ועידת הנגב
מנכ"ל יבמ ישראל: "הנגב וב"ש יהיו מרכז סייבר עולמי"
בכירי חברות הענק שהשתתפו בפאנל בנושא תעשיית ההייטק בנגב חושבים שלדרום יש כמה וכמה יתרונות משמעותיים על פני מרכז הארץ, אבל דוחקים בממשלה להעביר משאבים נוספים לתחום
"החזון הוא שהנגב ובאר שבע יהיה מרכז הסייבר וגם מרכז עולמי", כך אמר מנכ"ל יבמ ישראל ריק קפלן היום (ג') בפאנל בנושא המעבר מתעשייה להייטק בוועידה הכלכלית המרכזית בנגב של "כלכליסט". עוד השתתפו בפאנל: חן ליכטנשטיין, מנכ"ל אדמה לשעבר מכתשים אגן ומאיה הופמן־לוי, מנכ"לית מרכז המו"פ של EMC באר שבע.
- סטפן בורגס: "אם לא יפוטרו עובדים, החברה תיסגר"
- פאלו אלטו או פאטה מורגנה
- נפתלי בנט: "ההזדמנות הגדולה ביותר לעסקים במזה"ת היא בנגב"
הדוברים הסכימו שלנגב יש פטנציאל עצום של כח אדם ובעיקר עתיד רב.
חברת EMC היא חברת האחסון המובילה בעולם שהייתה הראשונה מחברות ההיי טק הרב לאומיות להגיע לנגב ולהקים את מרכז הפעילות שלה בפרק ההיי טק בבאר שבע הסמוך לאוניברסיטת בן גוריון. מאיה הופמן לוי , מנהלת הפעילות של החברה באזור, אמרה בפאנל שהחברה לא הגיעה לאזור מתוך תחושה של נדבנות. "אנחנו בארגון עסקי ואסור לנו להשתגע וכתושבת הנגב במקור וגאה להיות בנגב וחלק ממהלך חלוצי בנגב. כאשר ב-2010 EMC הבינה שהיא רוצה להרחיב את הפעילות שלה בישראל החלטנו להקים כאן פעילות חדשה. לא העברנו לכאן פעילות או עובדים. ראינו כאן שותפים כמו רוביק (דנילוביץ'-מ"א), ראש העיר של באר שבע, תנועת אור ואוניברסיטת בן גוריון".
ריק קפלן, מנהל הפעילות של יבמ בישראל אמר כי הרעיון למעבר לנגב התחיל בלב שני עובדי IBM אשר חשבו שזה רעיון נפלא להשתמש בכח האדם שיש בדרום. "לא היה לנו תקציב לנושא ולכן החלטתי לנסוע למטה החברה בארצות הברית ונפגשתי עם מנהלת החברה והצעתי לה את הנושא היא הסכימה באופן מיידי והקצתה סכום משמעותי להקמת המרכז של החברה בנגב שיעסיק עשרות של עובדים בשלב ראשון", אמר.
חברת המחשוב IBM שהיא אחת מחברות הרב-לאומיות הוותיקות בישראל, החליטה לעשות בשנת 2013 מהלך עסקי משמעותי והכריזה על כוונתה להקים את מרכז הסייבר של החברה בישראל. כחלק מהמהלך רכשה את חברת טראסטיר במאות מיליוני דולרים ולסיכום הכריזה על כוונתה להקים מרכז מחקר ופיתוח בבאר שבע שבשלב ראשון יעסיק עשרות עובדים.
"אחד הדברים החשובים ביותר שאני רואה שקורה כאן זה הגז הטבעי"
חברת אדמה, לשעבר מכתשים אגן שהיא אחת התושבות הוותיקות של הנגב, עברה בשנים האחרונות שינוי בעלות משמעותי ו-60% מהחברה עבר לבעלות של חברת הענק הסינית כימצ'יינה. מנכ"ל החברה, חן ליכטנשטיין, אמר בפאנל שהחברה מחוברת לנגב. "הנגב הוא לא אופציה עבורנו אלא הבית. השקענו מאות מיליוני שקלים במפעלים השונים שלנו ברמת חובב ואחרים. אחד הדברים החשובים ביותר שאני רואה שקורה כאן זה הגז הטבעי שמגיע לנגב ויוצר עבורנו יתרון משמעותי מול המתחרים שלנו שלא יכולים לקבל את האנרגיה הנקיה והזולה הזו".
מאיה הופמן לוי הוסיפה שאחד האתגרים הקשים ביותר בנגב היא גיוס כח אדם מנוסה. " לגייס כאן כח אדם מנוסה קשה מאוד ואנחנו מוצאים לזה פתרונות. הצלחנו להביא לכאן אנשים רבים בעקבות פרוייקטים גדולים שמביאים אחריהם אנשים טובים, אבל גם החלטנו לגייס מספר רב של עובדים לא מנוסים אשר עם הזמן הפכו להיות מנהלי צוותים".
קפלן הוסיף שחייב להיות ברור מה התהליך שהממשלה עושה. "יש כאן הרבה עבודה לעשות וכאשר יהיה ברור לחברות מה יהיה עם המעבר לנגב זה יעזור מאוד, כי אין זמן. אנחנו לא רוצים להשאר עם עשרות עובדים במחקר והפיתוח, אלא רוצים להיות עם מספר גדול הרבה יותר וזה תלוי בהתפתחות הנגב בכלל".
לגבי החששות של עזיבת הנגב אמר ליכטשנטיין כי מאז הרכישה על ידי חברת הענק הסינית גדלו ההשקעות של החברה במפעלים שלה בישראל. "יש לנו מחוייבות לישראל בגלל שזה המקום הנכון לפעול . תעשיית האגרו כימיה היא עתירת ידע והשקעות. מכל הבחינות ישראל זה מקור ידע וחדשנות בתחום הכימיה. אפשר לראות כמה פרסי נובל יש כאן בכימיה . גם בתחום החקלאות היא קנתה את השליטה כדי להתחבר לידע שקיים בישראל ולחבר את הידע אליה ולא לסגור פעילות. המינוי שלי כמנכ"ל של הפעילות הבינלאומית של החברה מעיד על החשיבות של אדמה. לא נעתיק פעילות מכאן לסין אלא נבנה חברה בינלאומית עם רגל סינית מאוד חזקה. החיבור עם קבוצת כמציינה מאוד חזק וחיבור חזק למכתשים".
ריק קפלן, "החלטנו בתור חברה שמרכז הסייבר יהיה בישראל. רכשנו את טראסטיר ולפני זה היו לנו הרבה משאבים בתחום ועכשיו שמענו את ראש הממשלה מדבר על זה לא מזמן. החזון שהנגב ובאר שבע יהיה מרכז הסייבר וגם מרכז עולמי. אנחנו צריכים עוד הרבה משאבים לתחום. אם יש לך ידע בסייבר תבוא אלינו. אנחנו צריכים משאבים בתחום ורואים הזדמנות לגדול על הנגב בתחום הזה".