פרשנות
רושמים פטנט על בזבוז זמן
אפל מנעה מכירה בארצות הברית של מכשירי סמסונג שיצאו לשוק לפני שלוש שנים, והוכיחה שמאבק תביעות הפטנטים הבלתי פוסק הוא בזבוז יכולות ומשאבים שיכולים ללכת לפיתוח מוצרים חדשניים יותר
ההכרעה
בסוף השבוע האחרון לטובת אפל במשפט הפטנטים שניהלה מול סמסונג בנציבות הסחר הבינלאומי של ארה"ב (ITC), היא לא סוף פסוק. בקושי סוף מילה. מדובר רק בשבריר קטן בקרב משפטי בינלאומי ששתי החברות מנהלות זה כמה שנים, שהוא בתורו רק מערכה אחת במלחמת פטנטים בה מעורבות מרבית חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם.
קראו עוד בכלכליסט:
- מלחמת הפטנטים: מיקרוסופט פותחת באש על המכס בארה"ב
- על סודות ורישום פטנטים
- הפסד משפטי לטבע: נדחתה תביעתה נגד הפרת 4 פטנטים בקופקסון
במקרה הנוכחי, קבע ה-ITC, גוף רגולטורי המסדיר את היבוא לארה"ב ויכול לפעול כנגד פרקטיקות בלתי תחרותיות, שהמוצרים של סמסונג מפרים שני פטנטים של אפל: אחד הקשור למסך המגע והשני לזיהוי חיבור האוזניות. הוא אסר על יבוא מכשירים שמפרים אותם. מדובר בעיקר בדגמי מכשירים ישנים יחסית, אבל אפל כבר הגישה תביעה בה היא דורשת לעצור את היבוא של מכשירים חדשים יותר. ההחלטה בתביעה זו תתקבל, כנראה, כאשר גם המכשירים החדשים האלו כבר יהפכו לישנים.
סמסונג גלקסי, המכשיר הראשון בסדרה. קרבות הפטנטים תוקפים מכשירים ישנים ולא רלוונטיים יותר צילום: עמית שעל
ההחלטה הנוכחית מצטרפת להחלטה משבוע שעבר של הממשל האמריקני להטיל וטו על פסיקה אחרת של ITC, הפעם כזו שאסרה על יבוא דגמי אייפון ואייפד ישנים של אפל, ולפסיקת בית משפט בקליפורניה מלפני שנה שקבע שסמסונג הפרה פטנטים של אפל והורה לה לפצות אותה בכמיליארד דולר (מאז הופחת הסכום כמחצית, והערעורים טרם הושלמו). עשרות החלטות נוספות התקבלו, הן לטובת סמסונג והן לטובת אפל, בארה"ב, גרמניה, צרפת ומדינות רבות נוספות.
קרב קטן במלחמה גדולה
ההחלטה הנוכחית היא, בסופו של דבר, חסרת חשיבות לא רק כי היא נוגעת למכשירים מהדור הקודם, אלא כי היא רק אבן דרך קטנה במסע משפטי ארוך ומפותל שסופו לא נראה באופק. ההחלטה הזו, כחלק מהקרב המלוכלך בין אפל לסמסונג, רק מייצגת של הבעייתיות הטבועה במערכת המשפט בתחום פטנטי התוכנה. עולם הפטנטים, במקום להגן ולתגמל ממציאים על פיתוחים פורצי דרך, הפך בשנים האחרונות לזירת התגוששות נוספת בין חברות הטכנולוגיה הגדולה, חזית תחרותית לצד התחרות בפיתוח מוצרים ובשיווקם.
הפטנטים הזניחים ביותר (כמו זה שמשמש לזיהוי חיבור אוזניות), הופכים לכלי נשק משפטי שנועד לחבל במאמצים של היריבה. רק לעתים נדירות, אם בכלל, יש בכך כדי לפגוע במכירות המכשירים הנוכחיים שלה, ובפועל המשחקים המשפטיים רק סוחטים משאבים כספיים ניכרים משתי החברות המתגוששות, מבלי שאחת מהן תזכה להישג משמעותי ארוך טווח.
בכל מקרה אחר, מדובר היה במהלך שלא היה מיושם לאורך זמן. אם חברה כמו סמסונג או אפל הייתה משקיעה מאות מיליוני דולרים בפיתוח מוצר שלא מספק שום רווחים משמעותיים, הוא היה מסיים את חייו מהר מאוד. אבל ב"מוצר" המשפטי ממשיכות החברות להשקיע משאבים שנה אחר שנה, בינתיים מבלי שההשקעות האלו יצדיקו את עצמן. ובשורה התחתונה, מדובר במשאבים שאפשר להשקיע בפיתוח מוצרים חדשניים יותר או בהוזלת מחירם של מוצרים קיימים.
קרבות הפטנטים האכזריים פוגעים בעיקר בצרכנים, ומה שהופך את זה ליותר גרוע הוא שלפעמים נדמה שמדובר בלא יותר מסוג של הצגה או משחק. כי אותן חברות שמוציאות מאות מיליוני דולרים כדי לנגח אחת את השנייה בבית המשפט הן למעשה גם שותפות עסקיות מאוד קרובות. סמסונג, בין השאר, מייצרת את המעבדים במכשירי האייפון של אפל, ולפי דיווחים תעשה את זה גם בדגמים שיושקו ב־2015 ־ הרבה אחרי שהתביעות הנוכחיות יסתיימו והתביעות שיחליפו אותן יוגשו.