$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

ביטול מכירת בלקברי: המחטף המבריק של Fairfax

קבוצת ההשקעות הקנדית ביטלה את הצעתה לרכישת חברת הסלולר ותחת זאת מובילה השקעה בה. המטרה: להפוך לנושה העיקרי ברגע שבו תעמוד החברה על פי תהום - ולקבל גישה להון הפטנטים שלה ששוויו 5 מיליארד דולר

הראל עילם 17:5005.11.13
בתחילת השנה, התנבאתי כי במהלך 2013 נראה את אחת משלושת יצרניות הסלולר הוותיקות - HTC, נוקיה או בלקברי - יוצאות מהעסק. תחזית זאת התגלתה כנכונה לאחר שמיקרוסופט קנתה את חטיבת המוצרים של נוקיה, ומניית HTC התרסקה ב-55%. ועכשיו בלקברי באה ועושה את הדבר הגרוע ביותר שיכלה לעשות. שלא יהיה לכם כל ספק - מאירועי היממה האחרונה היא כבר לא תתאושש.

לפני כחודשיים, בצעד לא מפתיע, הודיע דירקטוריון בלקברי על כוונתו למכור את החברה. דיווחים לא מפתיעים מסרו כי אין עניין רב בחברה, וכי רוב החברות מעוניינות ברכישה רק של חלקים מבלקברי - ובאופן ספציפי את מאגר הפטנטים ושירות ההודעות המוצפנות שלה.

 

אף אחד לא רצה את חטיבת המוצרים, ואפשר להבין למה. מאגר הטלפונים שלה הוגדר כהפסד, מחיר הטלפונים עצמם נחתך ורשתות וספקיות הודיעו כי יפסיקו למכור אותם.

 

אתמול ביטל הדירקטוריון את המכירה, פיטר את המנכ"ל תורסטון היינס בפתאומיות ובמיידיות (ההודעה הרשמית כמובן אומרת שהוא התפטר) והודיע על גיוס הון של מיליארד דולר מפיירפקס.  

 

למה זה קרה? למה בעצם הדירקטוריון עשה את הטעות הזאת? התשובה היא פשוטה: פיירפקס הצליחה לעשות את אחד המחטפים המתוחכמים ביותר שראינו בשנים האחרונות.

 

בלקברי Z10 בלקברי Z10 צילום: ניצן סדן

 

מלכודת גיוס ההון

 

פיירפקס היא קבוצת השקעות ופנסיה קנדית שהיא גם בעלת המניות הגדולה ביותר בבלקברי. היא הייתה החברה הראשונה שהגישה הצעה לרכוש את בלקברי, בראש קבוצת משקיעות מקומיות. היא חתמה עם הדירקטוריון על מכתב הבנות לא מחייב, מה שגרם לדירקטוריון לחשוב לרגע שאכן יש לו סיכוי למכור את החברה בשלמותה.

 

אבל יום לפני שפיירפקס הייתה אמורה להגיש הצעה קונקרטית וסופית על בלקברי, הדירקטוריון הודיע על ביטול הכוונה למכור את החברה. מקרי? סביר להניח שלא. וסביר מאוד להניח שפיירפקס לא משכה את ההצעה שלה במקרה או בתמימות דעים. לדעת מדובר כאן בתמרון חכם במיוחד, שגרם לדירקטוריון לחשוב שיש לו הצעה סבירה ביד - ואולי לדחות את ההצעות הפחות אטרקטיביות לכאורה של כל המתמודדות האחרות. הרי גוגל, פייסבוק, לנובו, SAP ואחרות הביעו עניין, לפחות לפי הדיווחים.

 

במקום הרכישה המצופה, פיירפקס הודיעה שהיא מובילה השקעה של מיליארד דולר בבלקברי. אבל זהו לא סתם השקעה - זוהי השקעה כנגד חוב מומר. רבע ממיליארד הדולר, יותר מכל חברה אחרת, מגיע מפיירפקס. במידה ובלקברי תתאושש, מה שלא ניתן להניח שיקרה, פיירפקס והמשקיעות האחרות יוכלו להמיר את החוב ביחס של 10 דולר למניה. אם המניה תזנק שוב – ובתחילת 2013 היא עמדה על 17 דולר – פיירפקס תוכל לקבל נתח הרבה יותר גדול מהחברה שיש לה אפילו עכשיו. מבחינה, זה מצב Win-Win.

 

ניצחון קטן אם בלקברי תחזור לאיתנה, ניצחון עצום אם תפשוט רגל ניצחון קטן אם בלקברי תחזור לאיתנה, ניצחון עצום אם תפשוט רגל צילום: ניצן סדן

 

אבל זה לא מה שמעניין את פיירפקס. היא לא באמת רוצה שהמניה תעלה. לא, זה מה יקרה אם בלקברי תכשל. וזה כמעט ברור שהיא תכשל. כי לבלקברי אין כרגע חוב, למרות הפסדי הענק שלה. במידה והיא תכנס לפשיטת רגל, פיירפקס היא לא רק בעלת המניות הגדולה ביותר, היא גם בעלת החוב הגדול ביותר. היא הנושה העיקרי. היא בעצם, מקבלת ההחלטות.

