מולי אדן: "אני מרגיש שאני מנהל את חנות הצעצועים הגדולה בעולם"
נשיא אינטל ישראל הציג ל"כלכליסט" את ההברקות הטכנולוגיות של החברה בתחום המחשוב התפיסתי, ביניהן מצלמה שמתפקדת בדיוק כמו העין האנושית וסורקת את סביבתה. זאת, בעוד החברה נאבקת על מקומה בשוק המובייל
כנס המחשוב קומפיוטקס נחשב לכנס הטכנולוגי השלישי בחשיבותו בעולם. ברצלונה תפסה בשנים האחרונות את עמדת ההובלה עם כנס מוצלח יחסית שמכנס אליו את בכירי תעשיית המובייל העולמית וכולל השקות רבות של סמארטפונים.
- אינטל חשפה טאבלט 12.5 אינץ', דק ויעיל מאי פעם
- חדש מאסוס: סמארטפון, טאבלט ולפטופ במכשיר אחד
- סמסונג חשפה את הגלקסי W, פאבלט בגודל 7 אינץ'
כנס CES בלאס וגאס כולל גם הוא השקות של מחשבים, טלפונים חכמים וטאבלטים. כנס המחשבים שנערך השנה בקומיופטקס היה דל בהשקות, ומכשירים חדשניים שהושקו מעל הבמה לא הוצגו בתערוכה לאחר מכן.
במידה רבה נחשב כנס קומפיוטקס השנה למיותם: סמסונג החליטה להשיק את הטלפון הראשון שלה מבוסס על מערכת ההפעלה העצמאית שלה, Tizen, מחוץ לכנס, ולמעשה כלל לא היתה נוכחת בו. ענקיות אלקטרוניקה נוספות שרגילות להציג בכנסים בינלאומיים - לנובו ומוטורולה, HTC, סוני ונוקיה - כלל לא נכחו בו.
אבל גם אלה שכן נכחו בו, אסוס, אייסר, מיקרוסופט ואינטל, בחרו שלא להציג את המוצרים הנחשקים אותם הציגו רק כמה ימים קודם לכן. מיקרוסופט הכריזה על טאבלט ה- Surface 3 המסקרן אבל לא הוא לא נכח בדוכן התצוגה הענק שלה.
אסוס השיקה את המחשב ההיברידי Transformer Book 5, טלפון שמשולב בתוך טאבלט שמתחבר למקלדת והופך למחשב, אך לא ניתן היה לבחון את המוצר בפועל. כך גם אינטל, שהשיקה אב טיפוס של טאבלט מתקדם ביותר בעל שבב 14 ננומטר וללא מאווררים, שנחשב למחשב היעיל של החברה, ומציג ביצועים גבוהים של 20-40% ביחס לדור המחשבים הנוכחי.
המחשב אמנם לא היה זמין לבדיקה בעת הכנס, אך "כלכליסט" קיבל לידיו אב טיפוס שלו לבדיקה זריזה. הטאבלט ההיברידי הוא מהפכני בתפיסה של אינטל ומבשר את הדור הבא של המחשבים ההיברידיים. אב הטיפוס מונע בדור הבא של שבבי הניידים של אינטל, Core M, שמבוסס על ארכיטקטורת 14 ננומטר, ונחשב מתקדם יותר מכל מחשב של אינטל שקיים כיום.
המוצרים שפותחו בארץ כבשו את טייוואן
חשיפה מעניינת נוספת של אינטל במסגרת הכנס בטייוואן היא זו מוצרים המפותחים דווקא בישראל, במעבדות המחשוב התפיסתי המנוהלות על ידי מולי אדן, נשיא אינטל ישראל. אדן הקים בעצמו את החטיבה, שאמורה לתת מענה לטכנולוגיות חיישני ה-3D של אפל ולקינקט של מיקרוסופט.
אדן חשף בפני "כלכליסט" שורה של מוצרים המפותחים במעבדות המחשוב התפיסתי ושיושקו רק ב-2015 ויעניקו למחשבים מבוססי שבב אינטל יכולת זיהוי תנועת גוף, יכולת זיהוי פנים ויכולת לתפוס עצמים במרחב.
