אינטל התחייבה לשדרוג המפעל בקריית גת בעלות של 6 מיליארד דולר
השקעת 6 מיליארד דולר בשדרוג המפעל היא במקום להוציא יותר מ-10 מיליארד דולר על מפעל חדש. במקביל, התחייבה המדינה לתת לאינטל מענק של כ-6%-8% מעלות הקמת המפעל; בנט ל"כלכליסט": "ההחלטה מבטיחה את קיומה של אינטל בישראל לפחות עד השנים 2035-2030"
אינטל הודיעה היום (ד') כי תשדרג את המפעל הקיים בקריית גת וכי בכוונתה להגיש תכנית השקעות לשדרוגו לממשלה. עם זאת, אינטל לא פירטה בהודעתה לצורך איזו תכלית נעשה השדרוג, וכן לא פירטה דבר על עלויות השדרוג, ומהו לוח הזמנים הדרוש לה.
ההחלטה להשקיע 6 מיליארד דולר בשדרוג המפעל באה במקום להוציא יותר מ-10 מיליארד דולר על מפעל חדש. במקביל, התחייבה המדינה לתת לאינטל מענק של כ-6%-8% מעלות הקמת המפעל.
- אינטל ישראל עושה רילוקיישן זמני לעשרות עובדים
- אינטל: הרווח הנקי ירד ב-5% ברבעון הראשון
- אינטל ישראל מציעה מענקי פרישה מרצון לעשרות עובדים
מפעל Fab28 של אינטל בקריית גת מייצר כיום שבבים בטכנולוגיה של 22 ננומטר, ולפי ההערכה מעוניינת אינטל להעבירו לייצור בטכנולוגיה המתקדמת של 10 ננומטר, הטכנולוגיה של הדור הבא של ענקית השבבים שטרם הושקה.
ההחלטה של אינטל התקבלה למרות התחייבות עקרונית שקיבלה מהאוצר למענק שיתמוך גם בהקמת מפעל חדש. בדצמבר האחרון העביר האוצר לאינטל התחייבות עקרונית למענק בגובה של 6%-10% מעלות הקמת מפעל חדש המוערך בכ- 10 מיליארד דולר, מענק שהיה יכול אף להתקרב למיליארד דולר.
המפעל הראשון של אינטל שנבנה בישראל ב־1996 עלה לה 1.7 מיליארד דולר, ועליו היא קיבלה מהממשלה מענק של 680 מיליון דולר - 40% מההשקעה שלה. לעומת זאת, הקמת המפעל ב־2011 בקרית גת עלה לאינטל 2.7 מיליון דולר, והממשלה התחייבה להעניק לה 200 מיליון דולר - 7% מההשקעה.
מקסין פסברג, מנכ"לית אינטל ישראל וסגנית נשיא אינטל העולמית, אמרה על ההחלטה להגיש תוכנית השקעות לשדרוג מפעל אינטל קרית גת: "במהלך 40 השנים האחרונות היקף היצוא של אינטל הסתכם ב-35 מיליארד דולר, מרביתו הגיע ממפעלי ההייצור של אינטל בקריית גת וירושלים. אינטל מחוייבת להמשיך ברצף ההישגים האיכותיים כתוצאה מהפעילות בקריית גת".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בתגובה: "תוכנית ההשקעות הזאת היא תוצאה של תהליך שאנחנו עובדים עליו כבר מספר שנים. ישראל היא מוקד טכנולוגיה עולמית, והשקעה בה מניבה רווחים הן למשקיעים והן לאזרחי מדינת ישראל".
שר האוצר יאיר לפיד בירך על הודעת אינטל ואמר כי "נמשיך לפעול לקידום ההשקעות בתעשיות המפותחות במדינת ישראל, זו היא הבעת אמון בכלכלה הישראלית. השקעות אלו ייצרו עוד אלפי מקומות עבודה במעגל הראשון ועשרות אלפי מקומות עבודה במעגל השני, למעמד הביניים הישראלי".
שר הכלכלה נפתלי בנט אמר ל"כלכליסט": "אינטל הודיעה כי תביא לישראל את הטכנולוגיה המתקדמת בעולם בתחומה בהשקעה הגדולה בתולדות ישראל. התחרינו מול מדינות שונות בעולם, בהן אירלנד, והמשמעות של ההחלטה של אינטל היא שהדבר מבטיח את קיומה בישראל לפחות עד השנים 2035-2030".