$
אינטרנט

הרשויות בישראל דרשו מפייסבוק מידע פרטי על 132 גולשים

הרשת החברתית פרסמה נתוני דרישות לקבלת מידע שהעבירו לה ממשלות בעולם. ארצות הברית מחזיקה בשיא הבקשות - כ-12 אלף. גורמים רשמיים בארץ ביקשו פרטים על מספר מצומצם של משתמשים, ככל הנראה כחלק מחקירות פליליות

עומר כביר 13:1328.08.13

פייסבוק קיבלה בחצי הראשון של 2013 יותר מ-25.6 אלף בקשות מידע מצד מדינות שונות, שנגעו לחשבונות של כ-38 אלף משתמשים. כך לפי נתונים שפרסמה אתמול הרשת החברתית הגדולה בעולם. לפני הנתונים, 113 בקשות הוגשו על ידי ישראל ומחצית מהן נענו.

הרשת החברתית מפרסמת את הנתונים על רקע המסמכים החסויים שחשף מדליף ה-NSA אדוארד סנודן, מהם עולה שסוכנויות ביון בארה"ב מבצעות מעקב נרחב אחרי גולשים, לעתים תוך סיוע של חברות הטכנולוגיה הגדולות. חברות אחרות, ובראשן גוגל, מפרסמות נתונים דוגמת אלו כדבר שבשגרה, אבל זוהי הפעם הראשונה שפייסבוק עושה זאת.

 

פייסבוק מסגירה פרטים אישיים, לדרישת גורמים רשמיים פייסבוק מסגירה פרטים אישיים, לדרישת גורמים רשמיים צילום: shutterstock

 

שיתוף פעולה תקני ולא ריגול

 

הנתונים שפרסמה החברה אינם מייצגים מקרים של "ריגול" מצד הממשלות אחרי גולשים, שכן הם כוללים גם בקשות גילוי מידע במקרים פליליים בהם פעמים רבות אין מחלוקת על הצורך למסור נתונים (למשל, כפי שמציינת פייסבוק, במקרי חטיפה).

 

המספר הנמוך של הבקשות בישראל מצביע על כך שרובן נוגעות למקרים פליליים. ואולם, לאור פרסומים בעבר שלפיהם משטרת ישראל מנטרת פעילות של פעילים חברתיים בפייסבוק יש מקום לתהות כמה מהן אכן לגיטימיות.

 

רק 113 בקשות למידע הועברו השנה מהרשויות בישראל לפייסבוק. אילוסטרציה רק 113 בקשות למידע הועברו השנה מהרשויות בישראל לפייסבוק. אילוסטרציה

 

הבקשות שהוגשו על ידי הרשויות ישראל נוגעת לחשבונות של 132 משתמשי פייסבוק, אך אין שום הכרח שכולם אזרחי המדינה. מנגד, ייתכן שבקשות של ממשלות אחרות נוגעות לאזרחים ישראלים ולכן אין דרך לדעת את מספר הישראלים שממשלות ביקשו לקבל מידע על חשבונותיהם.

 

"שקיפות ממשלתית וביטחון הציבור אינם רעיונות מנוגדים"

 

שלא במפתיע, מספר הבקשות הרבה ביותר - בפער עצום ממדינות אחרות - הגיע מארה"ב: בין 11 אלף ל-12 אלף בקשות, על 20 אלף עד 21 אלף חשבונות (הממשל האמריקאי אוסר לפרסם את מספר הבקשות המדויק - המדינה היחידה שעושה זאת). 79% מכלל הבקשות נענו, ללא ספק שיעור מטריד. המדינה השנייה במספר הבקשות שלה היא הודו (3,245 בקשות על 4,144 חשבונות עם שיעור היענות של 50%), ולאחריה בריטניה, גרמניה, איטליה וצרפת. שאר המדינות שברשימה הגישו פחות מאלף בקשות.

 

"אנו סבורים שלממשלת יש אחריות חשובה לשמור על ביטחון התושבים", אמר היועץ המשפטי של פייסבוק, קולין סטרץ', בהודעה שצורפה לנתונים.

 

“אפשר לעשות את זה תוך שמירה על שקיפות. שקיפות ממשלתית וביטחון הציבור אינם רעיונות מנוגדים. בחברה פתוחה וחופשית כל אחד מהם יכול להתקיים במקביל, והם הופכים אותנו לחזקים יותר. אנחנו מעודדים את כל הממשלות ליצור שקיפות גדולה יותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x