$
הייטק והון סיכון

רשות המסים מוותרת על גביית מילארדים מפייסבוק ומגוגל

ענקיות הרשת מוכרות שטחי פרסום המיועדים לקהל בישראל בתקציבי ענק שאינם חייבים במע"מ. בית המשפט בישראל כבר פסק שפנייה של אתר בעברית לישראלים מכפיפה אותו לחוק המקומי, אך המדינה עדיין לא מנסה ליישם את העיקרון גם בתחום המס

אסף גלעד 06:5422.07.13

כלכלת האינטרנט מגלגלת בישראל מיליארדי שקלים מדי שנה, אך ענקיות האינטרנט הבינלאומיות כמו גוגל, פייסבוק, יאהו, אמזון ואיביי פטורות מתשלום מס לרשות המסים. במקרה של איביי או אמזון הדבר ברור: ישראלים מייבאים באמצעותן מחו"ל מוצרים פיזיים כמו ספרים, נעליים או בגדים. במקרה של גוגל, פייסבוק, יאהו או מיקרוסופט הדבר ברור פחות: החברות האלה משווקות לעסקים ישראלים שטחי פרסום וירטואליים שפונים לקהל הישראלי ועל כן נשאלת השאלה למה הן אינן חייבות במס בישראל.

הפרסומות מופצות באמצעות קישורים ממומנים במנוע החיפוש או ברשת פרסום שמפעילות ענקיות האינטרנט על גבי מיליוני אתרים אחרים מחוץ למנוע החיפוש. תקציב הפרסום השנתי של גוגל ופייסבוק הרלוונטי לישראל מוערך כיום בכמיליארד וחצי שקל אשר אינו ממוסה במע"מ.

 

מבחן השרת או מבחן הקהל

ענקיות האינטרנט פטורות כיום מתשלום מע"מ בזכות העובדה שהן חברות זרות הפועלות בישראל באמצעות שרתים המצויים בחו"ל. רשות המסים טוענת בפרסומים באתריה כי מבחן מיקום השרת הינו המבחן הקבוע לפיו נקבע האם מדובר בחברה החייבת במס בישראל - אלא שהמבחן הזה נחשב בשנים האחרונות לאנכרוניסטי על יד בתי המשפט בישראל, בעיקר כשזה מגיע לדין הפלילי.

 

מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג. 17 סימני מסחר בישראל מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג. 17 סימני מסחר בישראל

 

כך למשל במקרה של אתר ההימורים "הקזינו של צ'נדלר" פסק בית המשפט כי הגם שהאתר נבנה בחו"ל, עצם פנייתו בעברית לקהל הישראלי היא הקובעת. השופטת נגה אוהד אף כינתה את הצבת שרת אתר הימורים בחו"ל כ"הסתתרות", אפילו אם הוא מופעל בחו"ל על ידי תושב זר.

 

לטענת עו"ד גיא אופיר, הפעיל למען החלת המסוי על ענקיות האינטרנט, יש לגזור גזירה שווה גם במיסוי על חברות בינלאומיות כמו גוגל או פייסבוק. "אם בתי המשפט מחילים ריבונות משפטית וחבות פלילית על תושבי חוץ עם כניסתם למרחב הוירטואלי של ישראל על ידי הקמת אתרים בעברית, שיווק בישראל ופנייה ישירה למשק הישראלי, אז יש להחיל עליהן חובות אזרחיות כמו תשלום מסים ומע"מ", הוא אומר ל"כלכליסט".

 

רשות המסים, עם זאת, טוענת שהיא בודקת את הנושא מעת לעת. "בכל הנוגע לחברות זרות שנותנות שירותים באמצעות המחשב לתושבי ישראל, הגישה המקובלת הינה לבחון את מקום הפעילות ומירב הזיקות ולא דווקא מקום המצא השרת, ורשות המסים אף פועלת בהתאם למדיניות זו בשומות ובתיקים השונים", נמסר מהרשות בתגובה לפניית "כלכליסט". אולם נוכח תגובה זו עולה השאלה איפה היתה הרשות בשמונה השנים האחרונות מאז החלה Adsense, רשת הפרסום של גוגל, לפעול. ייתכן כי הנזק המצטבר לקופת המדינה מאי-מיסוי המערכת הזו מגיע למעל למיליארד שקל.

 

עו"ד גיא אופיר. "יש להחיל על החברות הללו חובות אזרחיות" עו"ד גיא אופיר. "יש להחיל על החברות הללו חובות אזרחיות"

 

פייסבוק ישראל כבר קיימת

שאלת חבות המס במקרה של פייסבוק סבוכה ומסתורית יותר. כאשר מפרסמים ישראלים קונים שטחי פרסום בפייסבוק הם אינם נדרשים לשלם על כך מע"מ, ואכן לא מופיע בקבלה שהם מקבלים מהחברה סעיף הכולל את המס הזה.

במקרה של פייסבוק חבות המס היא כביכול נושא סבוך יותר, כיוון שבניגוד לגוגל היא אינה פועלת מישראל. עם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי החברה פתחה בישראל חברה בע"מ הפעילה תחת השם "פב ישראל אחזקות". מבדיקת "כלכליסט" עולה כי החברה ממוקמת בשטחי משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן ברחוב ויצמן בתל אביב, וכי על פי רשם החברות היא נמצאת בבעלות מלאה של פייסבוק אירלנד. הדירקטורים בה הם בכירים בפייסבוק, בהם החשב הראשי של החברה בארה"ב דייויד ספיליין ושיין קריהן, תושב אירלנד המשמש כראש המחלקה הפיננסית הבינלאומית של החברה.

 

מפייסבוק נמסר כי "חברת האחזקות של פייסבוק בישראל אינה חברה תפעולית ואין לה חבות במע"מ בישראל. הרצוג פוקס נאמן מספקים לנו כתובת לאחזקה של פייסבוק ללא כל פעילות בישראל". עם זאת, החברה מחזיקה בישראל 17 סימני מסחר. פייסבוק אף נוקטת פעולות משפטיות בישראל ובתחילת 2013 הגישה תביעת בוררות לאיגוד האינטרנט הישראלי בה עתרה לחזקתה על הדומיין facebook.co.il.

 

הדבר דומה לגוגל ישראל, שבעבר נחשף כי היא מכניסה על פי הערכות 500 מיליון דולר בשנה מפעילות פרסום של חברות ישראליות בישראל ובעולם אך לא משלמת מע"מ ומס הכנסה כיוון שהתקבולים מגיעים ישירות לגוגל אירלנד. בו בזמן החברה מחזיקה ב־137 פטנטים וסימני מסחר רשומים בישראל, בהם גם פטנטים שנרשמו בישראל לפני מדינות אחרות.

 

לטענת עו"ד אופיר, "לא יעלה על הדעת שחברה זרה תרשום בישראל 137 סימני מסחר ובאותה נשימה תטען כי אינה מקיימת את עסקיה בישראל. אם היא אינה מקיימת כאן עסקים, אין הצדקה שתחזיק כאן מספר כה גדול של סימני מסחר רשומים". לטענתו, "אם גוגל עושה שימוש בסימן המסחרי שלה בישראל ואף מגינה עליו, הרי שהיא מקיימת פעילות מסחרית ועסקית בישראל ועל כן יש לחייבה בתשלום מע"מ". מגוגל לא התקבלה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x