כמה חזק הוא הקשר הטכנולוגי בין ישראל וארה"ב?
מחקר של קרן ישראל-ארה"ב למדע וטכנולגיה גילה שהקשר בין שתי המדינות הדוק במיוחד בתחומי ההון האנושי והאקדמי, החדשנות והפטנטים, ההשקעות והמו"פ. לפיו, רק לקנדה ולשוויץ יש קשר טוב מלישראל עם ארה"ב
מחקר חדש של קרן ארה"ב-ישראל למדע וטכנולוגיה קובע שלישראל קשרים טכנולוגיים מהחזקים ביותר בעולם עם ארצות הברית וממקם אותה במקום השלישי אחרי שוויץ וקנדה. הקרן הוקמה בשנות התשעים ע"י ממשלות רבין וקלינטון במטרה לקדם שיתופי פעולה בין התעשיות המדעיות בשתי המדינות.
- ענף בדעיכה: "בקלינטק אין החזר על השקעות כמו באפליקציות"
- ישראל מדורגת במקום השני ברמת תשתיות ההייטק
- גבירותי, מהפך: נשים איישו 60% מהמשרות החדשות בהייטק בארה"ב
מממצאי המחקר עולה כי הקשרים הטכנולוגיים בין ארה"ב וישראל הם חזקים ויציבים בכל המדדים. בדירוג הכללי ישראל נמצאת במקום השלישי מבין 16 המדינות שנבדקו, אחרי שוויץ וקנדה בלבד. שוויץ היא המדינה המובילה בדירוג עם 131.05 נקודות, בשל תעשיית התרופות שלה. אחריה מדורגת קנדה, שכנתה הקרובה של ארה"ב עם ניקוד של 100.50, הגבוה רק במעט מישראל, שזכתה לדירוג 100 (המשמש כדירוג הבסיסי להשוואה במחקר כולו).
אינדקס החדשנות של הקרן בדק את היקף הקשרים בין ארה"ב לישראל ו-15 מדינות OECD מובילות נוספות בהיבטים טכנולוגיים. האינדקס בדק את היקף ועוצמת הקשרים הללו במדדים של קשרי ממשל, הון אנושי, אקדמיה, חדשנות ופטנטים, השקעות ממשלתיות ופרטיות, שיתופי פעולה עסקיים, מחקר ופיתוח ועוד.
מדינות אחרות המשתתפות במחקר קיבלו את הדירוגים הבאים: סינגפור - 85.6; גרמניה - 74.34; דרום קוריאה - 72.27; שוודיה - 71.71; פינלנד - 67.19; יפן - 60.92; ברזיל - 29.86; טורקיה - 27.37; רוסיה - 13.6. צ'ילה, הונג קונג, דרום אפריקה ואיחוד האמירויות נכללו במחקר גם כן, אך לא הגיעו לתריסר המדינות המובילות.
מקום ראשון בקשרי ממשל טכנולוגיים
מניתוח קטגוריות המדידה השונות של המחקר, עולה כי ישראל היא המובילה בעולם בקשרי הממשל בתחומים הטכנולוגיים, כגון השקעות ממשלתיות במחקר ופיתוח, אמנות משותפות בתחומי מדע וטכנולוגיה, הסכמי סחר משותפים. הניקוד הגבוה של ישראל בקטגוריה זו הושפע בין השאר מכספי הסיוע של ארה"ב לתעשייה הטכנולוגית הבטחונית בישראל. הדירוג של ישראל גבוה ב-25% מהמדינה הבאה בקטגוריה זו, דרום קוריאה.
בקטגורית ההון האנושי, אשר מדדה בעיקר קשרים אקדמיים, מחקרים משותפים, והגירת אנשי מקצועות טכנולגיים לארה"ב, ישראל מפגינה ביצועים בינוניים, ומדורגת אחרי קנדה, שוויץ, פינלנד, ושוודיה. בקטגוריית הקשרים בסקטור העסקי, ישראל מדורגת שניה אחרי שוויץ בלבד, והיא המובילה בעולם במדד ההשקעות הפרטיות במחקר ופיתוח. לבסוף, בקטגוריית המחקר והפיתוח, ישראל מופיעה גם כן בתחילת הרשימה, ומדורגת שלישית אחרי שוויץ וסינגפור.