$
אינטרנט

רוצים שישמעו אתכם בפייסבוק? כתבו בכעס

מחקר מקיף של קבוצת חוקרים קבעה כי ההודעות הנקראות והמופצות ביותר ברשת מבטאות כעס. הודעות שמחות מופצות יותר על ידי חבריכם, אבל בדרך כלל לא יגיעו לקהל רחב במיוחד

נמרוד צוק 17:1517.09.13

כיצד רגשות מתפשטים ברשתות חברתיות? איך אנחנו מגיבים כאשר אנחנו רואים עדכון סטטוס כועס, שמח או עצוב? מחקר חדש של צוות חוקרים בראשות ד"ר רוי פאן מאוניברסיטת בייהרנג בסין שופך אור על הסוגיה ומציג מסקנה מעניינת: ההודעות שצפויות לזכות להד הגדול ביותר ברשת החברתית הן אילו המבטאות כעס.

 

המחקר מתבסס על נתונים שנאספו במשך ששה חודשים במהלך 2010 וכללו כ-70 מליון הודעות ששלחו 200 אלף ממשתמשי הרשת החברתית הסינית סינה ווייבו - המקבילה המקומית לטוויטר, בה חברים כיום כחצי מיליארד גולשים סינים. החוקרים כתבו תוכנה שמיינה את ההודעות לארבעה קטגוריות, לפי הרגשות שביטאו - כעס, שמחה, עצב או גועל. הם אז מיפו את הקשרים בין המשתמשים ששלחו הודעות זה לזה או עשו "ריטוויט" להודעה.

 

עצבניים? זה יעזור לכם להפיץ את הסטטוסים שלכם בפייסבוק עצבניים? זה יעזור לכם להפיץ את הסטטוסים שלכם בפייסבוק צילום: שאטרסטוק

 

בהמשך, בדקו החוקרים כיצד הודעות שביטאו רגשות שונים התפשטו דרך הרשת החברתית. הן העלו שאלות כגון מה הסיכוי שהודעה המבטאת כעס תוביל משתמש אחר שקרה אותה, לכתוב הודעה דומה, לענות לה או להעביר אותה הלאה. החוקרים מצאו כי הודעות שהביעו עצב או גועל הן בעלי הסיכוי הנמוך ביותר להמשיך ולהתפשט ברשת - כלומר, הסיכוי שגולשים אחרים יגיבו או יקדמו אותן הוא שולי. הודעות שמחות יקודמו ויובילו לתגובות רבות, אבל דווקא הודעות כועסות יתפשטו למרחק הכי גדול ובממוצע, לשלושה מעגלי חברים.

 

במחקר נבדקו גם הגורמים המובילים משתמשים לכתוב הודעות שמבטאות כעס. לפחות בסין, החוקרים פילחו את ההודעות לשתי סיבות נפוצות - ידיעות חדשותיות על מאבקים בין סין ומדינות זרות, כגון הפעילות הצבאית של ארצות הברית ודרום קוריאה בים הצהוב, ובעיות חברתיות כגון רעב, שחיתות ועוד.

 

מחקר קודם ונפרד, שהתבצע בשנה שעברה על ידי חטיבת המחקר של מיקרוסופט, הקיף 10.6 מיליון ציוצים שנכתבו על ידי 4.1 מיליון משתמשים דוברי אנגלית. אחת המסקנות המובהקות שעלו  ממנו היתה שהבעת רגשות שליליים נפוצה יותר בקרב הגולשים ושקיים מגוון רחב יותר של גווני רגשות שליליים לעומת רגשות חיוביים. הרגשות החיוביים, לעומת זאת, נטו להיות בעלי עוצמה רבה יותר ואופיינו במלים כגון "נצחון", "שמח" או "אקסטטי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x