ההברקות של נאס"א: אילו המצאות הגיעו מסוכנות החלל?
המצלמה של הסלולרי שבכיסכם, גלאי העשן שבסלון שלכם, אבקת המרק שבמטבח ואפילו מכשור רפואי שמציל חיים ורובה המים; כל הפיתוחים שתרמה תוכנית החלל האמריקאית לאנושות
- אדום עולה: המיזם שמבטיח לשגר ארבעה חלוצים למאדים
- ספיישל אוסקר: Gravity, גרסת העולם האמיתי
- נאס"א בנתה "רובוט סופר-גיבור"
אבל יש עוד לא מעט פיתוחים שנולדו עבור תוכנית החלל האמריקאית ואפילו לא נשמעים קשורים לחקר החלל. ברשימה זו תפגשו את הבולטים שבהם.
המצלמה הדיגיטלית המודרנית
אולי הפיתוח המשמעותי ביותר של סוכנות החלל בחיינו הוא חיישן ה-CMOS (מצלמה על שבב) שקיים היום במעט כל מצלמה סלולרית ומצלמות DSLR. בשנות התשעים, הסוכנות פיתחה את השבב כדי למזער חלליות שיישלחו למאדים ולצדק.
מדחום תינוקות
נאס"א פיתחה לא מעט כלים רפואיים וחשמליים שהיום משמשים אותנו ביום-יום: ביניהם הסורקים שהפכו לסורקי ה-MRI ו-CAT שנמצאים בבית חולים, מטהרי מים ושואבי אבק. אבל אחד המכשירים השימושיים ביותר לכל הורה הוא המדחום הדיגיטלי לתינוקות, שהחליף את המדחום הרקטלי שהיה נפוץ עד אז, ומאפשר בדיקה דרך האוזן. בדיקה רקטלית, כמובן, אינה נוחה במיוחד בתנאי חוסר משיכה, אז נאס"א פיתחה את המדחום כאלטרנטיבה.
רובה המים
כל ילד, או ילד ברוחו המשתתף במלחמת המים השנתית מול עיריית תל אביב, מכיר את רובה המים. אבל הסיפור מאחורי לידת המכשיר הזה היא מדהימה - היא פותחה דווקא על ידי מהנדס גרעין בשם לוני ג'ונסון, שחיפש דרכים לשפר משאבות המניעות חום החוצה ממנועים.
אוכל מולקולרי
בשנות השישים, כמעט כל ילד אמריקאי רצה לרכוש לעצמו מנה של אוכל אסטרונאוטים. אבל אוכל האסטרונאוטים היבש, מעין לבנה צבעונית במגוון טעמים, הוביל למהפכה של ממש בתחום המזון. בין היתר, פותחו בזכותה אבקת המרק, אבקת המזון לתינוקות וגם כל תחום האוכל המולקולרי שהיום כובש את תחום מסעדנות היוקרה בסערה.
כל אלו הן המצאות שימושיות וחביבות מאוד. אבל לפעמים NASA גם מקבלת קרדיט על המצאות שמעולם לא הייתה אחראית להן. יתכן מאוד שגם אתם שמעתם על כמה המצאות של NASA, שמעולם לא פותחו על ידה:
העט החללי
רבים מכירים את המיתוס המוכר היטב על איך NASA השקיעה מיליוני דולרים בעט שכותב בחלל, אבל הרוסים שלחו קוסמונאוט עם עפרון. הסיפור הזה נועד להראות את החסרונות של הסמכות על טכנולוגיה יקרה מדי. אבל האמת היא, שהעט המדובר בכלל לא פותח על ידי NASA. הוא הומצא על ידי פול פישר, ממציא שאמנם הלך לעבוד עבור NASA, אבל פיתח אותו שנים לפני שהצטרף לסוכנות.
זיפ
בעוד שנאס"א אכן אחראית ללא מעט מוצרים קפואים ויבשים, ואפילו התייחסנו למהפכה שלה בתחום המזון. היא לא המציאה את אבקת המיץ הראשונה: זיפ (או TANG, כפי שהיא מוכרת בארצות הברית). זאת פותחה על ידי חברת ג'נרל פוד שנים לפני שהיא אכן הגיע לחלל ויצרה את המיתוס הנפוץ הזה, ללא ספק בעידוד החברה. הראשון ששתה זיפ בחלל? האסטרונאוט ג'ון גלן.
טפלון
כאשר אנחנו חושבים על חומרי עידן החלל, אנחנו חושבים על טפלון - הציפוי שאליו דבר לא נדבק. אבל טפלון הומצא עוד ב-1938, שנים לפני הקמת סוכנות החלל. את הטפלון פיתח כימאי בשם רוי פלנקט שתמיד אמר שהוא גילה את החומר הקסום הזה בטעות. כבר ב-1954, חברות בארצות הברית וצרפת החלו לייצר כלי מטבח עם ציפוי טפלון - ארבע שנים לפי הקמת הסוכנות.
וולקרו
רבות נאמר על וולקרו (בד סקוטש), חומר שימושי להפליא שלפי מיתוס פופולרי, הומצא עבור חליפות החלל האטומות של האסטרונואטים. האמת מעניינת עוד יותר - וולקרו פותח ב-1941 על ידי הממציא השוויצרי ג'ורג מסטל, שחיפש דרך להלביש בגדים חמים על כלבים במזג אוויר ארקטי.