ראיון כלכליסט
מיקי בודאי: "לא בטוח שהיתה לנו סיבה לצאת להנפקה"
מנכ"ל טראסטיר מספר ל"כלכליסט" איך הצליחה החברה להשיג אקזיט של כמיליארד דולר בעוד ההשקעות בה התמצו בעשרה מיליון בלבד, מדוע לא יצאה להנפקה על אף הצלחתה ועל התוכניות לעתיד
שעות לאחר ההכרזה על עסקת הענק בה רכשה IBM את טראסטיר בהיקף של כ-800 מיליון דולר, מתפנה מיקי בודאי, מי שהקים את החברה וניהל אותה מאז הקמתה, לשוחח עם עיתונאים.
- שלמה קרמר צפוי להרוויח 300 מיליון דולר מעסקת טראסטיר
- תוכנת זיהוי סיכונים של IBM: פיתוח של הסניף הישראלי
- IBM תשתף פעולה עם פיבוטל בפיתוח מחשוב ענן פתוח
לאחר שהצליח להשאיר את עסקת הענק בבטן במשך החודשים מאז עד להכרזה הסופית, ללא הדלפות, הוא יכול סוף סוף להתרפק על הצלחת החברה בדרכו הצנועה: "זהו ציון דרך מעניין בחיי החברה", אמר בודאי ל"כלכליסט" באיפוק.
סכום העסקה לא פורסם, אך לפי ההערכה היא נסגרה על בין 800 מיליון דולר לכמיליארד דולר, ובודאי מחזיק בה כ-24%, מה שמעניק לו כ-200 מיליון דולר מכלל העסקה, סכום פנומנלי ליזם בודד בחברה שגייסה מאז הקמתה רק 10 מיליון דולר.
"אנחנו רואים בעסקה הזו מקפצה מבחינת היכולת שלנו להמשיך ולפתח את הטכנולוגיה שלנו" אמר. "ואחד המרכיבים המרכזיים שמשכו אותי לעסקה הזו הוא שאנו נהפוך לחוד החנית של חטיבת אבטחת המידע החדשה של IBM לאחר שזו חיפשה אתר בעולם להקים מעבדה שכזו. היכולת שלנו לשכנע אותם להקים את המעבדה הזו בישראל ולבסס אותה הלאה היא הישג גדול עבורנו, מה שנותן לי סיפוק רב. אני בתחום אבטחת המידע כבר עשרים שנה בארץ, ומרגיש מחויבות להמשיך ולפתח את הנושא כאן. מעבר לכמות הסטארטאפים הגדולה שקמה כאן בתחום, יש הרבה מקום גם לגופים גדולים להקים כאן תשתית רחבה ומוצקה שתקלוט ותכשיר עובדים רבים. אני שמח שגרמנו ל-IBM לעשות זאת בישראל".
הנכסים החיוניים שמצאה IBM בטראסטיר
טראסטיר הפכה בשנים האחרונות לאחת מחברות אבטחת המידע הרווחיות והצומחות בישראל, עם קצב הכנסות שנתי שהגיע השנה לכ-100 מיליון דולר בשנה עם שולי רווח גבוהים וזאת תוך שהיא מעסיקה 300 איש עם כח עבודה הולך וגדל. לכן, נשאלת השאלה מדוע בכל זאת העדיפו מנהליה למכור אותה במקום שזו תגדל ותהפוך לענקית בתחומה.
"IBM הרגישה שיש לה מחסור משמעותי בתחום חסימת הונאות פיננסיות ומתקפות סייבר על ארגונים גדולים", מסביר בודאי. "וכאן מגיעה הטכנולוגיה שלנו לידי ביטוי. חוד החנית של הטכנולוגיה הזו, כשהיא מונעת מתקפות גם מצד פלטפורמות מובייל כמו סמארטפונים וטאבלטים נמצא אצלינו בטראסטיר, והמעבדה שנקים עבור IBM תהיה האחראית העולמית על התחום בחברה. ל-IBM כבר היום יש טכנולוגיות אבחטת מידע למרכזי נתונים, לאיסוף אירועים, לניהול זהויות אבל אין להם פתרון הגנתי מפני התקפות ונוזקות שהם כאב הראש הגדול כיום בתחום ההונאות הפיננסיות בארגונים הגדולים. זה יהיה המנדט של מעבדת המחקר של טראסטיר בתוך IBM".
