השעון החכם סמסונג Gear Fit: זינוק ספורטיבי בכיוון הנכון
עם שילוב של התראות ויישומים עם יכולות ניטור דופק ואימונים שונים ומסך קמור משובח, השעון החכם החדש נשמע מבטיח מאוד. בשטח, הוא מתקשה להחליט אם הוא שעון כושר או כלי משלים לסמארטפון
אחרי שנה של הבטחות, הערכות, דיווחים וכתבות שאנחנו כתבנו ואתם קראתם, נראה ששוק המחשוב הלביש סוף סוף יצא לדרכו ואף הגיע לישראל. הדור השני של שעוני סמסונג נחשף בתערוכת המובייל בברצלונה בפברואר ועתה נחת בארץ.
סקירה זו תעסוק בשעון ה-Gear Fit, הדגם הפשוט מבין השניים שנועד להיות גם שעון חכם וגם שעון כושר לניטור האימון. הפיט יצא לאוויר העולם ביחד עם ה-Gear 2, שעון חכם ייעודי, שכולל גם מצלמה, מסך גדול יותר ויכולות נוספות כמו מענה לשיחות טלפון.
האם שעון כושר יכול להיות גם שעון חכם? סמסונג סבורה שכן. אנחנו, לעומת זאת, עדיין לא משוכנעים.
עיצוב ומבנה: מיקרו גלקסי
הפיט הוא שעון נאה מאוד, שעיצובו מזכיר את מכשירי גלקסי של סמסונג: גוף שחור ומעוגל בעל מסגרת מוכספת דקה. הוא דק וקל מאוד, בצורה שמזכירה שעון סטנדרטי. גוף השעון קמור, בצורה שיושבת נהדר על היד. בתחתיתו, בצמוד לגופכם, נמצא מד הדופק (עליו נדבר בהמשך). יש לשעון כפתור פיזי זעיר אחד בדופן שלו, שנועד לתפקד ככפתור חזרה.
הרצועה עשויה גומי שחור בעל חספוס עדין. היא אינה נמתחת, אך קלה לענידה (אבזם בעל זוג פיני מתכת שנתפסים בקלות בחורים). האבזם פשוט בהרבה מזה של שעון הגלקסי גיר, הראשון בסדרת השעונים החכמים של הענקית הקוריאנית; כל מי שאי פעם ענד שעון ידע להשתמש בו.
התקנה והפעלה
אפליקציית הסנכרון עצמה תבקש מכם הרשאות להצגת התראות ולא תפספס אף יישום שמותקן עליו. מצד שני, לא תוכלו לקבל בשעון התראות מערכת מהטלפון - כמו למשל, הודעה על סוללה חלשה או על קריסה של יישום. תוכלו גם לצפות בשיחות נכנסות ולסנן אותן - אך לא לענות להן.
הטעינה מתבצעת באמצעות תושבת פלסטיק שמתחברת לחלק התחתון של השעון ואליה - כבל USB. מדובר בבחירה מעצבנת, שכן זהו עוד דבר שצריך לזכור לקחת כשנוסעים לטיול והוא קטן מספיק בשביל ללכת לאיבוד בקלות.
תצוגה וממשק: טיזן על היד
לפיט יש מסך קמור מטיפוס סופר AMOLED בגודל 1.84 אינץ'. איכות התצוגה מצוינת: הוא בהיר במיוחד ומציג צבעים מודגשים ובולטים, בצורה שמזכירה סמארטפון יותר מאשר שעון חכם. זווית הצפייה בו רחבה מאוד - יתרון חשוב כשמדובר במוצר שתצטרכו להביט בו תוך כדי ריצה או תרגילי כוח וגמישות. המסך אינו פועל כל הזמן, כדי לחסוך בסוללה. תחת זאת, ג'ירוסקופ בגופו יודע מתי אתם מסובבים את פרק היד כלפיכם וידליק את המסך כדי להציג לכם את השעה. הרעיון נחמד מאוד, הביצוע פחות: לא תמיד הוא יקלוט שאתם מביטים בו ותצטרכו ללחוץ על כפתור ההפעלה הזעיר.
הפיט מבוסס על טיזן, מערכת ההפעלה שפיתחה סמסונג עם אינטל ונשענת על רכיבים של אנדרואיד. הממשק כולו בנוי בעברית (טקסט לבן על רקע שחור) ותורגם בצורה טובה מאוד ע"י החברה בישראל.
הממשק פשוט ונשען על חמישה מסכי בית, שבכל אחד מהם שלושה אייקונים: תצוגה ראשית ובה שעה, תאריך ומזג אוויר, מסך שני ובו התראות, כלי שליטה בנגן המוזיקה של הסלולרי ומסך הגדרות, מסך כושר ובו מד צעדים, בורר אימונים ומד דופק, מסך שעונים - מעורר, סטופר וטיימר ומסך אפליקציות. המעבר בין מסך למסך מתבצע בסווייפ לאורך המסך מעלה או מטה. הבחירה מתבצעת בהקלקה על אייקונים או על סמן V בקצה העליון של המסך.
ניתן לקבוע במסך ההגדרות אם השעון ייענד על יד ימין או שמאל (כדי שתוכל מערכת ההפעלה למקם את כפתורי הבחירה בראש המסך) ואם התצוגה תהיה אנכית או אופקית.
