$
חדשות טכנולוגיה

בג"ץ: קמפיין המאגר הביומטרי מטעה את הציבור

השופטת מרים נאור קיבלה עתירה שהגישו מתנגדי המאגר - לפיה משרד הפנים לא מיידע את אזרחי ישראל על מהות פיילוט התוכנית. לפיכך, ישתנה קמפיין המאגר הביומטרי וידגיש את היותו וולנטרי ואת העובדה שלא יפגעו זכויותיו של מי שבחר לא להצטרף

עומר כביר 12:2519.02.14
המדינה תחויב לסייג את הפרסומים למאגר הביומטרי ולתעודות הזהות החכמות, לציין בהם שמדובר בפרויקט שנמצא בתקופת מבחן וכי זכויותיהם של המסרבים להצטרף למאגר לא ייפגעו. כך נקבע בתום דיון בבג"ץ בעתירה שהגישו מתנגדי המאגר הביומטרי.

בעתירה, שהוגשה על ידי פרופ' קרין נהון, דורון אופק, ערן ורד והתנועה לזכויות דיגיטליות, נטען בין השאר שמשרד הפנים נוקט בטקטיקה מכוונת של הטעייה, מסתיר את העובדה שטביעות האצבע וצילומי הפנים של הציבור יצורפו למאגר הביומטרי ולא מיידע אותו על כך שמדובר בניסוי התנדבותי.

 

בנוסף, אף שמאז הגשת העתירה באוקטובר הקמפיין באמצעי המדיה השונים הגיע לסיומו, סרטוני הפרסומת שהוכנו מוצגים למבקרים בלשכות מנהל האוכלוסין השונות ברחבי הארץ. העותרים ביקשו מבג"ץ להורות על הפסקת שידור הפרסומות או להוסיף להן אזהרות מתאימות.

 

עמדת רישום למאגר הביומטרי באחת מלשכות משרד הפנים עמדת רישום למאגר הביומטרי באחת מלשכות משרד הפנים צילום: עמית שעל

 

"נדמה לנו שאין עילה למניעת פרסומות", אמרה השופטת מרים נאור בפתח הדיון, לפי פרוטוקול הישיבה. "כשצפיתי בטלוויזיה בתשדיר הזה אמרתי בלבי למה לא אומרים שזה פיילוט ואין חובה. לכן הצעתנו היא שבפרסומות עתידיות, ככל שיהיו כאלו, תיכלל איזה פסקה שמבהירה שבשלב הזה אין חובה להשתתף בזה ושמדובר בפיילוט, או כל ניסוח דומה, ובכך יבוא לציון גואל".

 

"בג"צ לא קונה את ההטעיות"

 

עו"ד יהונתן קלינגר, שמייצג את העותרים, סירב להצעה כיוון שהפרסומות המדוברות עדיין משודרות. בתגובה אמר נציג המדינה: “אני מסכימים שזה יוכנס באיזה כתובית במדיה שמדובר עליה, אולי בכתובית, אבדוק מה ניתן לעשות ואיזה זה עוד רץ".

 

בסופו של דבר החליטו השופטים כי לכל הפרסומות למאגר הביומטרי ולתעודות הזהות החכמות, קיימות ועתידיות, תצורף אזהרה שלפיה ההצטרפות לפרויקט הינה בהתנדבות, שמדובר בתקופת ניסוי ושזכויותיו של אזרח שמסרב לקחת חלק בניסוי לא ייפגעו.

 

“ביהמ"ש הוכיח שהוא אינו קונה את ההטעיות של משרד הפנים, בכל הקשור בניסוי המאגר הביומטרי", אמרה פרופ' נהון בהודעה לעיתונות. "האדם הסביר שהולך ללשכת האוכלוסין ומוציא תעודת זהות לא אמור להכיר את כל הסכנות והכשלים בניסוי. מן הראוי, במצב שהמדינה אפילו לא החליטה אם להקים מאגר ביומטרי או לא, שהאזרחים ילכו בעיניים פקוחות ולא יוטעו להיכנס למאגר הביומטרי”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x