בלעדי לכלכליסט
נחתם הסכם היסטורי בשוק הסלולר: פלאפון וסלקום יפרקו 45% מהאנטנות שלהן
שתי החברות חתמו על הסכם להקמת רשת דור רביעי ולשיתוף פעולה ברשתות הקיימות עם גולן טלקום. במסגרת ההסכם כל חברה תפרק כ-1,200 אתרים סלולריים. עלות הקמת רשת הדור הרביעי תעמוד על סכום של 600-500 מיליון שקל ותתחלק בין שתי החברות בחלקים שווים. גולן טלקום תקבל זכויות שימוש ל-15 שנה ברשת הדור הרביעי
פחות משבוע לאחר שאישרו כי הן מנהלות ביניהן מגעים, ל"כלכליסט" נודע כי סלקום, פלאפון וגולן טלקום חתמו אתמול על הסכם לשיתוף רשתות והקמה משותפת של רשת דור רביעי (LTE). החברות צפויות להודיע באופן רשמי היום על חתימת החוזה ביניהן. ההסכם הוא בין סלקום לפלאפון ובין שתיהן לגולן טלקום.
- סלקום ופלאפון מאשרות: במו"מ להקמת רשת דור רביעי משותפת
- שינויים במאזן האימה בשוק התקשורת
- פלאפון וסלקום לא יוכלו להציע תעריפים נמוכים ללקוחות שנטשו
ההסכם הדרמטי שאליו הגיעו החברות מתחלק לשני חלקים, האחד נוגע לרשתות הקיימות של סלקום ופלאפון והשני לרשת דור רביעי שהחברות מתכננות להקים יחד.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בנוגע לרשתות הקיימות הסכימו פלאפון וסלקום על שיתוף אתרים, שבמסגרתו כל חברה תוכל להשתמש באתרים הסלולריים של החברה המתחרה ולהציב על התורן שבמרכזו גם את הציוד הטכנולוגי שלה. כיום סלקום ופלאפון מחזיקות כל אחת בכ־2,500 אתרים סלולריים. במסגרת יישום ההסכם הן עתידות לפרק 45% מהאתרים שלהן כל אחת, וכך לחסוך לפחות עשרות מיליוני שקלים בהוצאות על שכירות ותחזוקת האתרים.
גולן טלקום נמצאת בשלבים הראשונים של הקמת רשת סלולר משלה והקימה כמה מאות אנטנות סלולריות קטנות המוצבות באזורים עירוניים (מתקני גישה). לפי ההסכם, גולן טלקום תפרק את הרשת הקיימת שלה ותמשיך להתארח על רשת סלקום בחמש השנים הבאות.
בנוסף, כאמור, יקימו סלקום ופלאפון רשת דור רביעי משותפת בעלות מוערכת של 600-500 מיליון שקל. גולן טלקום תתחלק בהשקעות ובהוצאות התפעול של הרשת החדשה. התשלום שתעביר גולן טלקום יחושב על פי נוסחה שתשכלל את השימוש שלה ברשת החדשה והיא תקבל במסגרת ההסכם זכויות שימוש ל־15 שנה ברשת הדור הרביעי המשותפת.
סלקום ופלאפון יקימו גוף הנדסי משותף שיבחר את האתרים המתאימים ביותר של החברות להקמת תשתית הדור הרביעי.
ההסכם דורש כמובן את אישור הגורמים הרגולטוריים - משרד התקשורת והממונה על הגבלים עסקיים.
לא רוצות להישאר מאחור
בתחילת נובמבר הודיעו mobile HOT ופרטנר על איחוד הרשתות שלהן והקמת רשת דור רביעי משותפת. הסכם זה נבדק בימים אלו על ידי רשות ההגבלים העסקיים.
