קפריזה משתלמת: גיוס נוסף לחברה שצמחה מאקזיט הענק הישראלי
יוצאי מרקורי גייסו בסבב שני 13 מיליון דולר עבור קפריזה, סטארט-אפ שמאפשר לארגונים ליצור אפליקציות מובייל. לאחר שמכרו את חברתם הקודמת ל-HP ב-4.7 מיליארד, הם מספרים על ההבדל: "בחברה גדולה האנרגיה מתבזבזת על בירוקרטיה. אצלנו מרגישים שאפשר להניע משהו חדש"
הסטארט-אפ קפריזה (Capriza) של יוצאי מרקורי יובל סקרלט, אורן אריאל ורונן ערמון גייס 13 מיליון דולר, כך נודע ל"כלכליסט". זהו סבב הגיוס השני של החברה שהוקמה על ידי יוצאי מרקורי שנמכרה ב-2006 ל-HP בסכום שיא של 4.7 מיליארד דולר. השתתפו בו גם המשקיעים הקיימים בחברה, קרן ההון סיכון אנדריסן-הורוביץ, במשותף עם המשקיע הסדרתי אורן זאב, יו"ר חברת הווירטואליזציה סיטריקס טום בוגן ומנכ"ל מרקורי לשעבר, אמנון לנדן, שמכהן גם כיו"ר החברה.
את הגיוס הובילה צ'ארלס ריבר (10 מיליון דולר), משקיעה חדשה בחברה. יתר הסכום גויס ברובו רובן מאנדריסן-הורוביץ ומקצתו ממשקיעים פרטיים.
- ThetaRay גייסה 3 מיליון דולר מפועלים שוקי הון
- יוצאי XIV גייסו 10 מיליון דולר להקמת Waka
- שנת שיא להייטק הישראלי: 662 חברות גייסו 2.3 מיליארד דולר
הגיוס החדש מתווסף לסבב בן 10.5 מיליון דולר שגייסה קפריזה ב-2011 בהובלת אנדריסן־הורוביץ, כיום אחת מקרנות ההון סיכון המבוקשות בעמק הסיליקון, המושקעת בין השאר גם בחברות פינטרסט, ליפט ו-Airbnb.
קפריזה פיתחה מערכת תוכנה המאפשרת לארגונים גדולים ובינוניים ליצור בפשטות אפליקציות מובייל עבור עובדיהן, בהתבסס על מערכות תוכנה ארגוניות קיימות. המערכת, שמותקנת כיום בעשרות ארגונים בישראל ובארה"ב, מאפשרת לארגונים ולחברות לחסוך בהקמת פעילות פיתוח אפליקציות ומספקת להם כלי מהיר שמאפשר יצירת אפליקציות HTML5 שמבוססות על פלטפורמות של SAP, אורקל או סיילספורס בתוך דקות. התשלום מתבצע עבור מספר המנויים, עניין שיכול לעלות לארגון עשרות אלפי דולרים.
המרת מערכות ארגוניות לאפליקציות סלולריות הוא תחום ותיק. חברות כמו וויקס, דודא מובייל או קונדואיט מובייל עוסקות בהמרת אתרים ותכנים למובייל. לטענת סקרלט, הידע שמצוי בקפריזה שונה לחלוטין. "המרת תוכן היא משימה קלה, אבל המרה של מערכת ארגונית שמכילה פעולות עסקיות היא עסק קשה מאוד. סף הכניסה לעולם המערכות הארגוניות גבוה, והפתרון היחיד שמצאו לו בארגונים הוא שכירת עובדי תוכנה רבים שמפתחים אפליקציות".
המערכת מאפשרת, למשל, לחברת הלוויין האמריקאית Direct TV ליצור אפליקציית מובייל שמלווה את הטכנאים שלה. מפעלי הייצור של פלקסטרוניקס עושים שימוש במוצר כדי לפתח אפליקציות לניהול המלאי. לדברי קפריזה, עיקר השימוש בתוכנה נעשה כדי ליצור אפליקציות עבור אנשי מכירות המאפשרות להם לבדוק את מצב ההזמנות שקיבלו, אפליקציות שמסייעות למנהלי תפעול בניהול המלאי, ואפליקציות לדיווחי שעות עבודה של יועצים.
יגייסו עוד 20 עובדים
הסבב האחרון יתמקד בהגדלת מערך השיווק והמכירות של קפריזה באירופה ובארה"ב ויתמוך בהקמת שמונה משרדי מכירות חדשים. בחברה מועסקים כיום 50 עובדים, מהם 30 בישראל. בכוונת החברה לגייס עד 20 עובדים בשנה הקרובה, מרביתם עובדי תוכנה.
