אפליקציות הצ'ט צוברות משתמשים על חשבון ווטסאפ ופייסבוק
קנייתה של ווטסאפ על ידי פייסבוק עשתה טוב לא רק לרשת החברתית. אפליקציות צ'ט כגון טלגרם הפתוחה, וויצ'ט וליין האסייתיות דיווחו על זינוק משמעותי בכמות המשתמשים החדשים
מי היה מאמין שתחום הצ'ט המנומנם יהפוך לסצנה הכי חמה בעולם הטכנולוגיה. קנייתה של ווטסאפ על ידי פייסבוק לפני שבוע בסכום הדמיוני של 19 מיליארד דולר, הציתה מחדש את תחום המסרים המיידיים. הנהנות העיקריות מהעסקה (חוץ מווטסאפ),הן כל מתחרותיה כגון ליין הקוריאנית-יפנית ו-וויצ'ט הסינית. שתי החברות ראו את מספר המשתמשים מזנק במיליונים, בעיקר לאחר תקלת השירות ממנה סבלה ווטסאפ בסוף השבוע האחרון.
- "ספקיות הטלפון בעולם הפסידו 32.5 מיליארד דולר ב-2013 בגלל אפליקציות הצ'ט"
- לא על ווטסאפ לבדה: אפליקציות צ'ט אלטרנטיביות
- ווטסאפ: אתם הורדתם בחינם, פייסבוק קנתה ב-19 מיליארד
הזוכה העיקרית הייתה טלגרם (Telegram.org). אפליקציית צ'ט מאובטחת ומבוססת קוד פתוח שפותחה כפרויקט בסגנון ויקיפדיה, על ידי שני אחים רוסים: ניקולאי ופאבל דורוב - שגם עומדים מאחורי הרשת החברתית הפופולרית ברוסיה VK. טלגרם רשמה 5 מיליון משתשמים חדשים בתוך יומיים על פי דיווח של TNW, רובם ככולם כנראה משתמשי ווטסאפ שחיפשו אלטרנטיבה זמנית או קבועה.
האפליקציה השנייה שעשתה חיל במהלך השבוע היא ליין, שירות צ'ט פופולרי מאוד ביפן וקוריאה, שרשם קרוב ל-2.7 מיליון משתמשים במהלך הסופ"ש. השירות מונה כיום כ-360 מיליון משתמשים ברחבי העולם. הערכות של סוכנות בלומברג לגבי השווי שוק שלה עמדו על כ-14.9 מיליארד דולר, זאת על פי חישובי ענקית הטלקום היפנית סופטבנק, שמעוניינת להשקיע בחברה.
השירות המתחרה העיקרי בליין היא וויצ'ט הסינית, שמתגאה ב-272 מיליון משתמשים מתוכם כ-100 מיליון מחוץ לסין. החברה כמעט הכפילה את גודלה במהלך השנה האחרונה, בעיקר בזכות השקת פלטפורמת הוויצ'ט הבינלאומית (בסין היא נקראת וויישין - Weixin). למעשה, וויצ'ט כל כך מעוניינת בהגדלת כמות המשתמשים שהיא השיקה תכנית שיווק מבוססת פרסים עבור כל משתמש שיפנה חברים שלו לשירות.
יתרון הדולר למשתמש
מארק צוקרברג אמר במהלך הנאום שנשא בכנס MWC בברצלונה כי ווטסאפ לא תהיה רווחית בזמן הקרוב, כך שיש כאן רמז לסיבה העיקרית לקנייתה של ווטסאפ. הגדילה המהירה של המתחרות עלולה לגרום לצוקרברג להצטער על הערכת השווי על פיה רכש את החברה. למעשה, היתרון העיקרי של ווטסאפ היא העובדה שהורדת האפליקציה מכניסה דולר על כל משתמש.
אולם בשירותים כגון ליין ווויצ'ט, המשתמשים מכניסים יותר עקב מודל ה-Freemium שלהן, בו הן מוכרות ערכים מוספים כגון משחקים, מוצרים וחפצים וירטואליים כגון ערכות עיצוב שונות, או מדבקות. למעשה, למעט אם פייסבוק מתכננת לשנות את הממשק של ווטסאפ, קשה לנחש איך ייראה העתיד שלה, בעיקר בהתחשב בכך שהמודל העסקי של פייסבוק מתבסס בעיקר על סחר במידע האישי של המשתמשים.