$
IT בישראל

"חברת HP נכשלה בבניית מערכת מחשוב, ומשכה זמן וכסף רב מגוף ממשלתי"

הוועדה לביקורת המדינה מאשימה את חברת HP בניפוח תקציב פרויקט מערכת מחשוב של שב"ס. בשנים 2004-2012 גדלו העלויות מ-43 מיליון שקל ל-144 מיליון

רפאל קאהאן 15:4908.01.14

יו"ר הועדה לביקורת המדינה אמנון כהן (ש"ס), האשים היום (ד') במסגרת דיון בוועדה לביקורת המדינה כי חברת HP "ניפחה" עלויות של פרויקט מחשוב בשב"ס. לדברי כהן, העלויות תפחו מ-43 מיליון שקל ל-114 מיליון שקל בין השנים 2004 עד 2012, זאת בניגוד לתקציב ההתחלתי שהוקצה לפרויקט בסך כ-50 מיליון שקל. 

במסגרת הדיון בהקמת מערכת המחשוב "קידמה" לשרות בתי הסוהר ובדו"ח מבקר המדינה בעניין טען ח"כ כהן כי: "חברת HP נכשלה לחלוטין בבניית מערכת מחשוב, ומשכו זמן יקר וכסף רב מגוף ממשלתי. הם ניגשים לכל מכרז אבל לא יודעים לבצע כל עבודה. מתגלחים על חשבוננו, ובסוף אין תפוקה ואין מערכת".

 

מבקר המדינה קבע כי הכשלים מתחלקים בין HP, האוצר ושב"ס מבקר המדינה קבע כי הכשלים מתחלקים בין HP, האוצר ושב"ס צילום: חיים צח

 

על פי דו"ח המבקר, באוגוסט 2006 פרסם שירות בתי-הסוהר מכרז להקמת מערכת מחשוב חדשה - מערכת "קידמה" - שנועדה להחליף את מערכות המידע ששימשו אותו, ובאוקטובר 2007 חתם על חוזה עם חברת HP לפיתוח המערכת. במערכת המתוכננת נכללו בתחילה שלוש תת-מערכות - משאבי אנוש, אסירים וניהול בתי הסוהר - ואחר כך נוספה לה גם תת-מערכת מודיעין.

 

הפרויקט תוקצב על ההערכות שב"ס בסך 43.2 מיליון ש"ח ועוד 6.5 מיליון ש"ח לרזרבה. באוגוסט 2004 ביקשו בשב"ס לאשר את התקציב בוועדה המרכזית לענייני תקשוב במשרד האוצר. אולם, על פי הדו"ח שב"ס לא כיסה את כל העלויות על פי האומדן, שהסתכמו ב-62.5 מיליון ש"ח.

 

שב"ס טעה בהערכת העלויות, האוצר לא בדק

 

בנוסף נמצא שהתקציב שביקש שב"ס לא כלל את עלויות תחזוקתה של המערכת, ובשנים 2004-2012 גדל תקציב הפרויקט מכ-43 מיליון ש"ח ל-144 מיליון ש"ח, יותר מפי שלושה מהתקציב המקורי. כמו-כן לוח הזמנים התארך פי שניים מהמתוכנן, המערכת שהתקבלה הייתה חסרה, ולבסוף הופסקה ההתקשרות עם החברה.

 

"חברת HP נכשלה לחלוטין בבניית מערכת מחשוב, ומשכו זמן יקר וכסף רב מגוף ממשלתי" "חברת HP נכשלה לחלוטין בבניית מערכת מחשוב, ומשכו זמן יקר וכסף רב מגוף ממשלתי" צילום: עמית שעל

 

ח"כ כהן ביקש מהאוצר הסברים בנוגע לאיפיון הפרויקט ונהלי ההתקשרות: "איך האוצר אישר מיזם בלי לבדוק אותו ואיך ויתרו למבצע על קנסות באיחור הגשת המערכת", שאל כהן. אולם נציג האוצר לא הגיע לדיון – והוא הוזמן לפגישה בעניין עם יו"ר הועדה. נציג המבקר, יובל חיו, הוסיף כי מיזמים דומים מתנהלים כעת בגופים אחרים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים ולכן חשוב ללמוד את הלקחים, כדי למנוע טעויות וכשלים כאלו.

 

נציב שרות בתי הסוהר, רב גונדר אהרון פרנקו השיב כי: "מאז כניסתי לתפקיד לא שולמה אגורה לחברה בגלל שהיא לא סיפקה את הסחורה. ביצענו מכרז וסוכם כי האוצר יממן את הקמת המערכת ואילו השב"ס את תחזוקתו, אך תוך כדי בניית המערכת, השב"ס הכפיל את מתקני הכליאה ואת אנשי הסגל."

 

בנוגע לבחירתה של HP טען פרנקו כי החברה בעלת יוקרה רבה וניסיון בתחום, והטעות בתחשיב הראשוני היא בגלל חוסר ניסיוננו. "היום יש לנו 3 מתוך 4 מערכות שתוכננו, כשהוצאותינו 126 מיליון שקל. גם אם תיפול המערכת הישנה יש תחליף". לגבי הוויתור על קנסות האיחור, השיב פרנקו כי: "במיזם שמתמשך וארגון שמשתנה, החליטו קודמיי שעדיף לוותר על הקנס – כדי לקבל את המערכת בעתיד. זה כבר לא קורה היום ולא יקרה בעתיד, ולא כל הצוותים שטיפלו בנושא פעלו במקצועיות".

 

מחברת HP נמסר כי: "אנו מופתעים שלא הוזמנו לדיון בוועדה לביקורת המדינה ושלא ניתנה בידינו ההזדמנות להציג את עמדתנו. אנו סבורים כי מספר טענות הוצגו באופן לא מדוייק ומטעה, אנו מתכוונים להתלונן בפני הוועדה על כך. ל-HP יש היסטוריה ארוכה של פרויקטים מוצלחים בסקטור הציבורי והפרטי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x