הנוער המליך את פייסבוק והוא גם יקבע את מותה
בני הנוער נוטשים, הרגולטורים והמפרסמים לוחצים, הרשתות המתחרות צומחות במהירות מסחררת ומהפכות טכנולוגיות משאירות אותה מאחור. כל האיומים הכי גדולים על חייה של פייסבוק
פייסבוק חוגגת עשור - לכל הכתבות בפרויקט לחצו כאן
נכון לתחילת 2014, מעמדה של פייסבוק כרשת החברתית המובילה נראה בטוח, אבל האתגרים שעומדים בפני החברה אינם קלים או ברורים יותר.
אחרי שכבשה את הפסגה, היא מגלה שלשמור עליה יכול להיות אפילו קשה יותר. עם מחסור בכוח אדם, רגולציות משתנות, לחץ ממפרסמים וחברי דירקטוריון, שינויים בתרבות הארגונית, נטישה המונית של בני נוער ומהפכות טכנולוגיות שעומדות לשנות את עולמנו - זה רק עניין של זמן לפני שפייסבוק תמצא את עצמה נלחמת על חייה מול מתחרה חדשה.
- פייסבוק עם הפנים קדימה: איך מרוויחים יותר מאותה כמות משתמשים
- פייסבוק מציגה: יד אחת עוזרת למפגינים, יד שנייה מסגירה אותם
- הפרסום בפייסבוק עובד. גביית המסים עליו - טרם
בני הנוער נוטשים
מגמה מעניינת הופיעה ב־2011 ברוב המדינות המערביות בעולם: אוכלוסיית הצעירים בפייסבוק - בני 18 ומטה -מציגה צמיחה אטית יותר, לא צומחת בכלל או אפילו מצטמקת. אז עוד לא היה ברור לאן הולכים הצעירים, אבל כעת כבר יודעים שרובם עברו לשירותים כמו סנאפצ'ט (Snapchat), פינטרסט (Pinterest) ואינסטגרם.
מחקר חדש של חברת iStrategylabs מראה כי המגמה הזו רק הולכת ומתחזקת: בעוד אוכלוסיית המבוגרים - בני 55 ומעלה - זינקה ב־80%, אוכלוסיית הצעירים דעכה וירדה ב־25%.
המעבר של צעירים מהרשת החברתית
אינו מסוכן באופן מיידי לשורת הרווח של החברה, אבל הוא כן מהווה אינדיקציה בעייתית. הקהל הצעיר מסמן באופן מובהק את הטרנד הבא - הוא זה שהכתיר את פייסבוק כמנצחת במלחמה על הרשתות החברתיות, והוא זה שיקבע את מותה. גם נטישת מייספייס התרחשה בו־זמנית עם כניסה של קהל מבוגר יותר, חברות וגורמים מסחריים לרשת - תהליך ההתבגרות וההתמסחרות, שהכרחי לכל חברה שמקווה להתייצב, הוא גם מה שדוחף את הצעירים החוצה.
המתחרות צומחות בן לילה
מדורי הטכנולוגיה רעשו ורחשו לאחרונה לאחר שאוון שפיגל, מייסד סנאפצ'ט הצעיר, דחה את הצעת הרכש של פייסבוק בגובה 3 מיליארד דולר.
סנאפצ'ט הושקה בקיץ 2011, ובתוך שנתיים כבר היתה גדולה וחזקה מספיק כדי לגרום לפייסבוק לשקשק. רכישת אינסטגרם והכוונה לרכוש את סנאפצ'ט מראות אמנם שפייסבוק מבינה שהצעירים עוברים לשליחת תמונות, אבל גם כמה מהר השוק יכול להשתנות וכיצד ההגמוניה של הרשת החברתית הגדולה בעולם יכולה להישבר בלי שנשים לב.
כפי שהראתה אינסטגרם, קל מאוד לפתח שירות קיים של שליחת הודעות מיידיות או תמונות, שיש לו כבר מאגר משתמשים ומידע, להרחיב אותו עם עוד כמה יכולות חדשות ולהפוך אותו לרשת חברתית מתחרה כמעט בן רגע.
