משרד התקשורת: "אסור לחברות התקשורת לנהל מו"מ פרטני עם כל לקוח"
בתגובה לבקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד 012, סלקום, נטוויז'ן ובזק בינלאומי, משרד התקשורת מגדיר מגבלות חדשות על החברות. העותרים טוענים כי החברות נוקטות במדיניות מכוונת של אפליית מחירים בין לקוחות
"חברת סלקום אינה רשאית להציע תוכנית תעריפים מסוימת אך ורק ללקוחות שהיא חפצה ביקרם, על מנת לשמרם כלקוחות, ועליה לאפשר לכל המנויים הרלבנטיים המעוניינים בכך להצטרף לתוכנית כזו", כך קובע משרד התקשורת בעמדה שהגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב.
- הרפורמה שנתקעה: מהפכת המחירים בשוק התקשורת פסחה על בזק
- הלקוחות אדישים למחירים הנמוכים וחברות הסלולר מפשילות שרוולים
עמדת משרד התקשורת הוגשה בבקשה לאישור כתביעה ייצוגית שהוגשה על ידי 6 לקוחות נגד החברות 012, שבבעלות פרטנר, ונטוויז'ן שבבעלות סלקום. הבקשה אוחדה עם בקשה דומה שהוגשה נגד החברות סלקום ובזק בינלאומי. העותרים מיוצגים ע"י עוה"ד רונן הורביץ, גור אוזן וירון אלון ממשרד הורביץ, אבן, אוזן ושות'.
בתביעה נטען כי החברות נוקטות במדיניות מכוונת של אפליית מחירים בין לקוחות, בעוד שעל פי תנאי הרישיון הן אמורות להציע לכל הלקוחות והפונים אליהם מחיר אחיד ושוויוני. התובעים טוענים כי כל לקוח זוכה למחיר אחר לפי גחמות של נציג שירות או כתלות במשא ומתן שהוא מנהל.
עמדת משרד התקשורת שהוגשה לבית המשפט תומכת ברבות מהטענות של התובעים. בהתייחס לתגובה של סלקום לבקשה לאישור התביעה הייצוגית, קובע משרד התקשורת כי "החברה יכולה להציע הטבת שימושים מוגבלת בזמן או כל הטבה אחרת המוצעת למנויים מסוימים, בין אם כחלק ממהלך של שימור לקוחות ובין אם מסיבה אחרת, ובלבד שאין מדובר בהטבה אשר שקולה בפועל למעבר של המנוי לתוכנית תעריפים ייעודית המוצעת למנויים מסוימים בלבד".
נטוויז'ן טענה בתשובתה לאישור התובענה כייצוגית כי "פעולה של התמקחות ומתן הטבות אל מול המנוי היא פעולה ידועה ומקובלת, ואין מדובר בפעולות אשר נעשות בסתר". על כך מגיב משרד התקשורת וכותב כי "אין נטוויז'ן רשאית להציע תוכנית תעריפים מיוחדת רק לחלק מלקוחותיה, באופן שרירותי, ועליה להציע תוכנית תעריפים לכל המנויים באופן אחיד ושוויוני שאינו גורר אפליה פסולה ביניהם".
בזק בינלאומי אף טענה בתשובתה כי משרד התקשורת "מעודד" את הציבור לנהל מו"מ עם חברות התקשורת בעת הצטרפות למסלול שירותים מסוים. על כך מעיר משרד התקשורת כי "הוראות הרישיון של החברה אינן מתירות לנהל מו"מ פרטני עם כל לקוח בהתאם ליכולת המיקוח שלו. על החברה לספק לכלל המנויים והלקוחות הפוטנציאליים, מידע ברור לגבי כל תוכניות התעריפים והמסלולים הקיימים, בנקודת זמן נתונה, על מנת שכל אדם יוכל לבצע בחירה צרכנית מושכלת".
עו"ד ירון אלון ממשרד הורוביץ, אבן אוזן ושות' מסר בתגובה: "החלטתו העקרונית של משרד התקשורת הינה יום חג ללקוחות חברות התקשורת, אשר עד עתה עקב פערי מידע או חוסר יכולת לערוך בירורים מתאימים – היו משלמים מחירים גבוהים באופן דרמטי מהמחירים אותם היו משלמים לקוחות דומים עבור אותם השירותים בדיוק. מהראיות שהוצגו לבית המשפט עולה שהפערים מגיעים להפרש של עשרות אחוזים בחודש. אנחנו תקווה שחברות התקשורת יפנימו מעתה את החלטת משרד התקשורת ויפעלו בהתאם".