$
אינטרנט

ניתוח כלכליסט

האם רכישת Waze בידי גוגל יוצרת בעיית תחרותיות בישראל?

סוכנות הסחר האמריקאית להגבלים עסקיים כבר החלה לבחון את רכישת Waze מחשש שגוגל תיהפך למונופול בשוק המפות לניווט סלולרי. נראה כי גם בישראל העסקה עונה על התנאים המחייבים בדיקה של רשות ההגבלים

תומר גנון מאיר אורבך 06:5630.06.13

האם רשות ההגבלים העסקיים בישראל תלך בעקבות סוכנות הסחר הפדרלית האמריקאית (FTC) ותבחן את המיזוג בין גוגל לווייז (Waze)? מבדיקת חוק ההגבלים העסקיים בישראל עולה כי ייתכן שהעסקה זקוקה לבחינה של הממונה דיויד גילה, משום שהיא עונה לכאורה על תנאי הסף להגשת הודעת מיזוג לרשות. עם זאת, בשל היעדר נתונים רשמיים מלאים על הפעילות הכספית ועל נתחי החברות בשוק תוכנות הניווט הסלולריות לא ודאי כי הן צריכות להגיש הודעת מיזוג. כמו כן, גם אם החברות עומדות בתנאי הסף, הרשות לא בהכרח תחליט להתערב והדבר נתון לשיקול דעתה.

 

FTC, האחראית לבחינת מיזוגים בין חברות בארה"ב, פתחה בשבוע שעבר בבדיקת המיזוג, לאחר שנדרשה לכך מחשש שגוגל תיהפך למונופול בשוק המפות לתוכנות ניווט סלולריות. גוגל הודתה כי FTC בוחנת את המיזוג עם ווייז.

החלטת ה־FTC מעלה את התהייה — אם בשוק גדול כמו השוק האמריקאי, שפועלות בו חברות רבות יותר מבשוק תוכנות הניווט הסלולריות בישראל, הרגולטור מחליט לבחון את השפעת המיזוג על התחרות, מדוע שגם בישראל הוא לא יבחן?

 

 צילום: עמית שעל

 

בשוק הניווט בסלולר המקומי הנתח של גוגל קטן משל ווייז

 

לפי הערכות, ווייז היא תוכנת הניווט החינמית הפופולרית בישראל ובין המובילות בתוכנות הניווט למכשירים ניידים. לפי נשיא החברה אורי לוין, לתוכנה כ־2 מיליון משתמשים בישראל נכון לחודש יוני האחרון. אפליקציית הניווט הסלולרית החינמית של גוגל, גוגל מפות, נחשבת אף היא לתוכנת ניווט מובילה, ובארה"ב היא חולשת על נתח שוק של 22% — גדול משל ווייז, המחזיקה ב־7%. עם זאת, ההערכות הן שבישראל נתח השוק של גוגל קטן הרבה יותר מזה של ווייז.

חוק ההגבלים בארץ מציב כמה תנאים אשר מכתיבים אם חברה ישראלית וחברה זרה צריכות לקבל מהממונה על הגבלים אישור למיזוג ביניהן. ראשית, החברות צריכות לקיים קשר מספק בין פעילויות החברות בישראל ושפעילויות אלה יהיו משמעותיות, דבר ודאי לאור 2 מיליון המשתמשים הישראלים של ווייז. שנית, צריכה להיות סבירות גבוהה שהפעילות הממוזגת תימשך בישראל אחרי המיזוג.

 

תנאי סף נוסף עוסק במחזור המכירות של החברה הממוזגת. על פי התנאי, "על מחזור המכירות של החברות המתמזגות יחד לעלות על 150 מיליון שקל בשנת המאזן שקדמה למיזוג"; גוגל לבדה, גם בהערכות זהירות ביותר, מוכרת יותר מ־150 מיליון שקל בשנה בעולם.

 

מנכ"ל ווייז נעם ברדין מנכ"ל ווייז נעם ברדין צילום: עמית שעל

 

התנאים הנוספים עוסקים בנתחי שוק: האם המיזוג ייצור מונופול בתחום שבו החברות פעילות, והאם אחד הצדדים הוא מונופול בתחום בישראל. השאלה האחרונה מהותית וטעונה בדיקה כלכלית והגדרת שווקים. יש סבירות גבוהה שגוגל שולטת ביותר ממחצית משוק מנועי החיפוש.

 

קנס אפשרי של עד 24 מיליון שקל על אי־הודעה על מיזוג

 

ההחלטה אם לפנות לרשות ההגבלים לאישור המיזוג נמצאת כעת בידיים של היועצים המשפטיים של ווייז וגוגל. זאת מאחר שהחוק מאפשר לחברות להחליט אם הן עומדות בתנאים הדרושים. עם זאת, גם הרשות יכולה להחליט שיש מקום לבחון את המיזוג ולדרוש מגוגל נתונים כהיקפי מכירות, נתחי שוק ושמות מתחרים.

 

על פי חוק, אי־הגשת הודעת מיזוג במקרה של עמידה בתנאי הסף הדרושים יכולה להיחשב לעבירה פלילית, הן של החברות והן של נושאי משרה ומנהלים בהן. זו יכולה להיות גם עילה להטלת עיצום כספי, שיכול להגיע ל־24 מיליון שקל, לפי התיקון החדש לחוק ההגבלים העסקיים, אשר טרם הופעל. כמו כן, הממונה יכול לפנות לבית הדין להגבלים עסקיים ולהוציא צו מניעה להשלמת המיזוג, אם עדיין לא הושלם, או לבקש צו שיפריד את החברות שהתמזגו שלא כדין.

 

כיצד תפעל הרשות בישראל? ייתכן שתבחר לשבת על הגדר ולחכות שבדיקת FTC תסתיים. לאחר מכן היא יכולה להגיש בקשה רשמית ל־FTC לקבלת מידע על החלטת המיזוג. יתרה מזאת היא יכולה לבחון אם יש נתונים רלבנטיים לישראל - כפי שנעשה לפני כארבע שנים בנוגע לחברות אירופיות ויפניות שפעלו בתחום תשתית החשמל, כשהממונה נעזר במידע שהגיע מנציבות התחרות האירופית.

 

מרשות ההגבלים העסקיים נמסר: "הצדדים לא הגישו עד עתה בקשת מיזוג לרשות ההגבלים בישראל". מגוגל נמסר: "העסקה לא דורשת בחינה רגולטורית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x