בלעדי לכלכליסט
מגעים למכירת Viber תמורת 400 מיליון דולר
המייסדים הישראליים של אפליקציית הצ'ט הפופולרית מנהלים משא ומתן על מכירתה לענקית צ'ט מאסיה. בזירה הרוויה באפליקציות צ'ט למובייל של המזרח הרחוק, Viber מציעה נכס משמעותי לרוכשת - כ־67 מיליון משתמשים אסייתים
אקזיט נוסף לאפליקציה ישראלית. אפליקציית הצ'ט וייבר (Viber) המנוהלת מקפריסין על ידי הישראלי טלמון מרקו מנהלת משא ומתן למכירתה תמורת כ־300–400 מיליון דולר. כך נודע ל"כלכליסט". הרוכשת היא ענקית צ'ט מאסיה, זירה הרוויה באפליקציות צ'ט למובייל, בהן WeChat הסינית, Line היפנית ו־KakaoTalk הקוריאנית. זהו סכום גדול עבור החברה שמעולם לא גייסה מקרנות הון סיכון, ומומנה רק באמצעות הון עצמי של המייסדים טלמון מרקו ושותפיו, איגור מגזיניק, סאני מרואלי ועופר סמוכה וכן של מספר משקיעים פרטיים אמריקאים.
- חדש ב-Viber: סטיקרים בתשלום, ווקי-טוקי וחיוג זול לכל מספר בעולם
- Viber תייצר הכנסות ממכירת סטיקרים
- אחרי Tango: גם Viber נפלה קורבן להאקרים סורים
וייבר היא אחת האפליקציות הפופולריות שיצאו מידיהם של ישראלים, ונחשבת לאפליקציה הגדולה ביותר שיצאה מישראל. על פי פרסומים של החברה, בווייבר משתמשים 200 מיליון משתמשים רשומים ב־193 מדינות ברחבי העולם, והיא נחשבת לאחת מאפליקציות הצ'ט הפופולריות, תחום הנשלט כיום בידי Whatsapp עם כ־400 מיליון משתמשים ואפליקציית המסנג'ר של פייסבוק עם 945 מיליון משתמשים.
- טלמון מרקו ל"כלכליסט": "הסמס לא השתנה כבר 20 שנה. הודעה באפליקציה שלנו היא כיפית יותר" - לראיון המלא
מתחרות נוספות של וייבר הן האפליקציות האסייתיות שמחזיקות מספר דומה של משתמשים: Wechat הסינית שבבעלות ענקית התקשורת Tencent מדווחת על 300 מיליון משתמשים בסין ועל עוד כ־50 מיליון ברחבי העולם, Line היפנית מדווחת על 300 מיליון משתמשים ביפן ומחוצה לה ו־KakaoTalk הפופולרית בקוריאה ובארה"ב מדווחת על 100 מיליון משתמשים.
וייבר שונה במעט מכל האפליקציות הללו, בכך שהשיקה לפני כשנה גם תוכנת צ'ט מהמחשב האישי, המאפשרת לבצע שיחות יוצאות לבעלי חשבונות וייבר במובייל, אך גם לבצע שיחות למספרי טלפון ניידים רגילים. בכך הפכה וייבר למתחרה משמעותית גם לסקייפ.
Viber ניהלה השנה מגעים עם כמה חברות
וייבר אינה חברה ישראלית, אך היא נוסדה בקפריסין בידי ישראלים, ומפעילה בישראל מרכז פיתוח ותפעול המונה 40–50 עובדים, וממוקם באזור התעשייה של בני ברק, בסמוך למגדלי ב.ס.ר. מייסדי החברה הם יוצאי הסטארט־אפ iMesh, המתמחה בפיתוח תוכנות להורדה ולהשמעה חוקית של מוזיקה וסרטים, המתבססות על מודל עסקי של הפצת סרגלי כלים. שתי החברות, וייבר ואיימש, ממוקמות שתיהן בקומות סמוכות בבניין משרדים באזור התעשייה של בני ברק.
פעילות וייבר בישראל נחשבת לאחת המסתוריות בישראל. המנכ"ל טלמון מרקו ממעט בראיונות לתקשורת, ובישראל הוא התראיין פעם אחת בלבד, למוסף "כלכליסט" במרץ 2013. בראיון טלמון סירב לחשוף את מבנה הבעלות על החברה, אך ציין כי מושקעים בה משקיעים פרטיים אמריקאים. ככל הידוע, בעלי השליטה בחברה כיום הם ארבעת מייסדיה. בחברה מועסקים לפי ההערכה כ־120–130 עובדים, רובם במרכז הפיתוח בבלרוס ובמטה בקפריסין. במרכז הפיתוח בישראל מועסקים רק כ־40–50 עובדים, שמתמקדים בבדיקות QA, בעיצוב ממשק המשתמש ובחלק מפיתוח המוצר.
כמו המתחרה וואטסאפ, גם וייבר ניהלה מספר מגעים לרכישתה בשנה האחרונה. לפי ההערכה, החברה אף ניהלה משא ומתן מול פייסבוק בהיקף נמוך יותר של כ־200–300 מיליון דולר, אולם הוא הסתיים ללא תוצאות, ככל הנראה בגלל המחיר הנמוך. באותה תקופה וייבר צמחה במהירות ואף עקפה את פייסבוק בהיקף ההורדות שלה במספר מדינות.
שליש מהמשתמשים של Viber ממוקמים באסיה
בשנה האחרונה מנהלת וייבר מערכה שיווקית שנועדה לסייע בהפצתה בקרב מדינות רבות בעולם. עד סוף 2012 היא היתה נפוצה בעיקר במדינות מזרח אירופה, רוסיה, דרום אמריקה וניו זילנד, אך בשנה שעברה ביקשה להגדיל את מספר המשתמשים שלה במיוחד במדינות אסיה, דבר שהפך אותה למטרה לרכישה על ידי אחת מחברות הצ'ט האסייתיות.
