$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

זו לא מפלצת מצוירת, ג'ון! זה מתנקש של אל קעידה!

ה-NSA הפעילה סוכנים שפעלו בתוך משחק הרשת World of Warcraft ולא הצליחו למצוא שם מחבלים, סין פרצה למחשבי חמש מדינות אירופיות בפסגת G20 וגוגל חוגגת יום הולדת לממציאת הבאג

יוסי גורביץ 15:2410.12.13

האדם שבטירה ינצח

 

אחרי שה-NSA ריגלה אחרי המיילים של כולנו, יירטה שיחות טלפון, עקבה אחרי המיקום של חמישה מיליארד סלולריים, מצאו סוכנויות השושו זמן וכוח אדם לרגל גם אחרי אלפים, טרולים, גמדים, לוחמים ושאר דמויות שמאכלסות את העולם הדמיוני של World of Warcraft. כך מגלה מסמך חדש שחשף הנמסיס של סוכנות הביון, אדוארד סנודן.

 

כל כך הרבה סוכני CIA, FBI ושלל סוכנויות פנטגון, שלא לדבר על המודיעין הבריטי, הסתובבו ב-WoW, שלא היה מנוס אלא ליצור קובץ שמכיל את הזהויות שלהם. למה? כדי למנוע את המצב המביך שבו מרגל של סוכנות א' היה מרגל אחר דמות שהיא בעצם חברו מסוכנות ב' (או לצורך העניין, ג'ון מהמשרד הסמוך).

 

הסוכנים התחזו לשחקנים, בנו דמויות, ניהלו דיאלוגים, ניסו לגייס שחקנים אחרים, ריגלו אחרי התעבורה שלהם - הכל מחשש שמא ארגוני טרור מצליחים, בין כל הרעש של WoW, להעביר את המסרים שלהם וליצור תקשורת חשאית. יש להודות שמצודת אורקים היא לא בדיוק המקום שבו היית מצפה לראות סוכן של אל קעידה, שמתחמק מחצים ודרקונים בזמן שהוא מודיע בצ'ט איפה הוא החביא את מכונית התופת.

 

World of Warcraft World of Warcraft

 

ומאחר ואי אפשר היה לצפות שהם יהיו שם, זה בדיוק המקום שבו המודיעין האמריקאי חיפש אותם. ללא הצלחה, יש לציין: אף הישג מודיעיני לא נרשם ממה שמסתבר כבזבוז מרשים של זמן וכסף. אני מקווה שכל הבלאגן הזה היה תוצאה של כמה סוכנים משועממים ששכנעו את הבוסים שלהם שהאויב מסתתר דווקא באזרות', עולם המשחק של WoW, ולא באזרבייג'ן. אין ספק שהרבה יותר קל לרגל אחרי שחקנים תמימים מאשר ללכת בסמטאות באקו בחיפוש אחרי טרוריסטים מסוכנים אמיתיים.

 

בנסיון להצדיק את הבזבוז הזה, טענה ה-NSA שהמעקב אחרי WoW משיג מידע מודיעיני בעל חשיבות משום שהיא הצליחה "לזהות חשבונות, דמויות וגילדות שקשורות לארגונים איסלמיים קיצוניים, לקבוצות הפצת נשק גרעיני וסחר בנשק". במילים אחרות, גם אנשים שמגלים אהדה לג'יהאד משחקים ב-WoW. ארגון נבון יותר היה משאיר אותם שם ללא הפרעה; עם מספיק חשיפה לתרבות המערבית הקלוקלת, אולי הם יחליטו לוותר על כל עניין הטרור. 

 

אבל לא, ה-NSA פועלת על פי העקרון של משחק הפוקימון הוותיק: אתה חייב להשיג את כולם. את כל המידע, לא משנה כמה הוא לא מועיל ולא משנה את הפרטיות של כמה אנשים חיסלת. המדור מחכה בקוצר רוח לידיעה על כך שסוכני CIA עקבו אחרי משחקי בינגו של קשישות תומכות זכויות אדם.

 

משחקים ככלי גיוס

 

במקרים אחרים, משחקי מחשב יכולים להיות דווקא כר פורה לגיוס לוחמים. מסמך שונה שפרסם סנודן מציג את הרהורי ה-NSA בשימוש במשחקים למיניהם כדי לאתר את הסוכנים הבאים שלה.

 

המסמך דיבר על משחקים איסלמיסטיים, כגון אלה שנוצרו על ידי חיזבאללה וחברת משחקים סורית, בהם המטרה היא להדוף פולשים ציונים. מעבר למשחקיות ולבידור, נכתב במסמך, משמשים המשחקים כאמצעי להנחלת תפיסת עולם. השחקן מגיע אליהם כדי לקבל אסקפיזם, אבל נחשף בהתמדה לתפיסה פוליטית ספציפית.

 

לומדים לירות במשחק. במציאות זה דומה לומדים לירות במשחק. במציאות זה דומה

 

האם זה עובד? נראה שכן. לצבא ארה"ב יש משחק דומה משלו, America's Army. מחקר שתואר במסמך מצא ש-28% מהאנשים ששיחקו בו הגיעו אחר כך ללשכות הגיוס של צבא ארה"ב. יש להניח שבהנתן הדרישות הפיזיות הנוקשות של הצבא, חלקם נדחה; אבל הם הביעו רצון. והחיזבאללה לא קפדני כל כך.

