29% לא מאמינים שבנט ישפיע לחיוב על תעשיית ההייטק
מסקר שנערך בקרב מנהלי החממות בישראל עולה כי רק 18% מהם מאמינים שמינויו של שר הכלכלה ייטיב עם ענף ההייטק במידה רבה
מנהלי החממות בישראל אינם מתרשמים מפועלו של שר הכלכלה נפתלי בנט למען ההייטק הישראלי או מעברו המפואר בתחום. מסקר שערכה מחלקת ההייטק בפירמת רואי החשבון פאהן קנה ושות' בקרב מרבית מנהלי החממות הפועלות בישראל עולה שלמעלה ממחצית מהם לא רואים במינויו של השר ערך מוסף.
לשאלה האם מינויו של בנט ישפיע לחיוב על תעשיית ההייטק השיבו כ־53% מהמנהלים כי הוא ישפיע לחיוב במידה מועטה, כ־18% סבורים שהמינוי ישפיע לחיוב על התעשייה במידה רבה ו־29% סבורים שהוא לא ישפיע לחיוב על התעשייה.
בישראל יש כיום 25 חממות טכנולוגיות שונות הפועלות במימון כמעט מלא של המדען הראשי במשרד הכלכלה. המדען מממן כ־85% מההשקעה בכל חברה בתחילת דרכה. בשנה האחרונה עברה תוכנית החממות שינוי מהותי ובעקבות מכרזים חדשים נוספו לה חממות המנוהלות על ידי חברות בינלאומיות דוגמת נילסן וחממות של חברת אלביט, קרן ההון סיכון JVP, חממה של משרד הפרסום גיתם ועוד.
בשבוע שעבר הכריזה המדינה על הזוכה האחרונה במכרז להקמת חממה ביו־טכנולוגית - קבוצה משותפת של טקאדה היפנית, ג'ונסון אנד ג'ונסון וקרן ההון סיכון אורבימד.
על פי הסקר, רוב מנהלי החממות צופים כי התחומים שירשמו את הגידול הרב במספר הפניות לחממות הטכנולוגיות השנה יהיו תחומי אבטחת המידע והביומד. 41% ממנהלי החממות ציינו את תחום אבטחת המידע כתחום שירשום את הגידול הרב ביותר במספר הפניות לחממות הטכנולוגיות בשנה הקרובה, 29% סבורים שהגידול הרב בפניות יהיה בתחום הביומד, 17% סבורים שהאינטרנט ירשום את הגידול הרב ביותר במספר הפניות וכ־12% ציינו את תחום הקלינטק.
82% ממנהלי החממות סבורים שקצב ההשקעות של קרנות ההון סיכון יישאר ללא שינוי או יפחת בהשוואה לשנה שעברה. 59% ציינו שקצב ההשקעות של קרנות ההון סיכון יישאר ללא שינוי בשנה הקרובה, ו־23% השיבו שקצב ההשקעות יפחת מעט. כ־18% בלבד ממנהלי החממות סבורים שקצב ההשקעות של קרנות ההון סיכון יגדל מעט.
"אני חושב שמי שמתעסק בהקמת חברות בשלבים מוקדמים רואה את הקושי בגיוס לחברות עתירות טכנולוגיות", אומר איל ליפשיץ, יו"ר איגוד משקיעי הסיד ושותף מנהל בקרן ההון סיכון פרגרין בעלת חממת אינסנטיב. "המדען אמנם בנה כלים לכניסת חממות לחברות, אבל יש קושי אדיר בהקמת חברות בחממות וקושי אמיתי לגייס כסף. לכן לפני הבחירות חשבו שצריך שיהיה שר לענייני הייטק ולא רק ועדה. היו הרבה שיחות בעבר על כך ונבחר נפתלי בנט, שהוא איש התעשייה שלנו, איש שמבין את צרכינו. אבל כנראה שהם ציפו ממנו ליותר. זה עדיין מוקדם, אני מאמין שהוא ייכנס בעתיד בעובי הקורה. נדרשת כאן מעורבת עמוקה של שר כי הכיוון שהולכים אליו הוא לא טוב".