ימים נוראים: חברות הטכנולוגיה שחייבות לכם התנצלות
ברוח ימי הסליחות, מציג "כלכליסט" את החברות אשר מהלכים שביצעו בשנה האחרונה פגעו במשתמשים ואף בכדור הארץ עצמו. בראש הרשימה: מפתחת קנדי קראש, יצרניות הסלולר ובורסת הביטקוין
- IFA 2013: הכירו את סמארטפוני לנובו שהביסו את האייפון בסין
- שבוע טכנולוגי: אליפות ישראל לסמארטפונים
- IFA 2013: השעון החכם Galaxy Gear בידינו
ברוח הימים הנוראים, מציג לכם "כלכליסט" את אלו שפגעו בצרכן באופן חריג - ושהוגן שיביעו חרטה על מהלכיהן. לפני שנעבור לנאשמות, חשוב לזכור שברשימת החברות שחייבות לכם התנצלות יש כמה כוכבות קבועות. אלו הן החברות שרווחיהן נשענים בצורה ישירה למדי על יכולתן לרגל אחריכם כדי למכור מידע עליכם למפרסמים, לבלבל אתכם עם תנאי שימוש מורכבים שיבטיחו את המשך הריגול ועוד. בין היתר, מככבות ברשימה פייסבוק, גוגל ואפל.
ואולם, יש לא מעט חברות שהתבלטו במיוחד וביצעו מהלכים אשר פגעו במשתמשים, בגולשים באופן כללי, בסביבה - ואפילו הכוכבות הקבועות של הרשימה הצליחו להגיע לשפל חדש.
1. מפתחת Candy Crush: על שגרמה לכם להתמכר לשטות מצוירת
חברת King יכולה להיות מרוצה מאוד: אחד ממשחקי המובייל שפיתחה הפך ללהיט במדינות רבות בעולם, ביניהן ישראל. לא תמצאו בו גרפיקה יוצאת דופן, עלילה מרתקת או חוויית משחק מהפכנית. אפילו השם שלו, Candy Crush נשמע כמו משהו שכבר שמענו.
מה שהפך אותו ללהיט הוא גם הסיבה בגינה עליה לבקש את סליחת הקהל: העובדה שלא ניתן להתקדם בו – או אפילו לקבל "חיים" כדי להמשיך לשחק כשנפסלים - בלי להטריד באופן סדרתי חברים בפייסבוק.
"אהלן. מה המצב? אני תקוע בשלב 22. תוכל לשלוח לי קצת חיים?" הפכה להודעת פייסבוק נפוצה מאוד בישראל בחודשים האחרונים. לאחר שהמשתמש נפסל שוב ושוב וצריך עוד ועוד חיים ולחבריו הקרובים נמאס, הוא מתחיל להטריד אנשים מהקצה הנידח ביותר ברשימת החברים שלו.
עוד אפשרות היא לקנות חיים, ב-99 סנט. סכום פעוט אמנם, אבל כשאתם במשחק קשה וממכר ונפסלים הרבה (ולחברים בפייסבוק נמאס לתרום לכם חיים למשחק) תמצאו את עצמכם קונים חיים בלי להסס.
בפועל, קנדי קראש לא עושה שום דבר שלא עשו אלפי משחקים לפניו: מבנה המשחק הוא פשוט ומזכיר את ביג'ולד הוותיק, שיתוף חברתי במשחקים קיים עוד מימי פארמוויל הראשונים וכמותו גם תכונת הרכישות המובנות. אבל העובדה שלא ניתן לשחק מבלי להטריד חברים או לבזבז כסף (שלא יהיה לכם ספק, מדובר בבזבוז מוחלט) - היא מלוכלכת אפילו ביחס לתעשיית משחקי המדיה החברתית והמובייל.
2. יצרניות הסלולר: על שלא עושות די למניעת גניבות סמארטפונים
גניבות הטלפונים הן תופעה חובקת עולם; כמעט כל ארגון פשע שמכבד את עצמו מבצע סחר בסמארטפונים גנובים – שהם מקור רווח קל וזמין. לצד ארגוני הפשע, גם ארגוני טרור כחיזבאללה שולחים ידם בסחר בטלפונים.
הרשויות לא יכולות לעשות יותר מדי: לאחר שהמכשיר נגנב, שולף ממנו הגנב את כרטיס ה-SIM שמאפשר לחבר אותו לרשת ובכך מונע הפעלת תוכנות למניעת גניבות, איתור מבוסס אותות סלולר ועוד. גנבים יצירתיים יותר גם יעטפו את המכשיר ברדיד אלומיניום כדי למנוע חיבור אקראי שלו לרשת WiFi.
