mobile 2014
הישראלים הם מובילים עולמיים בזמן שימוש באפליקציות ובפיתוחן
בארץ פועלים 1,500 מפתחים, שאחראים לאחד מכל 200 יישומים בעולם. על פי סקר שנערך עבור מכון היצוא ויוצג בוועידת המובייל של "כלכליסט", זמן השימוש של הישראלים באפליקציות הוא הגבוה בעולם, ומרבית המפתחים אינם מחכים להשקעה מצד קרנות ההון סיכון או האנג'לים
כ-1,500 אנשים פרטיים וחברות בישראל עוסקים בפיתוח אפליקציות, והם אחראים לכ-5,000 אפליקציות שיצאו לשוק עד היום. על פי סקר שערכה חברת Meidata עבור מכון היצוא, ושייחשף במלואו בוועידת המובייל של "כלכליסט", אין פלא שהתופעה משגשגת כל כך: הישראלי הוא המשתמש הכבד ביותר באפליקציות בעולם ומבלה בממוצע 80 דקות מדי יום בשימוש בהן.
- Viber תייצר הכנסות ממכירת סטיקרים
- Moovit מחליפה את הכסף הקטן
- קנדי מול קראש: האם מפתחת הלהיט תצלול כמו זינגה?
זאת, לעומת לעומת השבדים שנמצאים במקום השני עם 76 דקות, הסינגפורים עם 45 דקות, הדנים עם 72 דקות והאמריקאים, שלמרבה הפלא מקדישים רק 38 דקות מזמנם ביום לשימוש באפליקציות.
גם במדד היקף הורדת האפליקציות ניצבים הישראלים במקום גבוה ביחס למדינות אחרות: לישראלי מותקנות בממוצע 32 אפליקציות במכשיר החכם, לעומת ארה"ב עם ממוצע של 33 אפליקציות וצרפת עם ממוצע של 32 אפליקציות.
עם הפנים לחו"ל
על פי הסקר, הקלות שבה ניתן לפתח כיום אפליקציות מביאה לכמה תופעות: הראשונה שבהן היתה שמרבית המפתחים אינם מחכים להשקעה מצד קרנות ההון סיכון או האנג'לים, ומפתחים בהסתמכות על הון עצמי. על פי המחקר, רק 20% מהמפתחים מקבלים השקעות מאנג'לים ו-7% בלבד נהנים מהשקעה של קרנות ההון סיכון.
באופן לא מפתיע, החנויות של גוגל ואפל מלאות אפליקציות לא שימושיות, אשר מרביתן זוכות למספר הורדות זעום ביותר ומרבית המפתחים מבינים שישראל אינה שוק יעד מספיק גדול, ולכן כמעט כולם עובדים עם הפנים לחו"ל. למעט מקרים חריגים כמו ווייז ווייבר, שהצהירו על 51 מיליון משתמשים ו-200 מיליון משתמשים בהתאמה, הצלחה סבירה של חברות ישראליות משמעותה יותר ממיליון משתמשים באפליקציה.
מהשוואה לנתונים עולמיים עולה כי לישראל חלק משמעותי בעולם האפליקציות: חלקה היחסי של ישראל באפליקציות הזמינות בחנויות השונות הוא 0.05%, כלומר מתוך כל 200 אפליקציות יש אחת ישראלית. מספר זה גבוה בהרבה בהשוואה לנתוני תל"ג, ולחלקה היחסי של אוכלוסיית ישראל באוכלוסיית העולם.
לא פועלות בסין
אוהד קוג'מן, ראש תחום אפליקציות במכון היצוא הישראלי, אמר ל"כלכליסט" שנתון שמראה לנו כי ישראל מובילה בתחום הוא העובדה שגופים בינלאומיים רבים מחפשים קשרים עם חברות ישראליות.
"בשנה האחרונה למד מכון היצוא שישנם ארבעה משתנים שמלמדים על סיכויי ההצלחה של כל חברה: עיצוב וחוויית משתמש, מודל עסקי, השקעות ויכולתה של החברה לגייס. נתון מעניין נוסף שאיתרה החברה: הנחת יסוד מוטעת לגבי הפלטפורמה שבה מורידים אפליקציות.
"ב-2013 צפויות 81 מיליארד הורדות אפליקציות בעולם, ורק מחצית מהן יהיו רק דרך גוגל פליי והאפסטור של אפל. 16% מסך ההורדות צפויים להיות דרך חנויות אפליקציות סיניות עצמאיות, ומכון היצוא שואף להגיע אל החברות הישראליות ולהביא אותן לחנויות האפליקציות הסיניות. גם מפעילות סלולר רבות בעולם מפעילות חנויות אפליקציות משלהן, ובהודו ובסין מורידים אפליקציות רבות במכשירים זולים ובאמצעים שאינם מקובלים בשוק המערבי".