במצב אופקי, התצוגה ברורה אך הטקסט אינו נוח לקריאה ומצריך גלילה ממושכת. בנוסף, לא תוכלו לקרוא בבירור. במצב אנכי, התצוגה ברורה בהרבה ונוחה מאוד לשימוש - מה שבעצם, מייתר את המצב האופקי לחלוטין - שבאופן אבסורדי למדי, הוא ברירת המחדל של השעון. בנוסף, ממש מעצבן לקרוא טקסט במצב אנכי, משום שהוא פרוס באופן מוזר וכל שורה מכילה ממש מילה וחצי.
חיישנים ואפליקציות: דוקטור, אין לו דופק!
על אף כל ההתראות שהוא מציג ושאר הפרטים, הפיט הוא בראש ובראשונה שעון כושר: פונקציית האימון כוללת ארבעה סוגי אימונים - הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים וטיול רגלי. השלושה הראשונים מובנים מאליהם אך אימון הטיול הרגלי קצת משונה: האם מדובר במסע לאורך שביל ישראל או במסלול של חצי שעה בירדן ההררי?
לאחר שנבחר סוג האימון, אפשר לקבוע לו יעדים במסגרת אפליקציית הכושר המובנית בטלפון (מה שיצריך ביקור נוסף בחנות יישומי סמסונג, אם אינה מותקנת במכשירכם). לאחר ההתקנה, תזכיר לכם האפליקציה שאין בכוחה להחליף מאמן כושר מוסמך (כדי שלא תתבעו את סמסונג אם ייגרם לכם נזק בשל תוכנית אימונים לא מתאימה).
אימוני הבדיקה כללו ריצת 4 ק"מ בקצב מהיר, הליכת 4 ק"מ בקצב בינוני ואימון כוח של חצי שעה שבחן את מד הדופק. ניטור האימון טוב מאוד: תוכלו להגדיר יעדי מרחק וזמן והשעון יעודד אתכם (יציג מדליה כשתעמדו ביעד; מחיאות כפיים לא תקבלו ממנו) ויציע לשנות את הקצב בהתאם לתוכנית האימון שהוגדרה באפליקציה. כל אימון יחל רק כשתפעילו אותו: השעון לא יודע אם אתם רצים או הולכים (מוזר, בהתחשב בעובדה שהוא כולל מד דופק ומחובר לכלי המיקום של הסלולרי).
מד הדופק הוא נקודת חולשה במכשיר. ראשית, קצת קשה להבין איך רוצה סמסונג שנשתמש בו: ההנחיות בשעון מבקשות להצמיד אותו ליד אך לא על העצם היה עלי להזיז אותו לא מעט עד שמצא לי דופק. רק בסביבה שקטה מאוד הוא יצליח לזהות את הקצב (לאחר הזיהוי, יתקבל נתון תוך כחצי דקה). מהצלבת התוצאה עם מד דופק ייעודי, נראה שלשעון יש סטיה בולטת גם במנוחה וגם במאמץ.
בעוד שחובב הכושר הממוצע לא יתרגש מכך, מי שעוסק בספורט באופן קבוע או מנטר את האימון שלו בדייקנות צפוי להתאכזב.
היישום האחרון של השעון שתפס את תשומת לבי הוא כלי ניטור השינה. מדובר בחיישן שיודע לזהות תנועה תוך כדי שינה ומאפשר לשעון להציג לכם בבוקר כמה זמן ישנתם ואת שיעור התנועה שלכם מתוך שינה. הנתון האחרון נראה לי מוזר מאוד: לפי הבדיקה האחרונה שביצעתי, אמש ישנתי קצת פחות משש שעות, כש-88% מהזמן היה ללא תנועה. האם התנועה מעידה על שינה בעייתית? על מצב רפואי כלשהו? לא ברור לי מה אני אמור ללמוד מהאינפורמציה הזו.
ביצועים וזמן סוללה
לא זיהיתי בעיות בפעולת השעון בכל הנוגע לזרימת הממשק, הגישה לתפריטים או מהירות הסנכרון. קיים לג של שתי שניות בערך בין הגעת התראה לטלפון ובין הצגתה בשעון, אך הדבר מובן למדי ומקורו במהירות תקשורת הבלוטות' שמחברת בין שני המכשירים. הסוללה המובנית בפיט תספיק לכם לקצת פחות משלושה ימים של שימוש.
סיכום ואלטרנטיבות: זינוק בכיוון הנכון
מבחוץ, הגיר פיט נראה בדיוק כפי שהייתי מצפה משעון חכם להיראות. השימוש בו נוח למדי, המסך פשוט משובח וקל להתרגל אליו. אבל אין די בכל אלה כדי לענות הן על צרכי משתמש המחשוב הלביש והן על צרכי חובב הכושר: מד הדופק מזייף, תצוגת הטקסט מעצבנת והתמיכה במכשירים מוגבלת. עבור כל זה, ייפרד המשתמש מ-1,100 שקל, כחצי ממחירו של סמארטפון אנדרואיד ממוצע.
בפועל, נותן הפיט למשתמש יותר משאר שעוני הכושר שנמכרים בישראל, אבל עדיין נופל ביכולותיו משעונים חכמים. לראייתי, מי שהכי יהנה מהפיט הם חובבי הגאדג'טים והמאמצים המוקדמים. כדי לקבל חוויית שעון חכם מלאה, עדיף לבחור בגיר 2 ובדומיו - או פשוט להסתפק בסמארטפון. ניתן לראות שסמסונג עשתה צעד ענק בדרך לשעון חכם רב משימתי, אבל עדיין לא הגיעה ליעדה.