מי שיכולות לפתור את הבעיה הן יצרניות הסמארטפונים, שמסוגלות לבנות בו תכונה מובנית לנטרול מרחוק של מערכת ההפעלה. תכונה שכזו, כמותה כהשמדה עצמית: המכשיר יהיה בלתי שמיש ולפיכך, בלתי סחיר. אבל החברות מעריכות (ובצדק) שמי שאיבד מכשיר שאהב, פשוט ילך ויקנה לו חדש.
לאחרונה נודע שסמסונג ו-LG, בשיתוף פעולה עם משרד המדע של ממשלת דרום קוריאה, פיתחו כלי שכזה. הוא יושק בתחילת 2014, אך אין כל ערובה שהפיתוח יהפוך לטרנד. אפל מצאה פיתרון שונה, בדמות תכונה מובנית של iOS 7, בה לא ניתן לסנכרן את המכשיר הגנוב מול שרתי אפל לא הזנת סיסמת iCloud של בעליו - ולפיכך לא ניתן להשתמש בו לאחר שנמחקו הנתונים מהטלפון.
בסופו של דבר, החברות מעדיפות שהצרכן פשוט יקנה מכשיר חדש, רצוי מתקדם ויקר מקודמו. הן ממשיכות להיתמם ולהימנע מלקחת אחריות. בינתיים, הפשע המאורגן חוגג וארגוני הטרור רווים נחת.
3. בורסת Mt.Gox וסוחרי ביטקוין: על בזבוז משאבי כדור הארץ
ביטקוין, המטבע הווירטואלי, זכה לחשיפה גדולה השנה לאור המשברים הכלכליים באירופה שהדגישו את חולשתם של מטבעות סטנדרטיים. הביטקוין, אשר בשנים עברו היה מפלטם של גורמים שרצו לבצע עסקאות שלא ניתן לנטר, הפך עתה לעסק צומח ודינמי. בורסת Mt.Gox היפנית, חברה משגשגת אשר רוב הסחר במטבע הווירטואלי מתבצע בפלטפורמה שלה, רואה יותר ויותר משקיעים בגדלים שונים ולפי דיווחים, אפילו קרנות גדולות שוקלות להיכנס לזירת המטבע הווירטואלי.
אבל האם שאלתם את עצמכם פעם מהיכן מגיעים מטבעות חדשים שכאלה? על ידי תהליך עיבוד נוסחאות מורכבות מאוד של מידע, בו נשתל אלגוריתם ביטקוין. כל מחשב יכול לבצע זאת, אם יש לו את החומרה המתאימה; כדי לכרות ביטקוין בודד, יש צורך במשאבי עיבוד גדולים מאוד.
לפי דיווח של סוכנות בלומברג, כריית ביטקוין בעולם צורכת מדי יום אנרגיה בכמות שמקבילה לחצי ממה שצורך מאיץ החלקיקים CERN, הגדול מסוגו. בעוד פעילות המאיץ מקדמת את מדע הפיזיקה ולפיכך את האנושות, כריית ביטקוין מסייעת לבודדים להתעשר ולרבים אחרים לאבד את כספם.
כדי לשפר את הסחר, נדרשים הסוחרים והבורסות להשתמש בחומרה חזקה במיוחד (למשל, לבצע את הכרייה באמצעות מעבדים גרפיים שהוסבו לכך, שרתים מיוחדים ועוד) שצורכת הרבה יותר חשמל ופולטת יותר חום. בכך, מתבצע בזבוז של משאבים טבעיים שכן רוב תחנות הכוח נשענות על פחם, מזוט, גז טבעי או פצלי שמן. בנוסף,כריית החומרים הללו מזיקה לסביבה במקרים רבים.
אמנם חברות ענק כגוגל, אפל ופייסבוק מפעילות חוות שרתים עצומות שמזיקות לסביבה, אך אלה האחרונות מצדיקות את קיומן באספקת גישה למידע, תוכן וחוויה חברתית. עד שלא יתייעל תהליך כריית הביטקוין, פעולת הבורסות והסוחרים מזיקה יותר משהיא מועילה - גם להם וגם לאנושות. בנוסף, יש משהו אבסורדי בלבזבז משאבים כדי לייצר דבר מה שאין לו כל ערך כשלעצמו.