החברה הוקמה על ידי יובל סקרלט, שכיהן בעבר כסגן נשיא ומנהל מוצרים בחברה, ורונן ערמון, סמנכ"ל המו"פ בחברה, שניהל את חטיבת המוניטורינג במרקורי ולאחר המכירה ל-HP הפך למנהל בכיר בחטיבת התוכנה העולמית של החברה, התפקיד הבכיר ביותר שאליו הגיע ישראלי אי פעם ב-HP. מייסד נוסף הוא אורן אריאל שהגיע גם הוא ממרקורי, ניהל לאחר המכירה את מעבדות החדשנות של HP ושימש כסמנכ"ל הטכנולוגיות של חטיבת התוכנה שלה. כיום אריאל משמש כסמנכ"ל הטכנולוגיות של קפריזה.
אמנון לנדן, לשעבר מנכ"ל מרקורי בעת מכירתה, נחשב ליו"ר החברה ולמשקיע הראשון בה לידו של סקרלט. פורשי מרקורי הוציאו מתוכם כבר כמה סטארט־אפים מבטיחים בוהם אפטייה, פייג'וואנס ונוליו, שנמכרה בשנה שעברה ל-CA.
"הבאנו ילד לחתונה"
במידה רבה, קפריזה בנויה על הניסיון הרב שהביאו איתם שלושת הבכירים מ-HP באוטומציה של מערכות תוכנה, ומעבר מעולם הטסטינג והבדיקות לעולם האפליקציות הארגוניות. מ-HP הם הביאו לא רק הרבה ניסיון, אלא גם כמה עובדים.
לאחר מכירתה של מרקורי ל-HP תמורת 4.7 מיליארד דולר, עד היום האקזיט הגדול בישראל, התברגו הישראלים יוצאי מרקורי בדרגים הבכירים בחטיבת התוכנה של הענקית האמריקאית, החטיבה הרווחית ביותר בחברה עד היום. בשלוש השנים האחרונות נפגע מעמדה של HP, שאיבדה 30% ממחיר המניה שלה.
בנוסף היא חטפה כמה מכות, ובהן השקה לא מוצלחת של מחשבי לוח ושל מערכת ההפעלה WebOS, מחיקת 8 מיליארד דולר ממאזני החברה בעקבות רכישת אוטונומי, וירידה הדרגתית במכירות מחשבים וציוד קצה. החברה גם עברה סבב קיצוצים נרחב ונאלצה לקצץ עשרות משרות בישראל ולמכור את המבנה שבו היא מעסיקה כיום
אלפי עובדים.
עבור סקרלט, משימתו ב-HP הושלמה כאשר הגיע אליו אריאל כדי להקים את קפריזה ב-2011, אחרי שכבר בילה 17 שנה במרקורי, כמעט מימיה הראשונים. "אתה מגדל ילד ומביא אותו לחתונה, וזה טבעי להניח לו. לא מקובל לגור יחד איתו", אומר סקרלט בהקבלה למרקורי. "'מורשת הקרב שלנו במרקורי ממשיכה. עזבנו כשהאתר הישראלי העסיק 600 עובדים ומאז המספר הוכפל, למרות תיקון קטן שאירע שם לאחרונה. המכירות שלהם עלו בצורה יפה, אבל עומד בפניהם אתגר שכרוך בשינויים רבים שהשוק עובר".
קפריזה לוקחת את העולם הארגוני ומעבירה אותו למובייל. זה לקח שלא למדו ב-HP?
ערמון: "מפתחים אוהבים לחדש, וכשאתה מגיע לחברה גדולה 95% מהאנרגיה שאתה מוציא הולכת על מכירה פנימית של הרעיון שלך ועל עיסוק בבירוקרטיה.
בקפריזה המפתחים מדברים ישירות עם לקוחות ומנהלי מוצר, ומרגישים שהם יכולים להניע משהו חדש. מרקורי הצליחה לשמר את האווירה הזו לתקופה ארוכה, אבל כשכבר עזבתי זה נעשה קשה".
לומדים מהמשקיעים
קפריזה היא החברה הישראלית הראשונה, והיחידה עד כה, שגייסה הון מקרן אנדריסן-הורוביץ, אחת מקרנות ההון סיכון המבוקשות ביותר בעמק הסיליקון שאחד ממנהליה הוא בן הורוביץ, שהיה מנהלו הישיר של ערמון ב-HP. את מה שמצאה קפריזה באנדריסן־הורוביץ קשה מאוד למצוא בקרנות ישראליות.
"לקרן יש 130 עובדים שכל תפקידם הוא לסייע לסטארט-אפים שלהם, החל מאיתור אנשי מכירות בכירים, ועד הבאת לקוחות פוטנציאליים. אנחנו מגיעים לקרן לפחות ארבע פעמים בשבוע לתדרוכים של מנהלי מערכות מידע, שעולים אליהם לרגל מבנקים ומחברות ביטוח".