פורצי הדרך: היכונו לביאת התרופות האלקטרוניות
חוקרים בארה"ב פיתחו מעגל חשמלי ייחודי שנספג בגוף לאחר שחרור תרופות או גלי חום לחיסול זיהומים. הטכנולוגיה החדשנית נמצאת בשלבי ניסוי רפואי שיובילו לפיתוח כלים להאצת צמיחת תאים בגוף וריפוי
- פורצי הדרך: הקץ להאקרים? חוקרים חשפו "אינטרנט קוונטום"
- פורצי הדרך: חוקרים פיתחו רובוט מעופף בגודל של זבוב
- פורצי הדרך: טלפון עם מסך ברייל לעיוורים יוצג עוד השנה
טכנולוגיה כזו אמנם עדיין לא זמינה לשימוש - אבל כעת היא קרובה מאי פעם למימוש: מדענים מאוניברסיטת אילינוי פיתחו מעגל חשמלי מיקרוסקופי שנשלט מרחוק ומתפרק לרכיבים ביולוגיים לא מזיקים ומסוגל לאסוף אנרגיה מסביבתו.
בימים אלה הטכנולוגיה כבר נמצאת בניסוי על מכרסמים לבחיינת שימושים רפואיים שונים שניתן לעשות בו, כמו האצה של צמיחת תאי עצב ועצם, ריפוי פצעים, החדרה חכמה של תרופות לגוף ופעילות אנטיביוטית. בנוסף, היא תוכל לשמש כתשתית לפיתוח תרופות חכמות, שידעו להגיב למחלות בהפעלה מרחוק ואף לפיתוח רובוטים רפואיים שיוכלו להשלים את פעולת מערכת החיסון האנושית.
המעגל, אותו פיתחה קבוצת מדענים בהובלת המהנדס ג'ון רוג'רס, בנוי על מצע של משי דק במיוחד ועשוי מסיליקון, מגנזיום, סיליקה (סיליקון דו חמצני) ותחמוצת מגנזיום. הוא נשלט מרחוק באמצעות גלי רדיו, שנקלטים באנטנה בעובי 500 ננוטמר ומתמוססת במים תוך שעתיים. לשימושים שדורשים זמן פעולה ארוך יותר ניתן להחליף אותה באנטנה עבה יותר שמחזיקה מעמד כמה ימים.
ההדגמה הראשונה של הטכנולוגיה כללה מעגל כזה שחובר לנורית LED זעירה. המדענים שידרו אליה גלי רדיו ממרחק שני מטר, והמעגל המיר כ-15% מאנרגיית הגל לאנרגיה חשמלית שהדליקה את הנורית. לאחר מכן המעגל הועבר לכלי מלא במים מזוקקים והתמוסס.
בניסוי שנערך כעת ב-100 עכברי מעבדה, הושתל רכיב דומה מתחת לעור המכרסמים. כאשר הוא פועל בהצלחה, הרכיב מעלה את הטמפרטורה באיזור שסביבו בכמה מעלות. לדברי רוג'רס, עד כה לא נצפו כך תופעות לוואי שליליות של הטיפול.