4. טאמבלר: על ששמה לכם פורנו מופרע בבלוגים
רשת הבלוגים הפופולרית, אותה רכשה יאהו ב-1.1 מיליארד דולר במאי השנה, היא חגיגה מקוונת של תוכן חופשי וביטוי בלתי מוגבל. תוכלו למצוא שם בלוגי נונסנס, תרבות, בידור, חדשות ועוד. ואולם, אחד ממוקדי המשיכה הגדולים של הפלטפורמה הוא פורנו; בטאמבלר ניתן למצוא בלוגים שעוסקים בתכני מין קיצוניים והזויים למדי, מסוגים שגם אתרי פורנו יעודיים מעדיפים שלא להציג כדי שלא להפחיד את ציבור הגולשים.
יש להניח שקברניטי יאהו ובראשם המנכ"לית הפופולרית מריסה מאייר חוככים בדעתם מה לעשות עם הפורנו – שאמנם דוחה מפרסמים גדולים אך מושך גולשים רבים. בין היתר, דווח כי הפלטפורמה תרחיק את הבלוגים הללו מתוצאות החיפוש. בינתיים, עלו תכני המין בטאמבלר לכותרות מסיבה אחרת: הם פשוט השתלט על בלוגים תמימים.
בשל תקלה במערכת הבלוגים, קרה שפוסטים שהועלה לבלוג א' הופיעו דווקא בבלוג ב'. בגלל ריבוי בלוגי הפורנו, אשר קצב העדכון שלהם גבוה משמעותית משל אחרים, אנשים הופתעו מאוד לגלות שבלוג מעריצי "משחקי הכס" שלהם הפך לבלוג מעריצי פורנו-קשישים ממזרח אירופה. מפעילי בלוגים רבים לא מרבים לפרסם פוסטים חדשים ומבקרים בבלוג שלהם רק מדי כמה ימים או שבועות, כשיש להם משהו לכתוב. משתמשים שכאלה נפגעו יותר מאחרים, שכן הבלוג שלהם הציג את התוכן הבעייתי זמן מה ללא ידיעתם.
במבט ראשון, מדובר בסתם תקרית משעשעת. ואולם, אנשים שמשתמשים בטאמבלר כדי לקדם עסקים קטנים (בעיקר אמנים למיניהם) נפגעו, צעירים נחשפו לתכנים שרוב המבוגרים היו מעדיפים שלא לדעת שקיימים ומפעילי בלוגי הפורנו עצמם זכו לחשיפה שלא ביקשו תשומת לב שלילית מיתר משתמשי טאמבלר.
טאמבלר הודיעה כמה ימים לאחר פרסום השערוריה כי התקלה תוקנה. לא ידוע על תביעות שהוגשו כנגדה, אך מדובר בפאשלה טכנית תמוהה מאוד מצד חברה שמפעילה פלטפורמה כה פופולרית.
5. ענקיות הטכנולוגיה: על שיתוף הפעולה עם ה-NSA
נסיים עם החברות איתן פתחנו: ענקית הטכנולוגיה, שכרגיל חייבות לכם התנצלות. פייסבוק, גוגל, אפל, מיקרוסופט, יאהו, יוטיוב והאחרות חלקו השנה את המידע האישי שלכם עם ממשלת ארצות הברית, במסגרת תוכנית המעקב PRISM אותה חשף המדליף אדוארד סנודן, איש ה-NSA לשעבר. המעקב בוצע אחרי אזרחי ארה"ב ומבקרים בה, בצורה כמעט לא מוגבלת ובסיוע מערכות מתקדמות לניטור מיילים, שיחות טלפון, הודעות טקסט וצ'טים.
החברות מיתממות וטוענות כי לא העבירו מידע מעבר למה שדרשה מהם הממשלה ספציפית במסגרת צווי FISA. ואולם, מסמכי סנודן מעידים אחרת; היקפי איסוף המידע וניטור תנועת הגולשים לאתרי החברות הם חסרי תקדים. במקרה הזה, החברות צפויות לבוא על עונשן: מספר מדינות אסרו על רשויות בהן להשתמש בשירותי חברות אמריקאיות מחשש לריגול של ה-NSA. לפי הערכות, ארגונים רבים איבדו את האמון בחברות - שצפויות להפסיד כ-35 מיליארד דולר בשל חשיפת שיתוף הפעולה עם הממשלה.