גוגל גלאס בלי פורנו וזיהוי פנים? לא קונה
האיסור של גוגל משבוע שעבר על שילוב זיהוי פנים ופורנו בגוגל גלאס משונה מאוד, לנוכח כלים פולשניים בהרבה שחשפה לאחרונה. על אף הביקורת והחששות מפניהם, המשקפיים החכמים הם ממש לא בגדר פריצת גבול הפרטיות
ענקית הטכנולוגיה האמריקאית גוגל חרתה על דגלה את נושא החדשנות הטכנולוגית ופועלת בשלל תחומי פיתוח שחורגים בהרבה משירותים מקוונים - ממכוניות אוטונומיות, דרך טורבינות חשמל מעופפות ועד ללוויינים זעירים.
- גוגל: נתוני החיפוש יכולים לנבא איזה סרט יהיה להיט בקופות
- גוגל גלאס: אין כניסה לפורנוגרפיה
- גוגל, כמה קלוריות יש באנטריקוט?
בשבוע שעבר דווח כי החברה בחרה להגביל דווקא את המעניין שבפיתוחיה האחרונים: המשקפיים החכמים גוגל גלאס. החברה תאסור להציג אפליקציות המאפשרות למרכיבי המשקפיים לזהות פני זרים ולפתח יישומים פורנוגרפיים למוצר.
לכאורה מנסה גוגל להגן על המוצר המסקרן שלה, שקולותיהם של מתנגדיו הובילו למהלכי חקיקה נגדו בטרם יצא. יש היגיון בחקיקה זו, שכן גוגל ניזונה ממידע פרטי שנאסף ממשתמשיה ומתורגם למידע מסחרי עבור לקוחותיה השונים.
עם זאת, לזיהוי פנים יש יישומים רבים בשוק הארגוני: חברת NeatoCode Technologies מפתחת יישום שיאפשר לרופאים לזהות פני מטופלים גם אם נפצעו קשה ופניהם הושחתו, זאת במטרה לייעל את הטיפול בהם במקרי רפואת טראומה. זיהוי פנים בגלאס גוגל יוכל לשמש גם חברות שמירה ואבטחה במניעת חדירה של מי שאינם מורשים למשרדים ולמתקנים.
כל עוד יכולת זיהוי הפנים משמשת לאימות זהותם של אנשים המוכרים לארגון ולא של זרים, אין בה כל בעיה אתית. גוגל יכלה להגדיר מסד נתונים מבוקר ומפוקח, אשר יופעל במקביל ליישום וכך ימנע מצב שבו מטרידים, מפרסמים או עבריינים משתמשים במשקפיים כדי לעקוב אחרי אנשים.
מה יש לגוגל נגד פורנו?
סוגיית הפורנוגרפיה נראית תמוהה אף יותר. לכאורה נראה שלגוגל אין כל סיבה להתנגד לפיתוחן של אפליקציות פורנוגרפיות לגלאס. הסוגיות האתיות שעולות מפעילות תעשיית הבידור למבוגרים מעולם לא הובילו את החברה לחסום אתרי פורנו במנוע החיפוש שלה למשל (כל עוד אינם עוברים על החוק). הדבר שקול לחברת מצלמות שתאסור את מכירת מוצריה לחברות הפקות שעוסקות בפורנו. כמו כן, את ההצהרה של גוגל החברה לא ממש תוכל לאכוף בשטח: לא קשה לפרוץ את גלאס, לפתוח חנויות אפליקציות פרטיות או למצוא פתרונות מקוונים שונים המאפשרים להציג תכנים פורנוגרפיים על אף האיסור של גוגל.
בספטמבר 2010 נשאל אריק שמידט, מנכ"ל גוגל דאז, מהו הגבול של ניסיונות החברה לחדור לפרטיותנו. על כך השיב כי החברה לא תחצה את הגבול המטריד (Creepy, במקור). גוגל גלאס הוא מוצר הנמצא מהצד השפוי של הגבול. עם זאת, השבוע חשפה מוטורולה - חברה בבעלות גוגל - משדרי רדיו זעירים שניתן לבלוע, וביכולתם לשדר מידע לאימות זהות מתוך הגוף. זה דווקא פתח מדאיג לאיסוף מידע פרטי ממקום שלא ניתן לחסום או לצנזר - מתוך הגוף שלנו. הפיתוח בחיתוליו, אולם מן הראוי שהרגולטורים יתמקדו בו ולא במשקפיים עם מצלמה וכרטיס SIM.