פרשנות
מה נותר מחזון "לחתוך את הכבלים" של Boxee?
החברה, אשר מנהלת מו"מ לרכישתה עם מספר גורמים, נשאה בעבר בשורה אל שוק הטלוויזיה. מדוע לא הצליחה לכבוש את לב הצופה האמריקאי ומה ניתן ללמוד מכך על שוק תכני הווידאו?
חברת בוקסי שהוקמה בישראל ופעילה כיום בארה"ב הפכה לסמל המאבק של חסידי הטלוויזיה החפשית מול ענקיות הכבלים; מייסדיה הישראלים ביקשו לשחרר את הצופים מידיהן של ענקיות הכבלים ולחבר לטלוויזיה שלהם קונסולה המאפשרת צפייה במקום אחד בכל התכנים החינמיים ברשת.
- אבירי הקופסה השחורה: בוקסי רוצים להציל את הטלוויזיה
- הממיר החדש של בוקסי יימכר בענקית הקמעונאות וול מארט
- Boxee: אקזיט בשבוע הקרוב?
עתה נראה שידן של ענקיות הטלוויזיה על העליונה ובוקסי (Boxee) צפויה למכור את נכסיה בשבוע הקרוב, ככל הנראה במחיר הנמוך מהסכום שהושקע בה עד כה, 30 מיליון דולר.
הבלוג VentureBeat טען כי בוקסי צפויה להודיע על מכירתה תוך מספר ימים, ככל הנראה ליצרנית ממירים חכמים כגון D-Link או סיסקו, אך ל"כלכליסט" נודע שהעסקה לא תיסגר השבוע, וכי החברה עדיין נושאת ונותנת עם מספר חברות על רכישתה וכן קיימת האפשרות כי תרכש כחברה חיה, וכן אפשרות אחרת כי תפורק ורק נכסיה יירכשו. במספר אתרי חדשות בעולם שיערו כי בוקסי מנסה לאתר רוכשת גם בקרב חברות הכבלים, אולם גם תסריט זה נשלל על ידי גורמים המכירים את פרטי העסקה.
מוכרים במחיר גיוס ההון
בחודשים האחרונים היו מנהליה של בוקסי עסוקים בגיוס הון עבור החברה, לפי ההערכה, של עוד 30 מיליון דולר נוספים על אלה שגייסה בעבר. סכום גדול זה יאפשר לה להרחיב ולפתח את קונסולת ה DVR שהשיקה לאחרונה ושמאפשרת לצפות בערוצי הטלוויזיה הפתוחים כגון ABC, NBC או Fox, להקליט מתוכם תכניות, ולקבל במקביל תכנים מערוצי תוכן באינטרנט כגון נטפליקס וספוטיפיי.
ככל הנראה, ההצעות לרכישת החברה היו נמרצות יותר מן ההצעות לגיוסי כספים נוספים והחברה שכרה את בנק ההשקעות Allen & Co לשם טיפול בנושא. על פי הבלוג The Droid Guy, המשקיעים מבקשים למכור את בוקסי תמורת 30 מיליון דולר לכל הפחות, סכום זהה לסכום שגייסה בשנים האחרונות, כדי לפחות לא ליצור הפסד למשקיעים. בוקסי מציעה עצמה למכירה כפתרון של תוכנה וחומרה המאפשר להעביר שידורים עד הבית. לאחרונה מאמצות ענקיות כבלים בארה"ב פתרונות חדשים להעברת שידורים דרך האינטרנט. קומקסט, למשל, מאפשרת להעביר את שידוריה דרך האקסבוקס של מיקרוסופט,אם כי בוקסי לא צפויה להמכר לענקית כבלים כלשהי.
