הופחתו דמי הקישוריות הקווית ב-70%; הצרכן לא ירגיש כמעט את ההפחתה
דמי קישור הגומלין לטלפון קווי ירדו מ-3.5 אגורות לאגורה אחת בלבד. ההפחתה אמורה להיות השלב הראשון בהכנסת מתחרים חדשים לדואופול התקשורת הקווית של בזק ו-HOT
שמונה חודשים לאחר פרסום השימוע בנושא, שר התקשורת גלעד ארדן הודיע היום (ג') על החלטתו להפחית את דמי קישור הגומלין ברשת הטלפון הנייחת בכ-70%, מ-3.5 אגורות לדקה לאגורה אחת. מדובר בהפחתה זהה כמעט לזו שהציעה משרד התקשורת בשימוע הראשוני שהתפרסם בפברואר האחרון. ההפחתה תיכנס לתוקף ב-1 בדצמבר השנה.
- הליך הורדת דמי הקישוריות בטלפון הקווי מתארך
- הפרס של משרד התקשורת לחברות הסלולר: חיסכון של 35 מיליון שקל
דמי קישור הגומלין הם סכום שמועבר לחברה שמקבלת את השיחה בגין ביצוע "השלמת שיחה". למשל, לקוח שמתקשר מקו סלולר של סלקום לקו הנייח של בזק ומשלם לחברת הסלולר 20 אגורות לדקה - 3.5 אגורות מתוך הסכום הזה הועברו עד היום לבזק. הסכום שמועבר קרוי קישוריות נייחת - שכן הוא מועבר לחברה הנייחת.
הצרכן לא ירגיש כמעט את הפחתת דמי קישור הגומלין, שכן כיום הוא משלם ברוב המקרים מחיר קבוע לחבילות וגם כאשר הוא משלם מחיר לפי דקה מדובר בתעריף FIX לכל היעדים, שאינו תלוי בדמי הקישוריות.
המרוויחות מהמהלך הן לכאורה חברות הסלולר שאמורות להקטין את התשלומים לחברות התקשורת הנייחת (בעיקר בזק ו-HOT) במיליוני שקלים. המפסידות אמורות להיות בעיקר בזק ו-HOT שיפסידו כאמור הכנסות.
אלא הסיפור מורכב יותר: הורדת דמי הקישוריות מבוססת על ניתוח העלויות ברשת בזק שביצעה חברת הייעוץ האנגלית פרונטיר עבור משרד התקשורת. אותה עבודה של פרונטיר תהיה הבסיס לקביעת התעריפים בשוק הסיטונאי, המחירים שישלמו ספקי תקשורת וביניהם חברות הסלולר עבור השכרת השימוש בתשתית של בזק ו-HOT. לכן ההחלטה שמתפרסמת היום אמורה להיות אינדיקציה ביחס להחלטה הבאה של משרד התקשורת בתחום תעריפי השוק הסיטונאי.
השוק הסיטונאי אמור להרחיב את התחרות בשוק תשתית האינטרנט, הטלפוניה והטלוויזיה הרב-ערוצית, ולאפשר לעוד שחקנים לספק שירותים אלו. השוק הסיטונאי הוא גם משחק של הרבה יותר מכמה מיליוני שקלים אלא של מאות מיליוני שקלים. בחברות הסלולר הוותיקות, סלקום ופרטנר, לא חושבים שההפחתה בתעריף הקישוריות שהתקבלה היום מספיקה. לדבריהן מדובר באינדיקציה לכך שמחיר החכרת תשתית בזק ו-HOT שמשרד התקשורת יקבע, יהיה בסופו של יום גבוה ולא יאפשר להתחרות בדואופול הזה באפקטיביות. לעומת זאת, בבזק באופן טבעי טוענים כי מדובר בהפחתה אגרסיבית מידי שאינה תואמת את עלויות השימוש בפועל בתשתית.
לדברי משרד התקשורת, תעריף השלמת שיחה החדש מבוסס יתרום רבות לתחרות בתחום הטלפוניה הקווית בישראל, ישפר את היכולת התחרותית של מפעילים קטנים וחדשים ויביא לעלייה ברווחת הצרכנים. אולם בפועל כל התוצאות הללו יתרחשו רק לאחר שמשרד התקשורת ישלים את המהלך הכולל של יישום שוק סיטונאי, שאמור להיכנס להילוך גבוה לאחר שנקבע תעריף קישור הגומלין.
גולן טלקום מיהרה דווקא לברך את ארדן על החלטתו, והודיעה כי מהלך זה יוביל לכניסתה לשוק האינטרנט, הקו הביתי והטלוויזיה בישראל דרך המותג Golan Box.