פרשנות
רכבת ההרים של ביטקוין
המטבע הווירטואלי מתאפיין לאחרונה בתנודות שער פראיות במיוחד. לאורן, קשה להגדירו כמטבע על אף היותו מוצר פיננסי. מתוך כך, מסוכן מאוד לסחור בו בשלב זה
- לראשונה: הממשל האמריקאי שוקל למסד את הביטקוין
- הביטקוין מזנק ל-480 דולר - ומדינת ניו יורק שוקלת לאשר סחר במטבע הווירטואלי
- הונאת ביטקוין: אתר המסחר נסגר, בעליו נעלמו עם 4.1 מיליון דולר
מאז החל הביטקוין לייצר כותרות באתרי חדשות גדולים, שערו סובל מחוסר יציבות וחווה עליות וירידות תכופות. בשבוע האחרון הפך חוסר היציבות לדהירה חסרת שליטה ברכבת הרים, כששער המטבע מזנק בתוך שעות במאות דולרים עד לשווי של 900 דולר, רק כדי לצנוח בכמה מאות דולרים כמה שעות לאחר מכן.
מוצר פיננסי שמתנהג כך לא יכול להיקרא, ובוודאי שלא לתפקד, כמטבע. מטבע תקין מתנהל לרוב לפי כללי שוק מסוימים, שמבטיחים במידה גדולה של ודאות שערכו לא יישחק או ישתנה בצורה דרסטית. יש אמנם מקרים יוצאי דופן כמו אינפלציה קיצונית, אך אלו נדירים יחסית ומהווים תוצאה של תנאי שוק מורכבים.
לביטקוין, לעומת זאת, כללים משלו: העליות והירידות בשערו לא מוכתבות על ידי תנאי שוק שונים, אלא הן תוצאה של משחקי ספקולנטים שמחפשים רווח מהיר, וזה נכון במיוחד בשבוע האחרון. מי שרוצה להמיר כסף לביטקוין כדי להשתמש בו לרכישה מסתכן באובדן מהיר של ההשקעה עם הצניחה בשער הביטקוין. לא מן הנמנע שבעתיד יתייצב שוק הביטקוין ויתחיל לתפקד כמו מטבע אמיתי, אבל בשלב זה הוא כלי פיננסי ספקולטיבי, ששומר ממונו ירחק ממנו.