בוקסי הוקמה בישראל ב-2007 בידי תום סלע, יובל טל, רועי וולקן, עידן כהן ואבנר רונן, המשמש כמנכ"ל החברה. בתוך זמן קצר הועתקה החברה לניו יורק, כאשר היא משמרת מרכז פיתוח קטן בתל אביב, תחילה ברחוב הארבעה, וכיום במגדלי עזריאלי. מאז 2007 גייסה קרוב ל-30 מיליון דולר, בעיקר מקרנות אמריקאיות כגון ספארק קפיטל, יוניון סקוור וג'נרל קטליסט. בשנת 2011 הצטרפה הקרן הישראלית פיטנגו להובלת סבב ההשקעות האחרון בחברה, שעמד על 16.5 מיליון דולר. לפי ההערכה השקיעה פיטנגו 4-5 מיליון דולר, במשותף עם סופטבנק היפנית. החברה מעסיקה כיום 45 עובדים, מחציתם במרכז המו"פ במגדלי עזריאלי.
בוקסי צברה את עיקר הפופולריות שלה בשנותיה הראשונות כאשר ביקשה "לחתוך את הכבלים" המחוברים לענקיות הטלוויזיה, כפי שהתבטא שוב ושוב המנכ"ל אבנר רונן, ופיתחה תוכנת קוד פתוח שמאפשרת לצפות מכל מחשב אישי בתכנים ברשת בחינם. היא ביקשה להתבדל ממתחרותיה על ידי פיתוח שכבה חברתית המאפשרת לצופים לתקשר זה עם זה תוך כדי צפייה, לדרג סרטים או לייצר המלצות, וכן על ידי ממשק אלגנטי הנתמך מכל קופסת מדיה.
אלא שעם הצטרפות משקיעים נוספים נאלצה להציג גם מודל הכנסות, וזו התקשתה לייצר כאלה במלחמה מול חברות הכבלים. בוקסי ביצעה שינוי אסטרטגי ומחברת תוכנה הפכה לספקית ממירים. היא השיקה תחילה קופסת מדיה בסיסית בשם Boxee TV מתוצרת D-Link ובשנה שעברה חדלה לתמוך בתוכנה שפתחה למחשבים אישיים, מעשה שגרם לביקורת רבה כלפי החברה שחרתה על דגלה את מודל הקוד הפתוח. נוסף על כך זכתה לביקורת מצד משתמשים שטענו שהמכשיר מתחמם בקלות, שהוא כולל באגים רבים וכן לא תומך בגרסאות האחרונות של פלאש.
עם זאת, באפריל האחרון השיקה קופסת DVR מהפכנית אשר בדומה ל"עידן פלוס" מאפשרת לצפות באיכות HD בערוצים הפתוחים, במקרה זה בערוצים האמריקאים ABC, NBC, CBS ו-Fox. המכשיר החדש מאפשר להקליט שידורים מתוך ערוצים, ובנוסף לצרוך שירותים כגון נטפליקס, ספוטיפיי ו-Vudu. תכונה נוספת שנתנה למכשיר יתרון בשוק הוא העובדה שההקלטה נעשית כולה על גבי הענן, כך שניתן להקרין שידורים שונים בכמה מסכים במקביל, או להתחיל לצפות בסרט בסלון, ואז לעבור לצפות בו בחדר השינה.
חמש-אפס ל-Tivo
השקת המכשיר נתקלה בביקורת מצד המשתמשים והמבקרים, למרות החדשנות שהציג. כמה מהם התלוננו על הגבלה של חמש שעות הקלטה בחודש, בניגוד להקלטה ללא הגבלה על מכשיר ה- TiVo, למשל, וכן על האפשרות לשמור הקלטה למשך 90 יום בלבד, ושירות שניתן כולו בענן, ללא האפשרות להוריד תכנים לכוננים פיזיים. המבקרים התאכזבו מהזמינות לשמונה ערים בלבד בתוך ארה"ב, אשר סן פרנסיסקו וסיאטל לא נכללו בה בשלב ההשקה, כך שהשירות מכסה 30% בלבד מכלל אוכלוסיית ארה"ב. לעומת זאת, TiVo מכסה 100% מכלל המדינה, וכן מאפשרת להקליט שידורים גם מערוצי הכבלים.
