"ספקיות הטלפון בעולם הפסידו 32.5 מיליארד דולר ב-2013 בגלל אפליקציות הצ'ט"
ווטסאפ, וייבר ואפליקציות צ'ט נוספות נוגסות בהכנסות חברות התקשורת ברחבי העולם - ולפי מחקר חדש הפגיעה תגיע ל-54 מיליארד דולר עד 2016. "פייסבוק עשויה לעודד את המשתמשים להיות מודעים יותר לווטסאפ כאלטרנטיבה"
הרכישה של פייסבוקאת ווטסאפ תמורת 19 מיליארד דולר מהווה תזכורת לכסף הרב שספקיות הטלפון מפסידות, בשל האפליקציות שמאפשרות למשתמשים לשלוח הודעות בחינם.
- ווטסאפ: אתם הורדתם בחינם, פייסבוק קנתה ב-19 מיליארד
- רכישת ווטסאפ: מה יקרה לפרטיות שלכם?
- "רכישת ווטסאפ היא צעד ייאוש של פייסבוק, המחיר גבוה מדי"
המעבר של הצרכנים למכשירי סמארטפון עם גישה טובה יותר לאינטרנט, מלווה בהעדפת אפליקציות הודעות בחינם כמו ווטסאפ, בייחוד במדינות שבהן ספקיות הטלפון אינן כוללות בחבילת השיחות שליחת הודעות ללא הגבלה. סיבה נוספת לפופולאריות של האפליקציות הללו היא שהן מציעות דרך זולה יותר לתקשורת עם אנשים במדינות אחרות. ואולם הפופולאריות הזו מקטינה לחברות הטלפון את ההכנסות מהודעות, שנחשבו בעבר למקור הכנסה מרכזי עבורן.
מחקר חדש שערכה חברת Ovum מצא שאפליקציות מסוגן של ווטסאפ וויבר עלו ב-2013 לספקיות הטלפון ברחבי העולם - מוודאפון ואמריקה מובייל ועד לווריזון - 32.5 מיליארד דולר, אותם היו יכולות לגבות כתעריפים על שליחת הודעות. נתון זה אף צפוי לטפס ל-54 מיליארד דולר עד 2016.
"המגמה כעת היא שהודעות מצמצמות את ההכנסות בחלק מהמדינות יותר מאשר באחרות, אך המגמה הזו צפויה להימשך", הסביר לסוכנות בלומברג האנליסט צ'יטן שראמה. "ההשפעה של ההודעות בחינם הורגשה בכל העולם. ווטסאפ היא כמובן המובילה". להערכתו, ההכנסות בארה"ב משליחת הודעות סמס ירדו השנה ב-3%-4% מ-21 מיליארד דולר שנצברו בשנה שעברה. עוד הוסיף כי ברחבי העולם, ההכנסות מהודעות אמנם ימשיכו לטפס עד 2016, אך אז תחל הירידה. בארה"ב האפליקציות נוגסות בהכנסות הללו כבר כמה שנים, ומסיבה זו מרבית הספקיות האמריקאיות החלו להציע סמס ללא הגבלה בחבילות ללקוחות.
"ספקיות הטלפון הסלולרי חששו שווטסאפ ואפליקציות אחרות יעקפו אותן, אז הן מצאו את הפתרון הידידותי ביותר לצרכן - הן ויתרו על התשלום, ובכך העלימו את התמריץ להצטרף לווטסאפ", אומר האנליסט רוג'ר אנטנר. ואולם במדינות אחרות בעולם, הספקיות ממשיכות לגבות תעריפים גבוהים עבור הודעות, כך שההכנסות שלהן צפויות לרדת ככל שהפופולאריות של ווטסאפ תגבר. במקסיקו, לדוגמה, קרוב ל-90% מההודעות עוברות דרך ווטסאפ. בהתאם, עד לפני שש שנים, 15% מהכנסות הספקיות במדינה היו מהודעות - וכיום הנתון עומד על חצי מכך.
השפעה נוספת שיש לשירותים כמו ווטסאפ היא בקלות שבה ניתן לתקשר עם חו"ל. לפיכך, ההערכה היא כי רכישת ווטסאפ על ידי פייסבוק תוביל גם לשינוי בתעריפים שמציעות החברות לשיחות מחוץ למדינה. "פייסבוק עשויה לעודד את המשתמשים בארה"ב להיות מודעים יותר לווטסאפ כאלטרנטיבה", אומר האנליסט צ'רלס גולבין. "אנחנו כנראה נתחיל לראות שהספקיות מורידות את התעריפים לשליחת הודעות מחוץ למדינה, או שהן יוסיפו את ההודעות לתוך החבילה".