כמה ימים לאחר הודעה זאת, נחשף ב"כלכליסט" כי סלקום ופלאפון לא רוצות להישאר מאחור והחלו במגעים לשיתוף פעולה דומה. המטרה של החברות היא לצמצם את עלות ההקמה של רשת דור רביעי, על ידי חלוקה בהוצאות. בנוסף שואפות החברות לצמצם את הוצאות התפעול שלהן, כדי להתאים אותן לעידן החדש בסלולר שבו המחירים והרווחיות נשחקים.
בעוד של־HOT ולפרטנר לקח מספר חודשים להגיע להסכם, סלקום ופלאפון עשו זאת, ככל הנראה, בזמן קצר בהרבה. לפי הערכות, החברות מעונינות שרשות ההגבלים העסקיים תבחן את ההסכם ביניהן ביחד עם ההסכם של HOT ופרטנר בתקווה כי כך היא או תאשר או תדחה את שניהם. בנוסף, בעוד ההסכם בין HOT ופרטנר הוא בין חברה עם רשת מלאה (פרטנר) וחברה שבנתה חצי מהרשת (HOT), כאן פלאפון וסלקום מביאות נדוניה שווה להסכם ולכן קל יותר להן להגיע להסכמות.
גולן טלקום מרוויחה בגדול
מעבר ליתרונות שיש להסכם עבור סלקום ופלאפון, גולן טלקום מרוויחה ממנו בגדול. החברה הצעירה מחויבת על פי תנאי המכרז בו זכתה להקמת רשת בפריסה ארצית כמעט מלאה בתוך שבע שנים. בשוק התקשורת היה ברור שעם 370 אלף לקוחות וברמת המחירים שהיא מציעה, לחברה יהיה קשה עד בלתי אפשרי להקים רשת סלולרית עצמאית.
כעת החברה מצאה הסדר שיאפשר לה להמשיך לפעול בשוק מבלי להשקיע מאות מיליוני שקלים בהקמת הרשת. משרד התקשורת יצטרך לבחון האם הוא מאשר זאת והם ההקמה המשותפת עומדת בתנאי המכרז.
לאחר פרסום ההסכם, שר התקשורת גלעד ארדן אמר כי הוא "מברך את החברות גולן טלקום, סלקום ופלאפון על ההסכם לשיתוף אתרים עליו חתמו. הכיוון של ההסכם תואם את המגמות ואת עקרונות השיתוף הנהוגים באיחוד האירופאי ובעולם, ויאפשר לשמור על מספר חברות סלולאר שייתחרו בינהן על המחיר לצרכן ועל מגוון השרותים שיוצעו לו, אולם, יסייע גם בצמצום מספר האנטנות הפזורות ברחבי המדינה וימנע הצפה מיותרות של אנטנות חדשות, ופגיעה שלא לצורך במרחב הציבורי. אין בעולם מדינה בגודלה של ישראל בה ישנן 5 תשתיות סלולאר עצמאיות ונפרדות, ופריסת רשת עצמאית על ידי כל אחת מהחברות משמעותה תוספת של אלפי אנטנות שאינה חיוניות".
מנכ"ל פלאפון גיל שרון אמר כי ״זהו הסכם פורץ דרך לענף הסלולר ולמדינת ישראל. רשת הדור הרביעי שנקים יחד תהיה מהמתקדמות בעולם, ותביא לישראל לראשונה את בשורת הדור הרביעי בסלולר עם מהירויות גלישה של עד 100 מגה ביט לשניה, בדומה למדינות המתקדמות בעולם"
ניר שטרן, מנכ"ל סלקום, אמר כי "לענף הסלולר יש אתגר ענק בשנים הקרובות לשרת את החברה והכלכלה בישראל, המגבירות בקצב מסחרר את השימוש ברשתות הסלולר. ההסכמים מאפשרים שמירת התחרות בשוק מרובה שחקנים ומתן אפשרות בידי חברות התקשורת להמשיך ולהשקיע בפיתוח הטכנולוגיה והשירותים המוצעים לציבור. שיתוף הפעולה יאפשר הורדת אתרים סלולריים מהמרחב הציבורי והחיסכון בעלויות יסייע בשמירת התחרות לטובת הצרכנים".