מתחרתה של בוקסי מקרב הסטארט-אפים, Roku האמריקאית, זוכה להצלחה רבה יותר. רק לאחרונה חתמה על הסכם שיתוף תכנים עם חברת הכבלים טיים וורנר וצברה עד כה מכירות של כשלוש מיליון יחידות. עם זאת, החברה נאלצה לגייס יותר מ-130 מיליון דולר כדי להגיע להצלחה יחסית, מהם 60 מיליון דולר רק בחודש שעבר. זהו סכום עתק שספק אם החברה הישראלית היתה מצליחה לגייס בימים אלה.
גם הסביבה התחרותית של בוקסי השתנתה; מרבית התכנים הטלוויזיונים הנצרכים על ידי צעירים באינטרנט נעשים – כשהם נצרכים בתשלום - במחירים נמוכים של כ-30 דולר בממוצע לחודש וכוללים מלבד שירותים חינמיים כמו יוטיוב ושידורי אנטנה, גם ערוצים בתשלום כמו הולו פלוס, נטפליקס ואמזון פריים. נוסף על כך, גם גוגל ואפל לא רוו נחת עם השקת קונסולות הטלוויזיה שלהן. גוגל ספגה ביקורות רבות ואילו אפל TV מתחילה רק לאחרונה לצבור פופולריות יחסית. גם אינטל נכנסת לשוק עם ממיר חדש ששמו טרם נחשף, ושישדר טלוויזיה בכבלים יחד עם שירותי טלוויזיה באינטרנט כמו נטפליקס והולו ויושק עד סוף השנה.
עלייתן של חבילות הצפייה הסלקטיביות
"שוק הטלוויזיה הביתית כולו עובר מהפיכה גדולה", אמר ל"כלכליסט" גורם מומחה בשוק הטלוויזיה המכיר את פרטי העסקה וסרב להחשף. "פעם החזקנו בבית שני מכשירים בלבד, היום אנחנו מחזיקים בעשרה, שצורכים תכנים מהאינטרנט או מהטלוויזיה. גם ממירי הכבלים הופכים לקופסאות חיבור לאינטרנט. בוקסי היתה חדשנית, אבל יש לה מתחרים חזקים כמו גוגל, אפל ורוקו, ובכדי להצליח עליה לגייס כמויות אדירות של כסף. עם זאת, אין ספק שהכיוון שבה היא הולכת הוא נכון: בעידן הנוכחי צופים מעדיפים לשלם על חבילה זולה וסלקטיבית יותר מאשר לשלם הרבה כסף על 200 ערוצים שבמרביתם אינם צופים".
הדברים שאמר המנכ"ל אבנר רונן ל"כלכליסט" כבר ב- 2008 נשמעים נכונים גם היום: "מדיום הטלוויזיה לא השתנה כל כך בשלושים שנה האחרונות, אולי מלבד טכנולוגית ההזמנת הסרטים או ה-VOD, שאינן טכנולוגיות פורצות דרך." אמר רונן בעבר. "מי ששולט כיום במדיום הטלווזיוני הן חברות הכבלים והלווין או חברות המדיה-סנטר כגון מיקרוסופט ואפל, אך כולם מייצרים מסגרת סגורה שאינה מתקשרת עם המרחב העצום שקיים באינטרנט. הצופים, שמבלים היום יותר זמן מול המחשב והרשתות החברתיות מבינים כיום שזה לא כל כך משתלם להוציא שני דולר על פרק של 'אבודים' או 'עקרות בית נואשות' כמו שמציעים לך באיטיונס אם אתה יכול לראות זאת בחינם, ועם פרסומות כפי שכבר קורה כבר במספר אתרי אינטרנט חוקיים, ועם איכות תמונה וסאונד גבוהים".
אלא שגם רונן הבין שהחזון שלו היה מרחיק לכת על המידה. בשנה שעברה אמר ל"פאסט קומפני": "כשהתחלנו לא הכרנו ממש את תעשיית הטלוויזיה ולכן לומר משהו כמו 'תחתוך את הכבלים בבית, אבל לא תוכל לצפות באולימפיאדה או באמריקן איידול' זה לא יעבוד. אנחנו חייבים להבטיח לשחקנים שקיימים בשוק הטלוויזיה שאנחנו לא באים להרוס אותם". רונן לא הגיב לפניות "כלכליסט" בנושא.