהיה זוכה לשבחים.

 

בשורה התחתונה, אני קובע שמדובר במחשב מרשים ומהנה מאוד, שפשוט מקדים את זמנו. מי שרוצה לפטופ יוצא דופן וייחודי - והשימושים שלו מתמצים בתוכנות משרדיות בסיסיות ובווידאו יתקשה למצוא מחשב מהנה יותר. אבל לרוב המשתמשים אמליץ על אולטרה-בוק סטנדרטי, עם מערכת הפעלה בוגרת ומבוססת יותר. הכרומבוק פיקסל עולה 1,300 דולר באתר יעודי של גוגל ואינו נמכר בחנויות. למי שיכול לרכוש מחשב אולטרה-בוק פרימיום בארה"ב ומעוניין במחשב ורסטילי, אמליץ על מתחריו לקטגוריית העילית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x