ביולי האחרון אמר מרקו לאתר הפיליפיני ABS־CBN כי וייבר נוקטת באסטרטגיה עסקית של "אסיה תחילה". "אנחנו מתעניינים באסיה בגלל ששליש מהמשתמשים שלנו מבוססים בה", אמר מרקו לאתר החדשות, עם השקת שירות חדש בפיליפינים. השוק הפיליפיני כולל כ־6 מיליון משתמשים בווייבר, כ־3% מכלל משתמשי האפליקציה, מספר שהיה קוסם לכל תוכנת צ'ט אסייתית מתחרה.
אחת האסטרטגיות המעניינות, שבהן נקטה וייבר בשנה האחרונה במדינות כמו אינדונזיה והפיליפינים, היא חבירה למפעילות סלולריות כדי שימכרו חבילות דאטה המאפשרות שימוש רק בווייבר. "זה משחק שבו כולם מרוויחים", הסביר מרקו בעבר ל"כלכליסט" על ההסכם שחתם עם מפעילת הסלולר אקסיס האינדונזית. "מדובר במדינה מתפתחת שבה לרוב האוכלוסייה אין חבילות דאטה סלולריות. כאן נעשה ניסיון לתת למשתמשים חבילה זולה יותר, שהשימוש בה ייעשה אך ורק לצורך האפליקציה שלנו. זו דוגמה אחת לשיתוף פעולה עם מפעילה סלולרית, אבל יש לנו רעיונות נוספים. אנחנו יכולים להציע מוצרים או שירותים שונים, ואין סיבה שהמפעילות הסלולריות לא יתחלקו איתנו בהכנסות. בעולם הרשתות המתקדמות, כמו LTE, מפעילה סלולרית יכולה להחליט שהיא נותנת עדיפות לתעבורת הנתונים של וייבר על פני שירותים אחרים ובכך להבטיח את איכות השיחה".
בנוסף, ביקשו בחברה להגדיל את מספר ההורדות של וייבר גם בישראל, מדינה שבה היא לא בלטה עד השנה שעברה. המסע של וייבר השתלם: החודש דורגה וייבר בצמרת טבלת האפליקציות המובייל הישראליות המצליחות של הבלוג Geektime, כשלאחריה האפליקציות Magisto, Waze, Sync.me ו־ Moovit.
בעבר התייחס מרקו לנושא ההצלחה של וייבר ואפליקציות צ'ט אחרות במדינות שונות. "וואטסאפ אמנם פופולרית בישראל, אבל זה מקרה פרטי. בקוריאה, למשל, פופולרית האפליקציה המקומית KakaoTalk, ביפן פופולרית האפליקציה Line ובסין שולטת אפליקציית WeChat. אין לזה באמת הסבר, הדברים פשוט קורים באופן ויראלי. בכל מדינה הסיפור שונה לחלוטין, והצלחה במדינה אחת לא מנבאת הצלחה באחרת. עיקר השימוש באפליקציות צ'ט הוא בתוך המדינה, לכן גם הוויראליות נעצרת בגבולות המדינה".
המודל העסקי מבוסס על הכנסות מסטיקרים
אף שוייבר היא אפליקציה חינמית, היא השיקה בשנה שעברה מודל הכנסות שבנוי ממכירת סטיקרים — איורים שונים של סמייליז (אימוטיקונים), דמויות מאויירות או משפטי מפתח הניתנים לשילוב בזרם הטקסט בצ'ט. לפי הודעת החברה מתחילת פברואר הקטלוג שלה כולל כאלף סטיקרים, מתוכם כ־300 סטיקרים בתשלום במחיר ממוצע של כ־2 דולר, והיא מייצרת הכנסות מכ־10%–15% מכלל הורדות הסטיקרים.
לאחרונה השיקה וייבר מספר שירותים משלימים כמו שירות שיחות בלחיצה ('פוש') בסגנון מירס, ואת שירות Viber Out המאפשר שיחה עם כל מספר טלפון, לא רק מספרי וייבר. את השירות היא השיקה דווקא בפיליפינים בזמן סופת הטייפון, כדי לאפשר למשתמשים ליזום קריאות חירום. בנוסף, וייבר השיקה לאחרונה אפליקציה לטאבלטים מבוססי אנדרואיד, ובקרוב תשיק אפליקציה גם למערכת ההפעלה ווינדוס־פון.
על תוכניות החברה לעתיד אמר מרקו ל"כלכליסט" לפני כשנה: "אני מקווה שלא נהיה חברה של אלפי עובדים, אבל אני מאמין שנגדל. אנחנו מחפשים כרגע לא מעט מתכנתים, ובסופו של דבר ניהפך לחברה רווחית, הרי ההוצאות שלנו לא בשמים. האם החברה תירכש בסופו של דבר? זו אפשרות, אבל מצד שני עם הגדילה שלנו מספר החברות שמסוגלות להרשות לעצמן לקנות אותנו הולך וקטן. אנחנו חברה שעוסקת בפיתוח, אנחנו בונים חברה לטווח ארוך, ויש לנו הרבה פרויקטים בקנה שיראו אור רק בעוד שנה או שנתיים".
על ההצלחה של וייבר לגדול ל־200 מיליון משתמשים הוא אמר: "כיף לדעת שאתה עוזר לאנשים רבים בעולם לתקשר. וייבר נהפכה למוצר צרכני שנוגע בכל כך הרבה אנשים ברחבי העולם. אבל בשורה התחתונה מדובר בהמון עבודה, במעט שעות שינה ובאינסוף טיסות".
מווייבר לא התקבלה תגובה לידיעה.