האיחוד האירופי מפנצ'ר את חלום המכונית של גוגל
מכונית בלי הגה? לא באירופה: תקנות האיחוד אוסרות על בחינת השימוש במכונית האוטונומית החדשה של גוגל, שנשלטת רק דרך אפליקציית מובייל. הסיבה: פערי רגולציה, חשש מתאונות דרכים - וגם אינטרס עסקי אירופי
האיחוד האירופי אוסר על ניסוי מכוניות בתצורה שחשפה גוגל בשבוע שעבר - שייחודה בכך שאין לה הגה או כל התקני שליטה אחרים. הנסיעה מתבצעת אך ורק דרך הגדרת היעד באפליקציית מובייל.
תקנות התעבורה של האיחוד האירופי קבעו שכל רכב צריך נהג אשר שולט במכונית בכל שלבי הנסיעה. בשנים האחרונות חלו מספר שינויים בתקנות, שמאפשרים שילוב של מערכות אוטונומיות במכונית, כך בתנאי שנהג אנושי יכול לקחת את השליטה לידיו בעת הצורך ולא יהיה תלוי לחלוטין במכונה. לפיכך, מכונית ללא אמצעי ממשק סטנדרטיים כהגה ודוושות לא תורשה לנסוע בכבישי האיחוד - שהמדינות החברות בו הן מצרכניות הרכב הגדולות בעולם.
קראו עוד בכלכליסט:
- אחרי פסיקת ביהמ"ש: גוגל השיקה טופס מקוון למחיקת מידע פוגעני
- היי בינבה, גרסת גוגל: החברה חשפה מכונית אוטונומית חדשה
- "אנחנו לא מחפשים תיאורטיקנים, אלא אנשים שיוכלו לגרום לדברים לקרות"
אין הגה? אין אישור לנסיעה. המכונית של גוגל
לפי דיווח של ars technica, יש גם אינטרסים עסקיים בתמונה: האיחוד האירופי תמך ומימן מספר פרויקטים בתחום הרכב האוטונומי, בראשם SARTRE – מיזם שמתבסס על מכונית שנשלטת בידי אדם ומובילה שיירה של מכוניות אוטונומיות אחריה. בנוסף, ב-2012 נוסה בבריטניה רכב אוטונומי במסגרת שירותי הסעות מלונדון לנמל התעופה הית'רו.
החלום ושברו
הרעיון מאחורי הפיתוח של גוגל הוא לאפשר תחבורה פרטית וציבורית חופשית ונוחה יותר שלא תחייב את הנוסעים להיות בעלי רישיון נהיגה ותאפשר להם לעבוד או לישון בדרך ליעדם. החזון שאפתני ונראה ורוד מאוד, אך תקנות של האיחוד האירופי צפויות להרחיק את המודל של גוגל מבחינה בקרב יצרניות רכב אירופיות. גוגל לא מתכננת להפוך בעצמה ליצרנית רכב, אך תציע את פלטפורמת החיישנים והממשק של מכוניותיה ליצרניות. תקנות האיחוד לא יאפשרו לחברות אירופיות לבחון את הפיתוח של גוגל, מה שצפוי לעכב את הגעת המכוניות לשוק בצורה משמעותית.
המרוויחות הגדולות מכך הן BMW ומרצדס הגרמניות שעובדות על מכוניות אוטונומיות משלהן, אשר הודגמו במגבלות החוקים המקומיים. יעבור עוד זמן רב עד שיגיעו מכוניות אוטונומיות לשוק, בעיקר בשל מגבלות רגולטוריות ולא טכנולוגיות; המכוניות של גוגל כבר הוכיחו את עצמן וכמותן גם הפיתוחים המקבילים של היצרניות הגרמניות ואחרות.