דיווח: ה-NSA מפתחת מחשב קוונטי שיוכל לפצח כל הצפנה
כך מדווח ה"וושינגטון פוסט" על סמך מסמכים שהדליף איש הסוכנות לשעבר, אדוארד סנודן
- נחשפו "כלי הנשק" של סיירת ההאקרים שמפעילה ה-NSA
- ה-NSA מפעילה כלי שפורץ לאייפונים ושולט בהם מרחוק
- ה-NSA יכול גם להקשיב לכל שיחות הסלולר שלכם
לפי הדיווח, שפורסם לקראת סוף השבוע, הסוכנות משקיעה 79.7 מיליון דולר בפרויקט שכותרתו "חדירה למטרות קשות" שבמרכזו עומד "פיתוח מחשב קוונטי קריפטוגרפי שמיש", שהינו מהיר משמעותית מהמחשבים שקיימים כיום. העבודה מתבצעת ממעבדה של ה-NSA שממוקת בעיר קולג' פארק שבמרינלד.
מחשבים קוונטיים נמצאים בפיתוח על ידי חוקרים עוד משנות ה-70. בניגוד למחשב רגיל, שיכול לבצע רק חישוב אחד בכל פעם - מהיר ככל שיהיה, מחשב קוונטי מסוגל לבצע כמה חישובים במקביל או להימנע במקרים מסוימים מביצוע חישובים שאינם הכרחיים להשלמת משימה. בכך הוא מקצר משמעותית את הזמן הדרוש להשלמתה.
מחשב שכזה, אם יעבוד בצורה תקינה, יוכל לפרוץ את כל סוגי ההצפנה המקובלים כיום ושבהם נעשה שימוש על ידי מרבית אם לא כל האתרים, השירותים המקוונים ותוכנות ההצפנה המסחריות. ההצפנה המודרנית, דוגמת הצפנת RSA שפותחה בין השאר על ידי זוכה פרס טיורינג, פרופ' עדי שמיר, עושה שימוש בשני מספרים ראשוניים גדולים. שבירת ההצפנה דורשת זיהוי שני המספרים האלו - דבר שאינו אפשרי לביצוע בזמן סביר על ידי מחשב סטנדרטי. ב-2009, לדוגמה, נדרשו למדענים מאות מחשבים שפעלו במשך שנתיים על מנת לפצח הצפנת 768 ביט. להערכתם, לפיצוח הצפנת 1,024 ביט, שהיא הסטנדרט המקובל כיום, באותה שיטה יידרשו אלפיים שנה.
מחשב קוונטי, מנגד, יוכל לפצח הצפנה שכזו בזמן קצר הרבה יותר. על רקע חשש זה, החלו שירותים מסוימים לעבור להצפנת 2,048 ביט, ואולם גם זו חשופה לפיצוח מהיר על ידי מחשבים קוונטיים.
החדשות הטובות, לפי המסמכים שבידי הוושינגטון פוסט, הן שנראה שבשלב זה הסוכנות אינה מקדימה את כלל הקהילה המדעית בפיתוח מחשב שכזה. “זה בלתי-סביר שה-NSA יכולה להקדים משמעותית את העולם הפתוח, מבלי שמישהו יידע על זה", אמר לעיתון פרופ' סקוט אהרונסון, חוקר בתחום מדעי המחשב מ-MIT.
הסוכנות עצמה סבורה שהמתחרים העיקריים שלה בפיתוח מחשב קוונטי הינם מעבדות שזוכות למימון אירופאי. “ההיקף הגיאוגרפי הצטמצם - ממאמץ גלובי לאיחוד האירופי ולשוויץ", נכתב באחד המסמכים שהדליף סנודן. פרופ' סת' לויד, חוקר בתחום מכניקת הקוונטים ב-MIT מעריך שהנחת הסוכנות סבירה: “האיחוד האירופי ושווייץ ביצעו בעשור האחרון התקדמות משמעותית והדביקו את ארה"ב בכל הקשור לטכנולוגיות מחשוב קוונטי".
ה-NSA סירבה להגיב לפניית הוושינגטון פוסט.