$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

דו"ח נטפליקס: כשאתרי סטרימינג עוקפים רשתות טלוויזיה

הדו"ח הרבעוני האחרון של החברה הראה שיש לה יותר לקוחות משלמים מלרשת HBO, על אף סדרות אהובות שהיא מציגה ברשת. ניתן ללמוד ממנו שהאינטרנט לא מאיימת על תעשיית הטלוויזיה המסורתית, אך משנה אותה משמעותית

עומר כביר 12:2422.10.13
גוף השידור נטפליקס עקף את רשת הכבלים HBO במספר המנויים המשלמים - כך לפי הדו"ח הרבעוני שפרסמה החברה אתמול (ב'). לפי הדו"ח, ברבעון האחרון עלה מספר המנויים בתשלום של נטפליקס בארה"ב מ-28.6 מיליון ל-29.9 מיליון, ובכך עברה החברה את רשת HBO שלה 28.7 מיליון לקוחות בתשלום.
מדובר בהישג משמעותי לנטפליקס, שרק לפני חודשים ספורים השיקה את התוכניות המקוריות הראשונות שנוצרו כולן בהפקה עצמאית - "בית הקלפים", "כתום זה השחור החדש" ועונה חדשה של "משפחה בהפרעה" - שכולן זכו לשבחי מבקרים והצלחה רבה בקרב הצופים ואחת מהן, "בית הקלפים", אף הייתה מועמדת לפרס האמי לסדרת הדרמה הטובה ביותר.

 

ריד הייסטינגס, מנכ"ל החברה ומייסדה ריד הייסטינגס, מנכ"ל החברה ומייסדה צילום: בלומברג

 

אגב, במספר המנויים הכולל בארה"ב (מנויים משלמים ומנויים הנמצאים בתקופת ניסיון ללא תשלום) נטפליקס עקפה את HBO כבר בתום הרבעון הראשון, אז היו לה 29.2 מנויים בסך הכול (ברבעון השלישי היו לחברה 31.1 מיליון מנויים בסך הכול), אבל ההישג האמיתי והחשוב הוא צבירת לקוחות משלמים, וזה הושג רק ברבעון זה. בתוספת מנויים מחוץ לארה"ב יש לחברה 40.3 מיליון לקוחות בסך הכול, 38 מיליון מהם בתשלום.

 

ובכלל, הרבעון השלישי היה מוצלח ביותר בעבור נטפליקס, שעקפה את ציפיות האנליסטים ורשמה הכנסות בסך 1.11 מיליארד דולר ורווחים 31.8 מיליון דולר.

 

שני צדדים של אותו מטבע

 

האם המהלך מבשר על תחילת מהפכה במסגרתה שירותים מקוונים עולים על כוחם של גופי השידור המקוונים בתעשיית השידור? לא ממש; ההבדלים בין נטפליקס ל-HBO או כל רשת כבלים אחרת הם בעיקר תפיסתיים.

 

נטפליקס אמנם הייתה בעבק רק אתר סטרימינג (בנוסף לשירות נשכח כבר של השכרת DVD), אבל בשנים האחרונות התפתחה והתפשטה למכשירים וצורות שידור אחרות, בין אם כאפליקציה למכשיר מובייל או כיישום במכשירי בידור כמו אפל TV או אקס בוקס 360. HBO וגופי שידור אחרים עשו מהלכים דומים, וחלקם יצרו פלטפורמות סטרימינג משלהם, ובכך צמצמו את הפער מול נטפליקס בהיקף הפעילות.

 

מתקליטורים לסטרימינג ולשידור חוצה פלטפורמות. נטפליקס מתקליטורים לסטרימינג ולשידור חוצה פלטפורמות. נטפליקס צילום: בלומברג

 

כעת נטפליקס מנסה לסגור את המעגל לחלוטין ומנהלת מגעים עם חברות כבלים על מנת לקבל ערוץ שידור ברשת שלהן, בדיוק כמו HBO. לא מפתיע בכלל בהתחשב בכך שמנכ"ל החברה עצמו, ריד הייסטינגס, אמר כי המטרה של נטפליקס היא להיות HBO לפני ש-HBO תהיה נטפליקס". אם אכן יושלמו עסקאות אלו, לא יהיה כבר שום הבדל בין נטפליקס ל-HBO, שואוטיים או שאר ערוצי הכבלים בתשלום, פרט לנקודת המוצא שלהם.

 

התחרות אינה על הפלטפורמה, כי אם על התוכן

 

במובן זה, הרשת לא באמת מאיימת על תעשיית הטלוויזיה המסורתית אלא משנה אותה. אנשים, אפשר להניח בבטחה, תמיד ירצו לראות סדרות איכותיות או טראשיות. הדברים היחידים שבאמת משתנים הם המסך שבו ניתן לצפות בהן והזמינות של התכנים לפי דרישה. נטפליקס לא מאיימת על גופי השידור הוותיקים במודל חדשני ומהפכני, כי המוצלחים שבהם כבר השכילו לאמץ וליישם אותו בהצלחה, אלא מתחרה בהם באותו מגרש ובתנאים דומים.

 

כשכבר אין הבדל מהותי בין המחשב, הסמארטפון והטלוויזיה בסלון מבחינת היכולת לגשת ולצפות בסדרות ובסרטים (מצב שכבר קיים בפועל בארה"ב ובמדינות נוספות, אך עוד לא בישראל), אין גם הבדל מהותי בין גופי השידור השונים, יהיה מקורם אשר יהיה.

 

וזה מעולה מבחינת הצופים, משום שעכשיו יותר קל להם לצפות בתכנים שמעניינים אותם, אלא גם מכיוון שהדבר ממקד את התחרות בין החברות לתחום מרכזי אחד: יצירת תוכן שהצופים ירצו לשלם בעבורו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x