בתור מעבדת סייבר ישראלית, תובילו כאן רכישות של סטארטאפים בתחום?
"אנחנו רואים לאחרונה סטארט-אפים רבים שקמים בתחום. יש איזו מן ריצה של הרבה חברות אבטחת מידע לאותו הכיוון. זו מגמה מעניינת, ולצערי לא יהיה מקום לכל הסטארטאפים האלה, אבל הטובים יותר יתפתחו, ואז נוכל למפות את הענף הזה יותר בהצלחה. כעת עוד מוקדם לדעת מה יהיה העתיד של מעבדת החדשנות שאנו מקימים, אנחנו עסוקים בימים אלה לבסס אותה ב-IBM".
איך הצלחתם לשרוד עם גיוס של 10 מיליון דולר מאז ההקמה ועד היום?
"החברה גייסה 10 מיליון דולר, אבל השתמשה בהרבה פחות. חלק מהכסף כלל לא נוצל. הסיבה לכך היא שהיינו רווחיים כמעט מההתחלה. רצינו לגייס 10 מיליון דולר כדי להיות מוכנים למשבר של 2007-2008 אז השוק כולו היה בערפל וב-2008 כולם כבר היו בפאניקה. היו לנו אז לקוחות מבנקים שביום אחד נעלמו כליל"
"אמנם, שוק הבנקאות בצרות ויש פחות השקעות בערוצי הלקוחות הרגילים, אבל הונאות פיננסיות לא מושפעות ממשבר כלכלי, אלא אולי אפילו להפך: האבטלה מוסיפה למעגל ההאקרים כח אדם נוסף, ולכן הבעיה ב-2008 רק החמירה. אז הסתבר לנו ש'פגענו בול בפוני' של הצורך בשוק הבנקים לפתרון בעיות שהחלו להווצר עוד באותה התקופה שלא נמצא לה מענה. יכולנו כבר משלב מוקדם בחיי החברה למכור את המערכות שלנו לבנקים ענקיים בסכומי כסף לא מבוטלים כיוון שפתרנו להם בעיה כואבת שעלתה להם הרבה כסף. את הכסף שהם לא השקיעו בשיווק ופיתוח ערוצי הלקוחות, השקיעו הבנקים בלשמור על הבטחון שלהם". כיום משרתת טראסטיר 400 בנקים שונים כלקוחות, בהם HSBC, בנק אוף אמריקה, CIBC, פידליטי ואיביי.
העסקה מעניינת משום ששלמה קרמר, שהוא גם מנכ"ל אימפרבה המתחרה ב-IBM, מוכר את טארסטיר שתהווה מכפיל כח עבור המתחרה.
"קרמר הוא חבר דירקטוריון בטראסטיר וגם מנכ"ל באימפרבה וההחלטות שמתבצעות בתוקף תפקידיו כאן ושם הן מנותקות, וזה מראה על היכולת שלו להפריד בין עסקים שלא קשורים, ובסופו של דבר לנהוג בצורה נכונה עבור שאר בעלי המניות. גם אני אישית בעל מניות בטראסטיר אבל גם באימפרבה".
למה לא להנפיק?
מה יהיה על 300 העובדים שלכם. האם כולם יישארו לאחר הרכישה?
"לא רק שהם יישארו כאן, אלא שהרכישה עצמה התבצעה סביב תכנית להקמת מרכז גדול והמטרה היא לבנות סביבו ולא לכרסם בו. סביב הנושא הזה היו לנו דיונים רבים עם IBM ואנחנו רואים את הנושא הזה עין בעין ומחשיבים את מעבדת הסייבר ככזו שתהיה מושתת על עובדי טראסטיר".
אתם חברה צומחת, רווחית, וגדולים בתחומכם. היו לכם את כל הסיבות לצאת להנפקה.
"כלל לא בטוח שהיתה לנו סיבה אמיתית לצאת להנפקה. היינו חברה רווחית, וככזו לא היה לנו צורך לגייס כסף בבורסה. מבחינתי היה אפילו טעם לפגם אם היינו נכנסים לתהליך שהיה מייצר הגבלות על החברה. מצד שני, החיבור ל-IBM נותן פתרון טוב לכל הצדדים: הוא מעניק לנו המשכיות ותרומה שתשאר כאן לאורך זמן, וזו התרומה האישית שלי ושל כל העובדים שעסקו במלאכה סביב בניית טראסטיר".