המפרסמים מפעילים לחץ
ככל שפייסבוק מתרחבת, גם מתעצמת תשומת הלב שפוליטיקאים, מפרסמים ועיתונאים מפנים אליה, ובשנים האחרונות היא אכן נאלצה להתמודד עם פרשות קשות במיוחד, בעיקר בנושא של תוכן לא הולם. היא נקלעה לחקירות בענייני פרטיות בגרמניה, בריטניה, אירלנד, קנדה וארה"ב, ובחלק מהמקרים נאלצה להתקפל.
בגרמניה, לדוגמה, יכולת זיהוי הפנים ספגה ביקורת קשה והוסרה; בהודו הממשל דרש לצנזר הודעות הפוגעות ב"שלום החברה"; בארה"ב היא אולצה לשתף פעולה עם סוכנויות הביון ולהעביר מידע על חלק ממשתמשיה; בבריטניה היא נדרשה להתערב לאחר שורה של התאבדויות צעירים שעברו התעללות מקוונת, ולהוסיף "כפתור מצוקה" לדיווח פשעים למשטרה.
הזמן אמנם הראה שהסערות התקשורתיות והביקורת הציבורית לא הובילו לנטישה המונית, אבל ממשלות ומפרסמים הבינו שיש להם כוח לכופף אותה. בשנה האחרונה הפך הפרסום בפייסבוק ליותר אגרסיבי, ובקרוב החברה תשיק גם פרסומות וידיאו אוטומטיות — מה שגורם לתרעומת רבה בקרב המשתמשים ומחזק את גל הצעירים שבורח מהרשת. ככל שפייסבוק תמשיך לצבור מידע, כוח, הכנסות ותפוצה, הלחץ של גורמים חיצוניים עליה רק יגדל.
להסתגל למחשוב הלביש
פייסבוק מסמנת את המובייל כתחום בעייתי עבורה כבר שנים. כמות המשתמשים באפליקציות ובאתר הסלולרי עולה בהדרגה, ומהווה כיום את רוב משתמשי הרשת. הבעיה היא יצירת הכנסות במובייל, שכן גם שנתיים לאחר השקת פלטפורמות פרסומיות, עבודה מאומצת והמון לחץ מצד המשקיעים, פייסבוק עדיין מייצרת פחות הכנסות מגולש במובייל מאשר מגולש באתר המלא.
לאור זה, כיצד תתמודד פייסבוק עם המהפכה הבאה? שנת 2014 מבטיחה להיות השנה שבה מחשוב לביש ייכנס למיינסטרים עם ההשקה של גוגל גלאס, וגם אם זה לא יקרה השנה — זה רק עניין של זמן. אם פייסבוק מעוניינת לשמור על המעמד שלה כמקור החדשות והעדכונים המוביל של משתמשיה, עליה לחשוב מחדש על איך היא מתמצתת את הניוזפיד למסכים הזעירים של שעונים או משקפיים חכמים.
משבר בתרבות הארגונית
במשך שנים ניהל מארק צוקרברג את פייסבוק כממלכת האקרים עם ערבי האקתונים (מרתוני פיתוח) ודגש על גיוס מהנדסים צעירים, נלהבים, סקרנים ומכורים לעבודה, כאלה שאוהבים לפרק דברים בשביל לבנות אותם מחדש. עד כה האסטרטגיה עבדה - באתרי כוח אדם פייסבוק נחשבת כחברה מצוינת ואהודה על עובדיה, אבל עובדים חדשים מציינים לרוב כי תהליך הגיוס שלהם כלל יותר מדי ראיונות ומראיינים, שהיו לרוב מבולבלים ולא מתואמים. החברה גם מתקשה לגייס כוח אדם נוסף ולשמר את הקיים, ונאלצת לפצוח במסע רכש חברות במטרה לקנות הון אנושי נוסף.
זהו מצב שברירי: החברה גדלה בקצב מסחרר ובסדר גודל כזה קשה לשמר את האופי האישי, החתרני והאגרסיבי שפייסבוק הציגה בתחילת דרכה, ללא מנהלים ועם חללי עבודה פתוחים. פייסבוק צריכה למצוא את דרכה ולפתח תרבות ארגונית חדשה שמייצגת נכונה את הגודל, הוותק ושווי השוק שלה. היא כבר לא החברה הצעירה והחתרנית שהיתה.