 

משחקי מחשב אף יכולים להיות בסיס תיאורטי לאימונים שונים, שכבר שימשו את הג'יהאד העולמי; חלק מחוטפי המטוסים בפיגועי ה-11 בספטמבר לא הטיסו שום דבר למעט מטוסים מצוירים בסימולטור של מיקרוסופט.   

 

טלו קורה

 

שורה של חברות טכנולוגיה בהנהגת גוגל שלחו מכתב זועם לברק אובמה ודרשו ממנו לעצור את מבצעי הריגול של ה-NSA. הדרישה ראויה, אבל קשה לי שלא לתהות אם גוגל, פייסבוק ושאר הגווארדיה רשאיות להשליך את האבנים הללו; החטא הקדמון, אחרי הכל, הוא שלהן.

 

כדי לבצע כריית מידע כמו שצריך, צריך קודם כל מכרה. גוגל הרגילה אותנו לחלוק עמה מידע ולחשוב שזה בסדר שהיא אוספת אותו; היא מספקת לנו שירותים ללא תשלום, ובתמורה היא מעבירה את המידע שלנו למפרסמים. אחר כך הגיעה פייסבוק ועשתה את אותו הדבר, רק פי כמה: התחלתם לגלות לחברה שאתם משועממים, לספר מה אכלתם בארוחת הצהרים, עם מי יצאתם למסיבה ועוד הרבה דברים שבעולם מושלם היו לא יותר מהערות שוליים ביומנים האישיים שלכם.

 

סוכנויות הביון מרגלות אחרינו? גוגל ופייסבוק עשו זאת קודם סוכנויות הביון מרגלות אחרינו? גוגל ופייסבוק עשו זאת קודם צילום: ניצן סדן

 

עכשיו מזדעקות החברות על כך שמגיע תאגיד חדש שנכנס לביזנס שלהן. פתאום יש עוד מישהו שכורה מידע. גם הוא לכאורה חינמי ומספק לציבור שירות שהוא קריטי לטענתו. במילים אחרות, ה-NSA לא היתה יכולה לבזוז את המידע שלכם אלמלא גוגל ופייסבוק אגרו אותו קודם לכן. בנוסף, החברות הללו שיתפו פעולה עם ריגול ממשלתי במשך שנים ונזכרו להתלונן רק כששבירת הפרטיות הגיעה לסדר היום הציבורי.  

  

קצרצרים

 

1. אתמול (ב') חל יום הולדתה של האדמירלית גרייס הופר, שמוכרת יותר כאחת היוצרות של שפת קובול ומי שנתנה לנו את המונח "באג" כשם כללי לתקלה. הופר מצאה עש (חרק, bug) בתוך אחת המכונות לועסות הכרטיסים שלה, הצמידה אותו לתוך דו"ח התקלה ותיארה את הפעולה שלה כ-debugging. הופר נהגה להמריץ את המהנדסים שלה ולעודד אותם לקחת סיכונים, תוך הבנה מעמיקה של מבנה ביורוקרטי: "תמיד קל יותר לבקש סליחה מאשר לקבל אישור", אמרה. גוגל ציינה את יום הולדתה ב-Duddle רשמי.

 

ה-Duddle של גרייס הופר ה-Duddle של גרייס הופר

 

2. חברת האבטחה FireEye מצאה שהאקרים סינים ריגלו אחרי מחשבים של חמש מדינות אירופיות במהלך פסגת ה-G20. בין השאר, הצליחו ההאקרים לחדור למחשבים של שרי האיחוד על ידי קבצים בעלי שמות כמו "האופציות הצבאיות של ארה"ב בסוריה", שהכילו תוכנה זדונית. זהו חתיכת כישלון מצד סוכנויות המודיעין של חמש המדינות ושל סין כאחד. למה של החמש? משום שברור שבמעמד שכזה יהיה פסטיבל האקרים מתחת לפני השטח. ולמה של סין? משום שבניגוד ליריבותיה, היא נתפסה.

  

3. בחודש שעבר סיפרתי עליכם על הסטארט-אפ קלינקל, שמפתח לפתח ארנק אלקטרוני ושמונהג בידי ילד בלתי נסבל בן 22. בינתיים, הלך הפלא ונשאר הילד: החברה אפילו לא קרובה להוציא מוצר לשוק או להכניס כסף, אבל מפטרת כרבע מהעובדים שלה. בחברה טוענים שהכל בסדר ושהפיטורים לא אומרים שום דבר רע. מעניין מה חושבים על כך העובדים והמשקיעים. 

 

4. הקרב המשפטי בין סנאפצ'ט והמייסד המנושל שלה, רג'י בראון, הופך למכוער מרגע לרגע. אחרי שמישהו הדליף סרטונים מתוך עדותו של המנכ"ל, אוון שפיגל, שבו הוא נראה מנסה למצוא תשובה לא מפלילה לשאלות שהופנו אליו, דורשים כעת החברים לשעבר של בראון להוציא צו הגבלה נגדו. הם טוענים שהוא זה שהדליף את הסרטונים כדי להשמיץ את החברה ולהרוס את שפיגל. גם אם זה נכון, מדובר במהלך הוגן לגמרי במאבק משפטי. הניסיון של עוכרי הדין ששכר שפיגל למנוע את הפצת הסרטונים רק יגרום לו להיראות רע יותר. כנראה שהם לא מכירים את אפקט סטרייסנד.

  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x