$
חדשות טכנולוגיה

ד"ר אלן טיורינג, אבי מדעי המחשב, זוכה מ"פשעי הומוסקסואליות"

המדען המפורסם, שפיצח במלחמת העולם השנייה את ההצפנה הנאצית, התאבד ב-1954 לאחר שהורשע כעבריין ועבר סירוס כימי. מלכת אנגליה העניקה לו חנינה רשמית ושר המשפטים הגדירו כאדם מבריק ויוצא דופן

עומר כביר 16:3824.12.13

אלן טיורינג, מי שנחשב לאחד ממייסדי ענף מדעי המחשב והיה גורם מרכזי בפיצוח הצופן של מכונת ההצפנה הנאצית אנגימה במהלך מלחמת העולם השנייה, זכה לחנינה מלכותית. החנינה, שניתנה אחרי מותו של טיורינג, ביטלה את הרשעתו מ-1952 על הומוסקסואליות - מה שנחשב לפשע בבריטניה באותם ימים.

“ד"ר אלן טיורינג היה אדם יוצא דופן עם מוח מבריק", אמר שר המשפטים הבריטי, כריס גריילינג, לפי דיווח של ה-BBC. “טיורינג ראוי שנזכור אותו בזכות תרומתו הפנטסטית למאמץ המלחמתי ומורשתו המדעית. חנינה מהמלכה היא מחווה ראויה לאדם יוצא דופן".

 

ד"ר אלן טיורינג, צולם בשנות הארבעים ד"ר אלן טיורינג, צולם בשנות הארבעים

 

טיורינג, מתמטיקאי בהשכלתו, נולד בלונדון ב-1912 ונחשב לאחד הדמויות המשפיעות ביותר בהיסטוריה של המאה ה-20, בפיתוח המחשב האישי ובהמצאת ענף מדעי המחשב. בין תרומותיו ניתן למנות את "מכונת טיורינג", מודל תיאורטי לפעולתו של מחשב מודרני שעדיין משמש כיום לחקר סוגיות שונות במדעי המחשב, ו"מבחן טיורינג", המבחן התיאורטי הראשון אי פעם לבדיקה מעשית של בינה מלאכותית, ע"י השוואתה לאדם אמיתי.

 

ואולם, תרומתו הגדולה ביותר לאנושות הייתה תפקידו המרכזי בפיצוח הצופן בו השתמש הצבא הנאצי במהלך מלחמת העולם השנייה. פיענוח הצופן תרם משמעותית למאמצי בעלות הברית במלחמה ונחשב לאחד הגורמים שהבטיחו את הניצחון באירופה.

 

מכונת "דלילה" לפענוח צופן, אותה המציא טיורינג מכונת "דלילה" לפענוח צופן, אותה המציא טיורינג

 

השפלתו של גיבור המלחמה

 

ואולם, על כל הישגיו יוצאי הדופן העיב היחס המשפיל שספג מרשויות המדינה בשנים שאחרי המלחמה. ב-1952, על רקע אווירה כללית של פרנויה והומופוביה, הורשע טיורינג, שהיה הומו מוצהר, בהומוסקסואליות, אז עבירה פלילית בבריטניה. הוא איבד את הסיווג הביטחוני שלו ואף גרוע מכך – חויב לעבור סירוס כימי.

 

הרשעתו מנעה ממנו להמשיך ולעבוד ב-GCHQ, המקבילה הבריטית של ה-NSA. שנתיים אחר כך הוא התאבד באמצעו בליעת ציאניד. ליד מיטתו נמצא תפוח חצי אכול, וגורמים שונים העלו את ההשערה שטיורינג השתמש בפרי כאמצעי לבליעת הציאניד (אף שהתפוח עצמו מעולם לא נבדק). השערה זו זכתה לחיזוק לאור האובססיה שהייתה לטיורינג עם אגדת העם "שלגייה ושבעת הגמדים".

 

כעת, 60 שנה לאחר מותו, זוכה טיורינג לחנינה מלכותית שמבטלת את ההרשעה, אשר לפי הערכות הייתה בין הגורמים להתאבדותו. “מדובר בחדשות נפלאות", אמר ל-BBC לורד שרקי, שפעל בשנים האחרונות למתן חנינה לטיורינג. “החנינה הינה דוגמה של תבונה וחמלה. זו הוקרה בכך שמדובר בגיבור בריטי ותיקון לאי הצדק והאכזריות שמהם סבל".

 

אף שמדובר במהלך מבורך, מורשתו של טיורינג לא ממש הייתה זקוקה לחנינה על מנת לכבד את זכרו. טיורינג זוכה זה עשרות שנים להכרה רחבת היקף בקהילה המדעית על תרומתו להתפתחות מדעי המחשב. אולי הביטוי הבולט ביותר שלה הינו פרס טיורינג, שנחשב למקבילה של פרס נובל בתחום מדעי המחשב.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x