 

בלקברי כיום נסחרת בפחת. יש לה מאגר פטנטים שהוערך על ידי מספר מומחים ביותר מ-5 מיליארד דולר. יש לה גם מערך שירותים, תוכנות ושרתים שימושי להפליא ובחלקו רווחי. ופיירפקס כעת תהיה הכוח הגדול ביותר כנושה ובעלת המניות הגדולה ביותר לגבי איך כל הנכסים האלו יחולקו, ימכרו וישומשו. בעצם, בפועל, ב-250 מיליון דולר חוב פיירפקס קנתה את השליטה בבלקברי ובנכסים ששווים מיליארדי דולר. הכסא בדירקטוריון שאחרי על החוב שייך לה, וליו"ר שלה.

 

וכעת פיירפקס גם נמצאת בעמדה שלטת שתוכל לטרפד כל עסקה אפשרית. גם אם דירקטוריון בלקברי ירצה בעתיד למכור את החברה, יש לה כעת מיליארד דולר בחובות. חוב שאם החברה תמכר לפני שווי של יותר מ-10 דולר למניה, רק יביא לזינוק בעלויות העסקה.

 

שמישהו יעיר את ג'ון שן

 

הדירקטוריון מינה את ג'ון שן בתור מחליפו הזמני של היינס. מהתבטאויותיו, נראה שהוא אפילו פחות מאופס על מצב השוק מהמנכ"ל היוצא. שן אמר כי החברה תמשיך לייצר טלפונים חכמים וכי הוא בטוח שבלקברי מסוגלת לבצע מהפך. טענה חולמנית למדי בהתחשב במצב החברה, מצב השוק ובהישגי המתחרים.

 

שן מבסס את דבריו על נסיונו כמנכ"ל Sybase, יצרנית תוכנות שרתים שאותה ניהל לזמן מה וסייע לה להשתקם. ב-2010 היא נמכרה ל-SAP תמורת 5.8 מיליארד דולר. זהו ללא ספק הישג מרשים, ואכן יש חברות שיכולות לחזור לעצמן. אפל היא דוגמה מצויינת לחברה שהייתה על סף פשיטת רגל והפכה להיות מעצמה של ממש.

 

מנכ"ל בלקברי היוצא, תורסטון היינס מנכ"ל בלקברי היוצא, תורסטון היינס צילום: בלומברג

 

אבל בלקברי אינה אפל או Sybase. לחברה יש היסטוריה ארוכה של ניהול לא נכון, משחקי אגו, דירקטוריון לא מיומן וכוח עבודה מנופח. ההצלחה שלה באה למרות דברים אלו, לא בזכות. היא הצליחה ליצור לעצמה קהל לקוחות נאמן וגדול בתקופה ששוק הסלולר היה עדיין קטן ומאוד מכוון לאנשי עסקים. תקופה זו עברה.

 

אפילו נוקיה לא הצליחה לחזור לתהילת העבר שלה. כל הכסף שקיבלה ממיקרוסופט היה מעט מדי ומאוחר מדי, וגם העליה במכירות הלומיה לא עצרו מהמחלקה להימכר לבסוף למיקרוסופט. וברשות נוקיה יש הרבה יותר ניסיון וטכנולוגיה, ופריסה מצוינת במדינות מתפתחות שהפכו לשוק סלולר חשוב במיוחד. לבלקברי יש טכנולוגיית הצפנה ומערכות ארגוניות נהדרות, אבל השוק היום נע מפתרונות שמיועדים לאנשי עסקים וארגונים גדולים לשוק שיותר מכוון לטרנדים צרכניים.

 

בפשטות, לבלקברי אין מה להציע לקהל ואין לה שום דרך לעטוף מחדש את מוצריה כך שיהיו רלוונטיים היום - בניגוד לנוקיה. גם אם תכריז מחר על כך שהיא עוברת לאנדרואיד ותשכור מנכ"ל מלהיב במיוחד, היא עדיין לא תצליח לשקם את עצמה כי חברות כמו סמסונג יכולות להפנות בקלות מספיק משאבים על מנת להפוך להיות "הבלקברי של אנדרואיד". רובן כבר עושות את זה היום, ומשקיעות כסף רב בהצפנה ובאבטחה.

 

נכון להיום, דירקטוריון בלקברי תקוע. חלון ההזדמנויות שלו למכור את החברה, או חלקים ממנה, או לבצע ספין-אוף, נסגר. הוא אולי ינסה לעשות זאת בעתיד, אבל עוד מספר חודשים כל דבר שינסה יכשל לבסוף. השוק והמשקיעים איבדו את התקווה שמשהו טוב יקרה בחברה. המוניטין של בלקברי נגוז. המשתמשים עברו למקומות אחרים. המניה בשפל של כל הזמנים.

 

עכשיו נותר רק לספור את הימים, השבועות והחודשים עד לקריסתה הסופית של בלקברי. הנשרים של פיירפקס כבר מרחפים מעל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x