$
אינטרנט

ספאם בפייסבוק: המפיצים מגלגלים מאות מיליונים, צוקרברג מרוצה

מחקר שנערך באיטליה גילה כי מפרסמי לינקים מזויפים בעמודים בעלי 30 אלף לייקים מקבלים בין שמונה ל-20 דולר לפוסט. הרווח מפעילות זו עשוי להגיע ל-390 מיליון דולר בשנה. פעילות הספאמרים תורמת לגוגל ואף לפייסבוק עצמה

נמרוד צוק 12:3429.08.13
ההכנסה השנתית של ספאמרים שמציפים דפי פייסבוק בלינקים לאתרים אחרים, שאינם קשורים לתוכן הדפים, מסתכמת ב-200 מיליון דולר בשנה. כך עולה ממחקר של קבוצת חוקרי אבטחת מידע איטלקים, שבדקו מאות אלפי פוסטים ברשת החברתית. הסכום עשוי להיות גבוה יותר ולהגיע עד 390 מיליון דולר, על פי הערכות פחות שמרניות.

מפיצי הספאם מקבלים בין 8 ל-20 דולר לכל פוסט בדף פייסבוק עם 30 אלף לייקים, כאשר המחיר הממוצע עומד על 13 דולר, ובין 35 ל-100 דולר לפוסט בדף עם 100 אלף לייקים ומעלה, או 58 דולר בממוצע, הסביר קרלו דה מיצ'לי, אחד החוקרים שהובילו את המחקר.

 

בכל יום מתפרסמים בפייסבוק כ-18 אלף פוסטים מהסוג הזה ב-30 אלף דפים שונים. מלבד הספאם בדפי מעריצים לגיטימיים, החוקרים הגיעו לכ-20 אתרים בהם פרסמו הספאמרים הצעות להקמת דפי פייסבוק מזויפים שישמשו ליצירת טראפיק. באחד מכל שמונה דפים שבדקו החוקרים התגלו הודעות ספאם.

 

גוגל ופייסבוק נהנות מהספאם

 

את הודעות הזבל זיהו החוקרים אוטומטית לפי טקסטים בסגנון "הקלק כאן כדי לקבל אייפון בחינם". מרבית הקישורים הובילו לדפי מכירה של מוצרים שנועדו ליצור הכנסה מיידית או לסרטונים ביוטיוב ולא שימשו ככלי ליצירת תנועה לדף הבית של אתרים.

 

הספאמרים עוברים מהמייל לפיד שלכם הספאמרים עוברים מהמייל לפיד שלכם

 

על פי נתון מעניין נוסף שגילו החוקרים, ב-9% מהדפים אליהם מובילים הקישורים הללו מופיעות פרסומות אדסנס של גוגל, כך שלענקית החיפוש גם יש חלק עקיף ברווחי הספאם, על חשבון ההכנסות של פייסבוק שנפגעות כתוצאה מהפעילות. עם זאת, החוקרים התקשו להעריך מהו היקף הרווח של החברות שקונות את הקישורים.

 

ספאם מהסוג הזה מנוגד לתנאי השימוש של האתר, שקובעים כי "פרסומות עבור צד שלישי בדפי מעריצים אסורות ללא אישור מראש של פייסבוק". הספמארים, מצידם, טוענים כי הם דווקא מועילים לפייסבוק - ואחד מהם טען בפני החוקרים כי הרשת לא חוסמת אותם מכיוון שהם מייצרים תוכן שזוכה לעשרות אלפי לייקים ושיתופים ביום.

 

"רק מספר קטן של משתמשים נפגע מהעניין"

 

פייסבוק פועלת נגד הספאמרים בעיקר כאשר משתמש שולח דיווח לרשת החברתית. מהחברה נמסר בתגובה למחקר: "ההגנה על בטיחות המשתמשים נמצאת אצלנו בעדיפות עליונה, ואנו מפעילים מספר מערכות אוטומטיות לגילוי קישורים מזיקים ועצירת ההתפשטות שלהם. המערכות הללו זיהו את הלינקים עליהם דיווח המחקר ואנו פועלים לנקות אותם מהאתר. חסמנו את האפשרות להקליק עליהם ודיווחנו על תוספי דפדפן בעייתים שקשורים לנושא לגורמים המעורבים. אנו מאמינים כי רק מספר קטן של משתמשים נפגע מהעניין".

 

במחקר קודם של הצוות שפורסם באפריל, הם התחקו אחר עסקי החשבונות המזויפים בטוויטר - לטענתם יצרו הספאמרים עד כה כ-20 מיליון כאלה, והם מוכרים אותם בחבילות במחיר שנע בין דולר אחד ל-1,000 עוקבים ועד 1,000 דולר למיליון עוקבים, ומגלגלים בין 40 ל-360 מיליון דולר בשנה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x