דו"ח טכנולוגי
לא רוצה שידעו שאתה פושע מורשע או פדופיל? לחץ כאן
מתחילות להתחוור ההשלכות של פסיקת האיחוד האירופי שמחייבת את גוגל להסיר תוצאות חיפוש מביכות, כיצד ישפיעו טלפונים ב-100 דולר על מכשירי היוקרה ופתרון טכנולוגי משונה לבעיית גניבות האופניים
לשם שינוי, נראה שגוגל לא תצליח להתעלם מהחוק: רגולטור גרמני אמר לוול סטריט ג'רנל שהחברה התחייבה להציג למשתמשים באירופה אפשרות להגשת בקשה להסרת תוצאות חיפוש שפוגעות בהם - ולהשלים את הפיתוח תוך שבועיים. המהלך הזה הוא תוצאה של פסיקה של בית המשפט האירופי העליון.
גל של דרישות להסרת מידע מגוגל כבר מגיע: בהמבורג, שם פועל הרגולטור - סגנו של ד"ר יוהנס קספר, שמנהל מאבק ארוך שנים נגד גוגל - מקבלים בדרך כלל כ-100 דרישות כאלה בשנה. ביממה שלאחר הפסיקה של בית הדין האירופי לצדק, הגיעו שמונה דרישות כאלה. ההערכות הן שכדי ליישם את הבקשות, גוגל תשתמש בשיטה דומה לשיטה שבה היא מסירה אתרים מפירי זכויות יוצרים על פי דרישה.
התוצאות השליליות של המהלך כבר מתחילות להתחוור: בין האנשים ששלחו בקשות להסיר מידע עליהם מהרשת אפשר למצוא פדופיל שלא רוצה שידעו שהוא פדופיל, פוליטיקאי בדימוס שמתכנן להבחר מחדש ורוצה שיוסרו הקישורים שמעידים על כך שההתנהלות שלו לא היתה תקינה, ורופא שממש לא אוהב את הביקורת שקיבל מכמה מהפציינטים שלו. בכל אחד מהמקרים האלה, וצריך לזכור שככל הנראה ההליך יצריך איזשהו סוג של פסיקת בית משפט, האינטרס הציבורי נפגע משמעותית. יש לקוות שבתי המשפט יקחו את זה בחשבון.
בדרך לשישה מיליארד סמארטפונים
עבדכם הנאמן עקב אחרי פריצת הסמארטפונים לתודעה הצרכנית שלנו החל מ-2008 בערך. אם פעם אחד מכל עשרה אנשים בעולם המערבי החזיק סמארטפון (שהיה גרוטאת סימביאן או מכשיר פונקציונלי של בלקברי), היום יש בעולם 1.9 מיליארדי משתמשים סמארטפונים. כלומר, קצת פחות מאחד מכל שלושה בני אדם.
בחמש השנים הקרובות, מעריכה חברת אריקסון, מספרם של בעלי הסמארטפונים יזנק ל-5.9 מיליארד - רוב מוחלט של המין האנושי. הסמארטפונים הללו יהיו בהכרח זולים יותר - משהו כמו 100 דולר לחתיכה - משום שהם מיועדים לעולם השלישי ולא לעולם הראשון.
עבור מיליוני בני אדם, הם יהיו המסך הראשון שלהם, אולי היחיד. הסמארטפון הפשוט יהפוך לכלי טכנולוגי ראשון במעלה – ולא רק בעולם השלישי. כלכלת האפליקציות שלנו מתבססת כעת על הצרכים של העולם הראשון. היא תשתנה, כדי להתאים את עצמה, ויעלה דור של מפתחים שמגיעים משם - והוא ישפיע על כלל השוק. כן, הצורה שבה המפתחים יראו את השוק והמוצרים שהם יבנו תשפיע גם עליכם.
בין השאר, השיפור הצפוי הוא חזרה לטקסט והתראות על חשבון תמונות. למה? כי הפס הרחב בעולם השלישי עדיין צפוי להיות יקר. שוק סמארטפוני הדגל כבר מעורר בעיקר פיהוקים; שנים שלא היה בו שום דבר חדש באמת, רק שיפורים דקים ואריזה מחדש של אותו הדבר המוצר. הזינוק במספרם של המכשירים הפשוטים, עם זאת, צפוי לשנות גם ממשקים וגם חוויות שימוש. אולי זוהי הרוח החדשה לה מייחל הצרכן בעידן בו כל מכשירי הדגל נראים אותו הדבר ומתנהגים אותו הדבר.
סעיף "אי השמצה"? השתגעתם?
בסוף 2008, רצתה ג'ניפר פאלמר מיוטה לקנות לבעלה ג'ון כמה מתנות חג מולד. היא החליטה לקנות באתר לא מוכר יחסית, KlearGear. לחרדתה, חלף יותר ויותר זמן והמתנות לא הגיעו. הם לא הגיעו גם חודשים אחר כך: בפברואר, טענה החברה שעסקת הרכישה של פאלמר לא בוצעה בסופו של דבר ושזו הסיבה לכך שהמתנות לא הגיעו. זה הביא לפאלמר את הסעיף, והיא פרסמה ברשת ביקורת קטלנית על החברה ושכחה מהסיפור.
בקלירגיר לא שכחו. שלוש שנים לאחר הביקורת ההיא, קיבל ג'ון פאלמר מכתב איום מעוכר דין של החברה, שדרש ממנו להסיר את הביקורת תוך 72 שעות, או שהוא יידרש לשלם לחברה 3,000 ומשהו דולר על עבירה על סעיף "אי ההשמצה" שבחוזה השימוש.
