דו"ח טכנולוגי
געגועים ל-XP: מיקרוסופט מחפשת את החדשנות האבודה
מנכ"ל החברה החדש ימצא עצמו בין פטיש הקושי במציאת משתמשים חדשים וסדן השמירה על הקיימים, אדוארד סנודן חושף דו"ח נפיץ במיוחד וכיצד ומדוע הצליחה פייסבוק להכניע אותי
ועכשיו, להביא לקוחות
העשור האחרון נחשב בעיני רבים לעשור האבוד של מיקרוסופט. החברה שהיתה דומיננטית מאוד בשנות התשעים (דומיננטית מספיק כדי לחטוף את משפט ההגבלים העסקיים של העשור) לא מצאה את דרכה במהלך העשור הראשון של המאה ה-21. היא לא ידעה איך לאכול את הרשת ואת המעבר לענן.
לחברה יש עכשיו מנכ"ל חדש, סאטיה נאדלה וביל גייטס מפנה את מקומו כיו"ר החברה והופך להיות יועץ טכנולוגי. במייל ששלח המנכ"ל החדש של החברה לעובדים, הוא שב והדגיש את המנטרה החדשה של החברה: חדשנות, חדשנות, חדשנות.
קצת מזכיר את הסרטון הידוע של קודמו בתפקיד, סרטון שזכה לכינוי Monkeyboy: באלמר קיפץ בו על הבמה תוך צווחות "מפתחים, מפתחים, מפתחים". מותר לנחש שנאדלה לא יחזיק בסגנון הפרוע של קודמו. בניגוד לח"מ, המשקיעים לא התרשמו במיוחד ממנכ"ל שמסוגל להרשות לעצמו להשתולל כך על במה.
לנאדלה יש הרבה מאוד עבודה. המילה "חדשנות" בפני עצמה לא אומרת הרבה. זו מילת באז ריקה, כמעט כמו "יזמות", שדרי עמק הסילי-קון אוהבים לייחס לעצמם. בניגוד להרבה אחרים, אני חושב שמיקרוסופט מסוגלת לחדשנות - קינקט היא דוגמא טובה - אבל הבעיה שלה שונה מהותית.
מיקרוסופט מתקשה לחדש משום שקהל המשתמשים שלה הוא בחלקו הגדול עולם העסקים, וזה - מסיבות טובות - שמרן למדי. כשמיקרוסופט ניגשת לעצב מוצר, היא צריכה לבחור בין פניה לשוק חדש על ידי עיצוב של משהו שונה לגמרי ובין שמירה על הקיים. אם היא רוצה לעשות משהו חדש, המוניטין השמרני שלה עומד לה לרועץ.
היית קונה משהו שמיקרוסופט אומרת שהוא הדבר המגניב הבא? מצד שני, אם היא רוצה לשמור על בסיס המשתמשים שלה, היא חייבת תאימות לאחור - לעתים, כמו במקרה של ווינדוס XP, תאימות של 13 שנים ארורות אחורה. אם אין תאימות, הלקוחות הוותיקים יתלוננו ובצדק.
נאדלה מוצא את עצמו בין הפטיש של הקושי במציאת משתמשים חדשים ובין הסדן של הצורך בשמירה על הישנים. הוא גם צריך לשמור על מוראל בחברה שהמוראל בה נפגע קשות בימי באלמר. האם הוא מסוגל ללכת על החבל הזה? להחזיר את מיקרוסופט, אם לא למקום הראשון אז למקום השני? או שהיא הולכת בדרכה של IBM? ימים יגידו.
המודיעין הלאומי נגד אקטיביסטים
מסמכי סנודן ממשיכים לצאת לאור. אחד מהם, שנחשף הלילה, הוא כנראה המזיק ביותר עד כה. מהמסמך עולה שקבוצת עבודה מיוחדת של ה-GCHQ, המקבילה הבריטית של ה-NSA, ערכה שורה של התקפות DDOS על חדרי צ'ט שהיא זהתה כשייכים לאנונימוס ושיתקה אותם.
קבוצת העבודה, שמכונה JTRIG, התגאתה בכך שהיא הצליחה לשתק כ-80% מהפעילות של אנונימוס, תסכלה את הפעילים ובחלק מהמקרים אף הצליחה לזהות האקרים שאחראים להתקפות; אחד מהם, היא התפארה, אף הועמד לדין בקשר לפריצה לפייפאל. JTRIG היתה כל כך מרוצה מעצמה, שהיא כינתה את ההתקפה על אנונימוס בשם Rolling Thunder - כשמו של מבצע ההפצצות הארוך על צפון ויאטנם בשנות ה-60 וה-70.
בואו נחשוב רגע מה קרה כאן. קבוצה של מומחי מחשב שמועסקים על ידי ארגון ביון של ממשלה מערבית השתמשה בכלי של טרוריסטים מקוונים - התקפת DDOS - כדי לשבש את היכולת של פעילי אנונימוס לשוחח זה עם זה. אם היא היתה מפעילה את הכלי הזה כדי לשבש התקפה שלהם, זה דבר אחד. היא השתמשה בו כדי לסתום להם את הפה, כדי למנוע מהם לתכנן פעולות - והפעילה אותו על אנשים שבחלקם הגדול לא היו מעורבים בשום פעילות פלילית, שלא לדבר על פעילות טרוריסטית. ממשלה מערבית הפעילה את שירות הביון שלה כדי לסתום את האזרחים שלה, שתכננו פעולות מחאה, את הפה.