אדן הציג חיישן תלת ממדי הכולל שתי עדשות, שישולב במרבית המחשבים האישיים שייוצרו עבור אינטל בשנה הבאה: מחשבים של לנובו, Dell, פוג'יטסו, HP, אייסר, אסוס, NEC, פוג'יטסו וסוני.
החיישן מתבסס על ראייה סטריאוסקופית, שמדמה עיניים אנושיות - ולו יכולת זיהוי של עצמים במרחב עד מרחק של כ-70 ס"מ. חיישן תלת ממדי נוסף יושק עבור טאבלטים, אך טרם הוצג, ובשונה מהחיישן למחשבים האישיים צפוי לכלול זיהוי פנים שמתבסס על מבנה פני המשתמש.
מולי אדן מספר שהחיישנים ישמשו לא רק למשחקי מחשב אלא למגוון יישומים: סריקת עצמים תלת ממדיים כדי לשכפלם במדפסות 3D באופן זהה או שונה, יצירת מודלים תלת ממדיים ושיתופם, זיהוי פנים ועצמים לצורך בידור וחינוך, ואפילו כיישום המשמש בשיחות ועידה: ביכולתה של המצלמה להבחין בין הדובר לרקע, לבצע הפרדה ביניהם על ידי טשטוש הרקע או החלפת הרקע הטבעי במלאכותי.
החיישנים יוכלו לעבוד על כל שבב אינטל החל מדור ההאסוול ומעלה. "מאז שהשקנו את המעבד מהדור הקודם שלנו שיפרנו פי 3.5 מיליון את כח העיבוד שלנו, אבל את ממשק האדם-מכונה בקושי שינינו", אמר אדן בראיון ל"כלכליסט" שנערך בתערוכה. עיבוד חישוב כדי לעשות את כל הדברים שתמיד רצינו לעשות בזמן אמת ושראינו בסרטים: תפיסת מחוות ידיים, יישומי בריאות, קריאת דופק הלב, והכל בהתבסס על מה שאנו מכנים מחשוב תפיסתי".
במסגרת היחידה, מפותחים טכנולוגיות שקשורות לא רק בחיישן תלת ממדי וזיהוי עצמים במרחב, אלא גם טכנולוגיות של עיבוד שפה טבעי והבנת ההקשר המילולי והדקדוקי. אדן מבטיח כי בעוד שנתיים מחשבים יוכלו, למשל, לתעד פרוטוקול של שיחה מלאה. אדן לא התייחס מפורשות לרכישת מנוע הדקדוק של ג'ינג'ר הישראלית לפני יותר מחודש, אך אמר: "כשאתה לוקח תהליכים של הבנת ההקשר ואת תהליכי החשיבה הטבעית שלנו, אתה יכול לייצר מערכות שיתקשרו איתנו ויעבדו איתנו בקלות רבה יותר ויבינו את התכנים שאנחנו מדברים עליהם, לא רק את המבנה הדקדוקי".
לפני כשלוש שנים, כשחזר אדן לישראל, הוא ביקש להמשיך ולנהל את פעילות פיתוח מערכות המחשוב התפיסתי. כיום פעילות שתי חטיבות מרכזיות תחת ניהולו בתחום: בחיפה ובסנטה קלרה. "זה התחום הכי מתקדם והכי מאתגר כיום, ואני מרגיש שאני מנהל את חנות הצעוצעים הגדולה בעולם".
אדן חושף את אחד היישומים המשעשעים: טאבלט של אסוס מבוסס שבב של אינטל המזהה את פניו, מרכיב ממנו במהירות מודל תלת ממדי, ושולח את המודל של פניו לדפוס 3D. לאחר מכן, מולבש המודל של פניו של אדן על מגוון בובות, כגון לוחם מימי הביניים או כוכב רוק: "זהו המולי הגבוה ביותר שראית מעודך", הוא מתלוצץ. "כשאני מחפש עובדים, אני לא מחפש אנשים שחושבים מחוץ לקופסא, כי אני הוא זה שחושב מחוץ לקופסא. אני מחפש אנשים בלי קופסא כלל".
