פרשנות
בלקברי בדרך לנחיתת אונס; המתחרות ממתינות על המסלול
חשיפת נתוני מכירות מאכזבים הובילה להתרסקות מניית החברה - שככל הנראה החלה לחשב קיצה לאחור. מי רוצה לקנות אותה, מה ירוויח מכך ואיזה מהלך יוכל להציל את החברה מהתפוררות?
אני לא נוהג להספיד חברות; במיוחד כאלו שהצליחו להגיע לפסגה ועוברות צלילה ממושכת בכל הרבדים החשובים - המכירות ונתח השוק, התדמית ומחיר המניות. זאת, משום שלראייתי ככל שחברות נמצאות במצב קשה יותר, כך הן מתאמצות ומפיקות מוצרים מיוחדים יותר (ראו את המכשירים האחרונים של נוקיה ו-HTC, למשל). עם זאת, כשבוחנים את מצבה של בלקברי הקנדית, צריך להיות תמים מאוד כדי להישאר אופטימי.
- וול סטריט ננעלה בירידות בצל נתוני המאקרו; בלקברי צללה ב-28%
- בלקברי מציעה את התוכנות המוצפנות שלה גם לאנדרואיד ולאייפון
בימינו, חברות שכאלה לא נמוגות לחלוטין כי אם נרכשות ומהונדסות מחדש בידי חברות גדולות ומצליחות מהן. ולבלקברי לא ממתינים צוותי חילוץ - כי אם מתחרותיה, שממתינות בשקיקה לקריסתה הסופית כדי להניח יד על הגביע הקדוש שלה: טכנולוגיית ההצפנה והשרתים שפרסה בעולם.
למה לא נרכשה בלקברי עד היום?
ראשית, לא מן הנמנע שהדירקטוריון קיבל כמה הצעות חשאיות בעבר ופשוט דחה אותן על הסף. שנית, לא כל חטיבות החברה מושכות רוכשים פוטנציאליים. לבלקברי יש חטיבת מכשירים שאף יצרנית אלקטרוניקה לא רוצה או צריכה; המכשירים שלה טובים מאוד, אפילו מעולים - אבל לא נחשבים לחדשניים או אטרקטיביים במיוחד. העיצוב שלהם סטנדרטי ואפור וקהל מעריצי החברה הוא מיעוט נדיר.
לבלקברי יש משהו אחר שרוצות החברות: דלת קסמים אל השוק הארגוני. החברה מפעילה מערך שרתים שמאפשר תקשורת בהצפנה גבוהה מאוד ברמת המייל, התוכנה הארגונית והמסרים המידיים. אפל זקוקה לכלי שכזה ע"מ להחדיר את האייפון והאייפד במהירות לשוק הארגוני - מקור רווח פוטנציאלי עצום אשר עדיין חומק מידה. סמסונג, LG, חואווי והאחרות חומדות את השרתים מאותן סיבות.
מיקרוסופט זקוקה לשרתי בלקברי מסיבה אחרת: כדי שאף חברה אחרת לא תשיג אותם ותתחרה בה בזורה הארגונית; ווינדוס פון 8 מגיעה עם הצפנה טבעית של 128 ביט, שמספיקה לארגונים רבים. הדבר האחרון שמיקרוסופט צריכה עכשיו היא ענקית סלולר מבוססת שתבוא ותקטוף מידה לקוחות. אל רשימת הענקיות מצטרפת לנובו, יצרנית המחשבים השניה בגודלה בעולם, שלוטשת עינה אל תחום המובייל ותקשורת מוצפנת בפריסה רחבה יכולה להיות הכרטיס שחיפשה כדי להרחיב את תפוצת מכשיריה מהמזרח הרחוק גם לאירופה ולארה"ב.
כל המתחרות המתינו בסבלנות עד לחשיפת מכשירי החברה ולאחר מכן, ציפו לראות כיצד יימכרו בשווקים. עתה, כשנחשפו הקלפים, יודעות המתחרות כמה חלשה היד של החברה. עתה, יהיה עליהן להמתין שגם הצרכנים והמשקיעים יבינו זאת - ואז תהיה בלקברי בשלה לקטיף.
בשמונת החודשים שחלפו מאז חשיפת מוצרי החברה האחרונים ירד שווי מנייתה ב-42%. שווי החברה הנוכחי עומד על 5.5 מיליארד דולר - נתון שהולך ופוחת בהתמדה. אבל היצרניות לא ימהרו להגיש הצעות לשולחן דירקטוריון בלקברי; כידוע, התפוררות חברות בסדר גודל שכזה לא חלה בבת אחת. לחברה יש מספר מטות ברחבי העולם. מישהו יצטרך לסגור ולמכור אותם. בלקברי מעסיקה בהם כ-13,400 עובדים. מישהו יצטרך לפטר אותם ולשלם להם פיצויים. וכל הרוכשות הפוטנציאליות רוצות שהמישהו הזה יהיה תורסטון היינס, המנכ"ל שלה.
גלגל ההצלה: מעבר מלא אל תחום התוכנה
אז ראינו שבלקברי נמצאת בצלילה ספיראלית. אבל לא מן הנמנע שהחברה לא תסגור את שעריה בצורה שמקוות אפל, סמסונג והאחרות. חטיבת המכשירים של החברה ככל הנראה אבודה; אין בידיה כמעט נכסים חומריים או קניין רוחני שחברות אחרות צריכות. יתכן שדירקטוריון החברה יבחר להפריד אותה מהארגון ולמכור למרבה במחיר.
בכך, תהפוך בלקברי לחברה צרה בהרבה, אשר מתמקדת במתן שירותי תקשורת מוצפנת לארגונים, על בסיס מערך השרתים שלה. ניצנים ראשונים למהלך שכזה הופיעו השבוע, עת הודיעה החברה שתאפשר גישה לשירותי התוכנה שלה דרך מכשירי אנדרואיד ו-iOS באמצעות רכיבי ממשק יעודיים. אם תהפוך בלקברי מיצרנית לספקית תוכנה, יוכלו כל היצרנית להיעזר בשירותיה, ציבור לקוחותיה יתרחב ויכלול את שוק הסלולר כולו והחברה תוכל למעשה להינצל.
מי שיאהב את המהלך יותר מכל יהיו המשקיעים: נכון לעכשיו, המניות שבידיהם עומדות להפוך לתפוח אדמה לוהט. אם תתמקד החברה בתחום התוכנה, תורחב פעילותה במהירות ומניותיה צפויה להגיב בצורה חיובית. בהמשך, עם מיסוד בלקברי כספקית שירותי תוכנה, עשויות חברות תוכנה גדולות לשקול לרכוש אותה. מועמדות אפשריות: גוגל, מיקרוסופט, אמזון ואחרות - כולן חברות שיכולות לעשות טוב למניות. לאור הנתונים שפורסמו בסוף השבוע, אני צופה ש-2013 תהיה שנתה האחרונה של בלקברי בתצורתה הנוכחית. אפשר להניח שלקראת סופה יחליט הדירקטוריון אם לפצל או למכור את החברה.