יתר על כן, הנזק הנלווה של הפעולה הוא שיתוק לא רק של חדרי השיחה של אנונימוס, אלא של כל חדרי השיחה שהיו על אותם שרתים. נו, אתם יודעים, זו רק זכות הביטוי של כמה אזרחים, מה זה כבר משנה. דובר של ה-GCHQ טען שהסוכנות פעלה בהתאם לחוק. בהתחשב במה שממשלות מערביות העבירו אחרי התקפי הפאניקה של 2001 (בארה"ב) ו-2005 (בבריטניה) בהחלט יכול להיות שהוא צודק. זה בסך הכל אומר שהגיע הזמן לבטל את החוקים האלה. הם מעניקים לממשלה יכולת לרמוס לא רק את אויבי הציבור אלא גם את מתנגדי הממשלה. זה אסור שיקרה.
מחקו אותו
פייסבוק חוגגת בימים אלה עשור, ובגרדיאן עשו את הדבר המתבקש: הסבירו למשתמשים כיצד למחוק את חשבון הפייסבוק שלהם. אני משתמש פייסבוק מאונס. אני מפעיל עמוד פייסבוק מצליח, מוכוון אקטיביזם - וכדי להפעיל אותו אני צריך חשבון פייסבוק.
אני שונא כמעט את כל מה שנלווה לשימוש ברשת החברתית: הלחץ הבלתי פוסק לחשוף כמה שיותר מידע על עצמך, הלחץ הפסיכולוגי שמופעל על אנשים כאשר אחרים מפסיקים לקרוא אותם, מבטלים את החברות שלהם, או לא נותנים להם די לייקים -ואת העובדה שהמטרה של כל זה היא להפשיט אותך עד כמה שיותר מהפרטיות שלך כדי שאפשר יהיה למכור אותה לכמה פרסומאים. אני שונא גם להיזכר בכך שכל חלקיק פרטיות שהלך לא יחזור ואת הידיעה שפייסבוק מרגילה את הציבור בוויתור על פרטיותו למען הקו התחתון של כמה מיליארדרים. בנוסף, אני שונא את העובדה שמדובר בבזבוז זמן שהוא מהגדולים ביותר בהיסטוריה.
אבל אין לי ברירה. פייסבוק הצליחה להפוך את עצמה לכלי עבודה מרכזי. יותר מדי אנשים נמצאים שם, יותר מדי סיפורים יוצאים משם - שמתם לב איך פייסבוק הפכה לדף ההכרזות הרשמי של הפוליטיקאים שלנו? - מכדי שאפשר יהיה להתעלם ממנה. מצד שני, כשהגלגל יתהפך סוף סוף ותגיע הנטישה הגדולה, אפשר יהיה למחוק את החשבון המאוס באנחת רווחה.
כמובן, אז כולם יתמכרו למשהו אחר, שכנראה יהיה גרוע לא פחות, אבל דיה לצרעת בשעתה.
קצרצרים
1. IBM מצאה דרך לנפח את הרווחים שלה, שנמצאים בירידה. היא השתמשה בתחזית של תשלום מסים בערך של 25% מההכנסות שלה, אבל - באמצעות מקלט מס בהולנד, כמקובל - היא שילמה רק 16.5% מס ואת ההפרש היא רושמת כרווח. אני מניח שטוב שהיא לא עשתה את התרגיל בו נקטו חברות טכנולוגיה רבות אחרות, זה של בניית חברת קש באירלנד והעמדת פנים משפטית שהיא מנהלת את כל העסקים שלה באמצעותה. אולי התרגיל הזה יגיע בשנת המס הבאה.
2. האם אתם משתמשים בקורא ספרים שמשתמש בהגנת זכויות היוצרים של אדובי, אבל איננו קובו או גוגל? אם אתם שייכים למיעוט הזה, יש לי חדשות רעות עבורכם. אדובי מתכוונת לשנות את שיטת ניהול זכויות היוצרים שלה לפורמט epub, והיא לא מתכוונת לעדכן לאחור. אם אתם משדרגים לשיטה החדשה, יש סיכוי סביר לגמרי שלא תוכלו לקרוא ספרים ישנים או להשתמש באפליקציות ישנות.
3. דיווחנו אתמול (ג') על כך שפייסבוק עומדת למעוך כגודזילה את חברת FiftyThree, שמה שהיא עושה בחיים הוא לייצר אפליקציה מועילה למדי לאייפד בשם פייפר. פייסבוק הוציאה לשוק אפליקציה משלה בשם הזה, תוך שהיא מתעלמת בבוז מהבקשות של פיפטית'רי שלא להשתמש בשם שלה. עכשיו פיפטית'רי מגישה בקשה לרישום סימן רשום על "פייפר". היא עושה את זה באיחור מסוים, מה שאומר שמדובר באנשים נחמדים ועדינים מדי לתעשיה המלוכלכת הזו. נראה כמה יצליחו במאבק עם פייסבוק.
4. צ'אד האדלי התפרסם בעיקר כאחד משני המייסדים של יוטיוב, שהצליח למכור את הנכס במיליארד יותר מהצפוי לגוגל. במקום לנוח על זרי הדפנה המוזהבים, החליט האדלי להמשיך ולהמציא שירותים מועילים. למרבה הצער, עד כה הוא לא כל כך מצליח בזה. בימים אלה מתפגר עוד סטארט-אפ שלו, Mixbit. סטארט-אפ קודם נכשל גם הוא.
5. סובלים מעודף חמור במזומנים? רוצים נקודה חמה שתהיה אתכם בכל מקום אליו תלכו, כי גם אם אתם מול אחד מפלאי העולם מה שבאמת חשוב הוא היכולת שלכם לקרוא עדכוני פייסבוק? יש פתרון! חברת אירידיום מציגה את האירידיום גו, נקודה חמה לוויינית. מעתה, תוכלו (תמורת 800 דולר + דמי עושק בלבד) להתחבר מכל מקום במהירות גבוהה. אל תצאו מהבית בלי זה. אתם הרי לא רוצים לצאת ממילא.