הסעיף הזה, שהופך לנפוץ יותר ויותר, אומר שמה שלא יקרה, גם אם החבילה לא הגיעה אלים הביתה כלל ובמקומה קיבלתם אבקה חשודה שמכילה נשק ביולוגי, לכם אין שום זכות לכתוב משהו בנושא. הסעיף הזה, כמובן, מנוגד לחוקת ארצות הברית - בישראל, שחופש הביטוי בה נשען בסך הכל על שתי פסיקות של בג"ץ, זו שאלה טובה - ועל כן אין לו בסיס, אבל עוכרי הדין שכותבים אותו יודעים שרוב האנשים נבהלים כשהם מקבלים מכתב מעוכר דין.
בני הזוג פאלמר סירבו להסיר את הביקורת שלהם, ועל כן העבירה החברה את הפרטים שלהם לסוכנות גביה, מה שפגע בדירוג האשראי שלהם. בני הזוג פנו לבית המשפט וביקשו פסק דין הצהרתי נגד קלירגיר, כשהם דורשים את ביטול דרישת החוב מולם כמו גם הצהרה שהסעיף מנוגד לחוקה. הם יוצגו על ידי עורך דין שמתמחה בתיקון הראשון. קלירגיר לא טרחה להגן על עצמה, ופסק הדין המבוקש ניתן כברירת מחדל. בעוד כמה חודשים, יגיעו הדיונים על הפיצויים שקלירגיר צריכה לשלם.
קצרצרים
1. האם יאהו שווה משהו? המשקיע בעל השם דן לואוב (Loeb) הגיע למסקנה שהתשובה שלילית, ומכר את כל מניות יאהו שלו (8 מיליון) - ברבעון הראשון של 2014. לואוב ידוע בכך שהוא נוטה לרכוש מניות בחברות שסובלות מניהול בעייתי אך יש להן פוטנציאל, לנצל את מעמדו כדי להחליף את ההנהלה. הוא זה שחשף בשעתו את העובדה שמנכ"ל יאהו סקוט תומפסון זייף את קורות החיים שלו. נראה שהמשקיע התייאש מהרעיון שהחלפת הנהלת יאהו - תהליך שממילא קורה מדי שנתיים - תעזור במשהו.
2. מכוניות גוגל לא יגיעו אליכם בעתיד הנראה לעין. הסיבה לכך פשוטה למדי: כדי שהמכוניות יפעלו בצורה חלקה כפי שהן פועלות, הן משתמשות במפות מפורטות להפליא. לא די במפה שאומרת שבעוד כמה מאות מטרים יש הצטלבות; כדי שהמכונית תפנה בדיוק בזמן, היא צריכה מידע בדיוק של סנטימטרים. המפה המשוכללת הזו כוללת, למשל, מידע על גובה הרמזורים והמיקום המדויק של אבני המדרכה. מידע כזה כמעט ואיננו זמין לערים שאינן בעמק הסילי-קון, וייקח הרבה זמן עד שגוגל תאנדקס אותו.
3. דיווחנו בשבוע שעבר על הפאדיחה של עיריית פאוריה, ששיסתה את המשטרה שלה בצייצן שהשמיץ את ראש העיר ועל הדרך הרסה את חייו של אדם נוסף, רק כדי לגלות שכל העסק היה בעצם בלתי חוקי. מעבר לפרודיות שצצו כמעט מיד, הגיעו גם תביעות משפטיות, אחת מהן של האגודה האמריקאית לזכויות האזרח. עיתון מוביל בפאוריה, הפאוריה ג'רנל סטאר, קרא לעיריה "ליפול על חרבה" ולא לנהל מאבק משפטי במקום שבו ברור שהצדק איננו איתה, שכן זה יהיה בזבוז כספי המסים. לא הייתי בונה על זה.
4. השירותים החשאיים של רוסיה דיווחו בגאווה שהם הצליחו להפיל מזל"ט. המדובר, לשם שינוי, לא בכלי שמטרתו היא ריגול, אלא במה שנראה כמו מזל"ט לצרכי הברחה. ספציפית, הברחת סיגריות מרוסיה לליטא. זה נכון שליטא, כפי שכתבה רחל גולדברג, "עלובה שלי/אביונה ומרה", אבל להבריח סיגריות? על מזל"ט? מה נסגר איתכם? יש לכם מזל"ט, לא יכולתם להבריח משהו רווחי יותר?
5. יותר מדי רוכבי אופניים מגלים שקל מדי לגנוב את המכשירים הצנועים שלהם. התוצאה היא פריחה בשוק המנעולים המתוחכמים, כאלה שעומדים בפני הגנבים הנחושים פחות. עתה הופיע מנעול חדש, שלא ברור עד כמה הוא יוכל להגן יותר מאחרים על האופניים, אבל הוא לא יצריך ממך מפתח - הוא ידרוש ממכם אפליקציית מובייל. למקרה שאיבדתם את הטלפון שלך או שהתפגרה הסוללה שלו, עדיין תוכלו להקיש קוד על מקלדת. המנעול מגיע עם סוללה נטענת סולארית. יש פה רק בעיה אחת: המנעול כנראה יקר יותר מהאופניים ועשוי להפוך למטרה לגניבה בעצמו.