בין קודש לאייפון
עם ההחמרה במצבו של הרב עובדיה יוסף הופיעו בפייסבוק קמפיינים שקוראים לניפוץ אלפי אייפונים להצלתו. מדוע סיווגו פוסקי הדת את הסמארטפון כ"אם כל חטא", על אף כל הטוב שיכול לעשות שימוש מושכל בהם למשתמש היהודי?
השבוע החמיר מצבו של הרב עובדיה יוסף, מנהיגה הרוחני של ש"ס ואחת הדמויות הססגוניות והחזקות ביותר במגזר הדתי בישראל. לצד הקריאה לתפילות המוניות לשלומו, הופיעו בפייסבוק מספר קמפיינים תמוהים, ביניהם כאלה שקוראים לאנשים "לתרום לו" שנה מחייהם ואף תמוה מזה - לנפץ 10,000 סמארטפונים להצלתו.
אודה שנשגב מבינתי הקשר שבין ניפוץ מכשירים אלקטרוניים ובין החלמת הרב יוסף ממחלתו - כך שבעיני, נראה הקמפיין כניצול ציני במיוחד דאגת הציבור הדתי, אשר חושש לגורל הרב.
קראו עוד בכלכליסט:
- iLego: חזון הסמארטפון בהרכבה עצמית
- האייפון אינו רופא: יחל פיקוח הדוק על אפליקציות בריאות
- מוות בעריסה טכנולוגית: הגאדג'טים שבוטלו בזמן שיא
הרב עובדיה יוסף צילום: חיים צח
הקמפיין התמוה אינו הראשון מסוגו: מי שיטייל ברחובות ירושלים, בני ברק, נתיבות ומספר ערים אחרות בישראל ימצא פרסום חוצות אשר מזמין את הציבור הדתי להשתתף בעצרות וכינוסים, על טהרת השמדת המכשירים ה"טמאים".
זאת, על אף שכל יהודי יכול להיכנס לחנות ולקנות לו טלפון "כשר" או להתקין יישום סינון תכני חול על האייפון או הגלקסי שלו.
אספר לכם שאיני יהודי מוצלח במיוחד. למעשה, המדע והטכנולוגיה הם שממלאים את התפקיד של דת בחיי. אבל גם הכשר שביהודים יתקשה להתעלם מיתרונות התקשורת הסלולרית והסמארטפונים בפרט, אם ידע לנצל אותם.
למעשה, שימוש מושכל במכשירים יוכל להקל על חיי הציבור הדתי עשרת מונים: ניתן לצפות בשיעורי חכמים שצולמו והועלו לרשת בכל מקום ובכל מועד, להפיץ דברי תורה, לקרוא פרקי תהילים ופירושים במכשיר במקום להיסחב עם ספרים כבדים, לדעת בכל עת מהם זמני כניסת ויציאת שבת, לאתר יהודים להשלמת מניין בחו"ל (יישום חשוב, שחוסך את ההסתובבות בנמל התעופה או ברחוב בחיפוש אחר חברים לתפילה), למצוא בתי כנסת ומסעדות כשרות בקרבתך בכל מדינה, לדעת היכן ומתי נמצאים ילדיך ובאילו תכנים צפו (קודש או חול), לקבל בדחיפה פסקי הלכה מפי רבנים נבחרים ואף להעביר להם שאילתות, לקיים חברותא מקוונת ללימוד תורה, לגייס תרומות לפעילויות דת שונות ועוד.
זאת, לצד שימושי חול כקריאת מיילים, צילום, הודעות וכמובן שיחות טלפון. כך ש"הדרת סמארטפונים" פשוט שוללת מהציבור הדתי שורת הקלות בעומס מטלות היומיום שאינן מתנגשות בהכרח עם אורחות חייו.
לפיכך, הפשקעווילים שקוראים לניפוץ מכשירים והימנעות מהם נוגדים כל היגיון - דתי או אחר; למכשירים, כידוע, לא אכפת מי משתמש בהם ואינם מנסים להדירו לחטא בכוחות עצמם. ועל כן, ייטב לו לציבור הדתי אם יאמץ את הטכנולוגיה ויתאים אותה לצרכיו - ולא יתרחק ממנה ולא יסווגה כ"אם כל חטא". ולקוראים לנפץ טלפונים שנרכשו בכסף רב, אמליץ להשתמש בהם להפצת תורתו של יוסף או להפצת דברי תורה משלהם - במקום הבלים כ"10,000 אייפונים מנופצים יצילו ממוות".