$
IT בישראל

בלעדי לכלכליסט

גל פיטורים נוסף ב-IBM: עשרות פוטרו במעבדות בחיפה

ענקית המחשוב האמריקאית החלה בשבועות האחרונים בסבב פיטורים ממתקן הדגל של החברה בישראל, שבו מועסקים כ־500 חוקרי תוכנה וחומרה. לפי ההערכות, מהקיץ האחרון פוטרו גם כ־150 עובדים ממרכז המכירות של החברה בפתח תקווה

אסף גלעד 06:5207.04.14

IBM ממשיכה בסבב הקיצוצים בישראל. ל"כלכליסט" נודע כי ענקית המחשוב האמריקאית החלה בשבועות האחרונים בסבב פיטורים וקיצוצי תקנים של עשרות בודדות של עובדים מהמעבדות שלה בחיפה. מעבדות המחקר של חברת יבמ בעיר הצפונית נחשבות למתקן הדגל של החברה בישראל, כאשר היא מעסיקה שם כ־500 חוקרי תוכנה וחומרה, מרביתם בוגרי הטכניון המפתחים טכנולוגיות ממגוון תחומים.

החברה מסתמכת יותר על מוצרים של חברות שרכשה

 

לפיטורים במעבדות יש ככל הנראה שלוש סיבות עיקריות: קיצוץ משמעותי בתקציב העולמי של חטיבת המחקר; ירידה בהיקף ההזמנות של מוצרי המעבדות והתבססות גוברת והולכת על מוצרים שמקורם בחברות הנרכשות על ידי IBM, המקטינה את התלות במוצרים המפותחים במתקנים הקיימים בחברה.

 

 צילום: אי פי איי

 

מעבדות IBM בחיפה, המנוהלות בידי עודד כהן, הן הגדולות ביותר של החברה מחוץ לארה"ב. במעבדות לא מפתחים מוצרים שלמים, אלא טכנולוגיות וקניין רוחני המשמשות את כלל מוצרי יבמ בתחומי מדעי החיים, תוכנה רפואית, אחזור מידע, מולטימדיה, פיתוח שבבים וסביבות תוכנה.

 

המרכז שם דגש גדול על פיתוח שאינו דווקא יישומי אלא אקדמי יותר, עם דגש על פיתוח פטנטים ופרסום מאמרים אקדמיים בכתבי עת.

 

IBM העולמית מצויה בתקופת קיצוצים, הכוללת בין השאר מעבר מפיתוח מוצרי חומרה לפיתוח תוכנות, שירותים הנצרכים בענן ושירותי אבטחת מידע.

 

כחלק מהמהלך, צמצמה החברה את פעילות חברת האחסון הישראלית שרכשה ב־2008, דיליג'נט (Diligent), ועל פי ההערכה פוטרו ממנה כ־50 מהנדסי פיתוח שתכננו מוצרים עתידיים.

 

ועם זאת, IBM לא מתכוונת לקצץ את פעילויותיה במעבדות המחקר ברחבי העולם. בשבוע שעבר הודיעה כי תשקיע 100 מיליון דולר בפתיחת מעבדות בתחום השיווק הדיגיטלי שיפעלו בעשרה יעדים בעולם.

 

פיטורי אנשי המכירות נובעים מחולשה בשוק בארץ

 

בנפרד מכך, פוטרו על פי ההערכה עוד כ־150 עובדים ממרכז המכירות של IBM ישראל בפתח תקווה המנוהל בידי ריק קפלן מאז הקיץ האחרון, ככל הנראה לא רק על רקע המשבר העולמי אלא גם על רקע תנאי השוק הישראלי.

 

בתחילת השנה החלה IBM במהלך פיטורים נרחב שאמור לכלול ככל הנראה כ־ 13,000 עד 14,000 עובדים בכל העולם, מתוך כ־ 430 אלף עובדי החברה, מתוך מטרה להביא את רווח המניה לכ־ 20 דולר ב־ 2015, בהשוואה לכ־ 15 כיום.

 

בתחילת חודש מרץ הגיעו הפיטורים גם לארה"ב, לאחר גלים שפקדו את מרכזי החברה בהודו, אמריקה הלטינית ואירופה. על פי דיווח של אתר CNET, צפויים הפיטורים בחטיבת החומרה להגיע לכ־ 25% מסך העובדים.

 

בימים האחרונים הועלו בתקשורת האמריקאית השערות בדבר כוונתה של החברה למכור את חטיבת השבבים שלה תמורת כ־2 מיליארד דולר. על פי ה"וול סטריט ג'ורנל", פנתה IBM לחברות כגון גלובאל פאונדריז, אינטל ו־ TSMSC. בינואר הודיעה החברה כי הגיעה להסכמה למכירת חטיבת השרתים שלה, גם היא חטיבת מוצרי חומרה, תמורת 2.3 מיליארד דולר.

 

ועם זאת, IBM דווקא מרחיבה את פעילותה בישראל בתחום הסייבר. החברה הכריזה בכנס הסייבר שנערך לפני כחודשיים בבאר שבע כי תצטרף להשקעה של מיליוני דולרים בהקמת מרכז הסייבר בעיר, לאחר שבשנה שעברה רכשה את טראסטיר הישראלית תמורת כ־650 מיליון דולר.

 

טראסטיר מהווה עבור IBM את מרכז הפיתוח העולמי בתחום אבטחת המידע למכשירי מובייל, ולפי ההערכה היא צפויה לגייס עשרות עובדים נוספים במהלך השנה הקרובה.

 

מ-IBM נמסר: "איננו מפרטים את תוכניותינו בנושאים אלה. IBM מבצעת באופן שוטף שינויים נדרשים, כדי לענות על צורכי לקוחותינו ולהיכנס לתחומים חדשים בעלי ערך מוסף גבוה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x