אינטל חייבת להיכנס לסמארטפונים
כנס קומפיוטקס הטייוואני הוא מעין נחמה קטנה לאינטל, כנס בו מכריזה יצרנית מחשבים כמו אסוס, אחת מנותנות החסות המרכזיות של הכנס, על מכשירים חדשים שמשובצים כולם בשבב של אינטל - החל מסמארטופנים חדשים מסוג ZenPhone ועד המחשב ההיברידי Transformer Book V שבתוכו משובץ שבב האטום של אינטל. בחברה מבטיחים לשבץ שבבים המבוססים על 64 ביט, בינתיים ראינו רק שבבים חלשים הרבה יותר, כאלה של 32 ביט.
אינטל מסתפקת כעת בהודעה על שיבוץ שבבי המובייל שלה בעיקר בטאבלטים, אבל ברור לכולם שאם אינטל לא תחדור לסמארטפונים יהיה זה לא רק כשלון תדמיתי, אלא גם כלכלי. כלל ההוצאות התפעוליות של אינטל בתחום המובייל עומדות על 3.7 מיליארד דולר בשנה. שוק הטבלטים כולו מוערך בכ-4 מיליארד דולר בלבד, גם אם אינטל תשלוט ב- 100% משוק הטאבלטים, היא עדיין תצטרך לייצר הכנסות של לפחות 7.4 מיליארד דולר כדי שפעילות המובייל שלה תוכח כרווחית; לכולם ברור שההפרש הזה חייב לבוא מסמארטפונים.
נכון להיום, אסוס הטייוואנית היא כמעט בעלת הברית היחידה של אינטל בתחום המובייל בשבבי Merrifield ו-Moorfield שלא נחשבים לחזקים, אך הם זולים יחסית ומאפשרים זמן סוללה ארוך. כעת, כולם תולים תקוות במעגלים החדשים המפותחים באינטל, SoFIA, הכוללים מעבד של מודם תקשורת דור שלישי מעל גבי מעבד אינטל בעל שתי ליבות, או LTE מעל שבב אינטל בעל ארבע ליבות.
רנה ג'יימס, נשיאת אינטל, ערכה על הבמה שיחת טלפון באב טיפוס של טלפון המבוסס על SoFIA, שאמור להיות המענה של אינטל לקוואלקום בתחום הסמארטפונים. כעת, יש לקוות שהוא יושק לפני שבבי הסנאפדרגון 808/815 שתשיק המתחרה קוואלקום בתחילת השנה הבאה.
"ללא ספק אנחנו מודים שנכנסנו מאוחר לשוק הטלפונים החכמים והטאבלטים", אמר אדן. "אבל אם תסתכל על הרבעון הראשון, מכרנו בו 5 מיליון טאבלטים ולפי המנכ"ל שלנו, עד סוף השנה נמכור 40 מיליון יחידות. בתחום הסמארטפונים, אין ספק שהעולם מורכב, ולא מספיק לתת גם מעבדי יישומים (application processor) אלא יש לספק גם מעגלים משלימים על גבי המעבד (SoC)".
יש הגיון כלכלי בהשקעה העצומה וההפסדים הגדולים שלכם בתחום המובייל?
"חטיבת המובייל בראשות הרמן או היא חטיבה שלמה שנועדה לשמש כראש החץ של אינטל בתחום, ונראה אותה משלבת שבבים בעוד טלפונים. אינטל היא חברה עסקית ואם אין שום הגיון עסקי לפעולה מסוימת, היא תיסגר. אבל יש אנשם שמאמינים שמדובר בניסיון אסטרטגי לחדור לשוק, ואנחנו מאמינים בדרך הזו. אבל אם אתה מגלה שאתה עושה טעות אתה תמיד יכל לסגור קבוצה עסקית. עשינו זאת כמה פעמים בעבר".
הכתב הוא אורח אסוס בתערוכה