בדיקת כלכליסט
iTunes Radio: פשוט, נוח ועם אמנים ישראלים
העדכון הבא של מערכת ההפעלה iOS יכלול שירות סטרימינג חינמי של מוזיקה, שמשולב בנגן המוזיקה של המכשיר. מה הוא טומן בחובו והאם מסוגל לאיים על שירותים כפנדורה וספוטיפיי?
iOS 7, הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה הסלולרית של אפל, מהווה את השינוי המשמעותי ביותר מאז השקת האייפון הראשון ב-2007. לצד המהפך העיצובי הכולל של מערכת ההפעלה, אחת התכונות המרכזיות והמדוברות ביותר הנכללות בה הוא אייטונס רדיו (iTunes Radio, שירות סטרימינג חדש למוזיקה. האם מדובר במכת מוות לפנדורה ולספוטיפיי? ניגשנו לבדוק.
השירות החדש אינו עצמאי - במקום זאת, מוטמע בנגן המוסיקה הקיים. אם זו הפעם הראשונה שנכנסתם לנגן אחרי ההתקנה של iOS 7, אייטיונס רדיו יעלה אוטומטית, ולחיצה על Start Listeng מאפשרת להתחיל לשחק עם השירות. במסך הפתיחה יש כמה אפשרויות: לבחור תחנה (או פלייליסט) מרשימה שהוכנה מראש, או ליצור חדשה. ברשימה שהוכנה מראש יש אפשרויות כמו מוסיקת ריקודים משנות השמונים, הבסט אוף אייטיונס או המוזיקה המובילה ברגע זה, לפי טוויטר.
השיר הראשון החל לנגן אחרי אות מוזר וקצר בין 4 שניות, שאף חוזר בתכיפות נמוכה, במעבר בין שירים. מלבד כך, אין בעיות שמצאנו בנגן עצמו. השיר מתחיל להתנגן כמעט מיידית וגם המעבר בין שירים חלק מאוד. לרוב, לא צריך להמתין יותר משנייה עד שתי שניות בין שיר לשיר. מבחינת האיכות, לא זהיתי הבדל בין שירים משירות הסטרימינג לשירים השמורים על המכשיר.
שירות הרדיו די דל באופציות, והן רובן קלות להבנה - עצירה, דילוג לשיר הבא, כפתור המציג את מחיר השיר ומאפשר לרכוש אותו בלחיצה כפולה, איקון המציג מידע נוסף על השיר וכפתור שיתוף. ניתן גם ליצור "תחנה" חדשה על בסיס הלהקה המבצעת את השיר או השיר עצמו. שימו לב שכפתור הדילוג הופך לאפור אחרי מספר דילוגים.
לחיצה על כפתור השיתוף מאפשר לחלוק את הפלייליסט עם חברים בפייסבוק ובטוויטר או לשלוח אותו דרך אימייל או הודעת SMS. אם תחזרו למסך הניגון ותלחצו על אייקון הכוכב, ייפתח מסך חשוב מאוד – זה שמלמד את אייטיונס רדיו את ההרגלים שלכם. שם תוכלו להגיד לשירות לנגן שירים דומים לזה שמתנגן עכשיו, או לעולם לא לנגן שוב את השיר.
עכשיו הגיע הזמן ליצור תחנות חדשות. חוזרים למסך הראשי ולוחצים על אייקון הפלוס. המסך שנפתח מציג רשימת ז'אנרים נרחבת. בחירה בז'אנר פותחת רשימה נוספת, שם ניתן לבחור בין מגוון עצום של תתי-ז'אנרים או פשוט ליצור תחנה מהז'אנר הראשי. עדיין לא בטוחים? לחיצה על אחת האופציות תנגן קדימון בן כמה שניות מכל שיר ברשימה, כדי שתוכלו להבין את הסגנון. מרוצים? לחיצה נוספת על אייקון הפלוס תיצור את התחנה, ותתחיל לנגן אותה בצורה אוטומטית.
לא חייבים, כמובן, לבחור מהרשימות הקיימות של תחנות. אפשר גם לחפש לפי שם אמן, שיר או ז'אנר. כאן יש הפתעה נעימה: אף שהשירות זמין בשלב זה רק בארצות הברית, יש בו גם אמנים ישראלים המופיעים בחיפוש - בעברית או באנגלית. בין האמנים הבולטים שמצאתי: שלום חנוך, שלמה ארצי, יהודה פוליקר ויהודית רביץ. למרבה האכזבה, אין בשירות כמה להקות מוכרות, כגון החברים של נטאשה, והתחנה של משינה כוללת שיר אחד בלבד .
בחירה באמן המבוקש תיצור תחנה הסובבת אותו. השיר הראשון תמיד יהיה של האמן הנושא את שם התחנה, אך משם המבחר מתרחב וכולל שילוב מוצלח בין אמנים מקומיים לבינלאומיים. התחנה של שלום חנוך, למשל, כללה את אריק קלפטון, מאיר אריאל ודיפ פורפל. אצל ארקדי דוכין קיבלנוף בין היתר, את חמי רודנר, פינק פלויד ואפילו את מירי מסיקה.
סיכום
אפל בנתה שירות סטרימינג בסיסי ופשוט, שעושה את העבוד. אין כאן שום דבר שלא ראינו אצל המתחרים, או הברקות כמו רשימות השמעה לפי מצב רוח או פעילות (שמציעה האפליקציה Songza).
אבל מהבדיקה שלנו, השירות פועל בצורה מוצלחת. מכיוון שהוא מבוסס על הקטלוג העצום של iTunes, יש בו מבחר ענק של שירים, כולם מקוטלגים היטב ובאיכות טובה. יתרונו הגדול והכמעט יחידי של רדיו לעומת ספוטיפיי או פנדורה הינו בהיותו חלק מובנה ואינטגרלי ממערכת ההפעלה ונגן המדיה.
היעדר הפרסומות מקנה לרדיו יתרון קטן נוסף על שירותים חינמיים אחרים, אך מצד שני הוא נעדר יכולות מתקדמות ששירותים אחרים מציעים בתשלום (כמו אפשרות להוריד שירים למכשיר ולהאזין להם בחינם כל עוד משלמים דמי מנוי). עם זאת, בעבור מרבית המשתמשים אייטיונס רדיו מציע די והותר, והרבים שיגלו דרכו את עולם המוסיקה בסטרימינג בפעם הראשונה יהיו בוודאי מסופקים מהיכולות שלו. נראה שלמתחרים יש סיבה רצינית לחשוש.
ההכללה של אמנים ישראלים היא תוספת מפתיעה ומבורכת, אך סביר שלא מעידה על כניסתו הקרובה של השירות לישראל. עם זאת, בניגוד לספוטיפיי, למשל, אין צורך בתוכנה מיוחדת על מנת לגלוש בשירות גם מחוץ לארצות הברית או אירופה. נכון לעכשיו, רדיו פתוח לכל מי שיש לו חשבון משתמש בגרסה האמריקאית של
iTunes, דבר שאינו מסובך ליצור גם מישראל.