בלעדי לכלכליסט
קוקה-קולה בוחנת השקעת 500 אלף דולר במיזם ישראלי
תאגיד המשקאות העולמי השיק באחרונה 2 מאיצים לסטארט-אפים ישראליים. עד כה הקימה קוקה-קולה 8 מאיצים ברחבי העולם ובין היתר בסן פרנסיסקו, סידני וברלין
תאגיד המשקאות העולמי קוקה־קולה השיק בשבועות האחרונים שני מאיצים לסטארט־אפים ישראליים.
החברה הקימה במהלך שלושת השבועות האחרונים במתחם מיינד ספייס בשדרות רוטשילד שני מאיצים שיפתחו עבורה טכנולוגיות המכונות בחברה "מחוץ לבקבוק" - כלומר טכנולוגיות שלא קשורות להיבטי המוצר וייצור המשקאות. הכוונה היא לחברות שיפתחו טכנולוגיות בתחום השיווק והפרסום הדיגיטלי, ייעול מערכות מידע ומערכות הפצה, ואפליקציות הנוגעות לבריאות ואיכות חיים.
המאיץ הראשון, שעדיין נמצא בשלבי הקמה, מנוהל על ידי מחלקת החדשנות הגלובלית החברה והוא יעבוד באופן שונה מזה של שאר המאיצים בארץ. החברה תמנה שני יזמים לעמוד בראש המאיץ: האחד יהיה מומחה טכנולוגי והשני מומחה עסקי, ושניהם יקימו חברה בשיתוף עם יזמים מהשוק, ישקיעו בה 250–500 אלף דולר ולאחר מכן יפרידו אותה מפעילות המאיץ, כך שתהפוך להיות עצמאית. קוקה־קולה תקבל בתמורה מניות בהיקף של 10%–20% בחברה.
מאיץ זה הוא חלק מתוכנית מאיצים גלובלית של קוקה־קולה עד כה הוקמו שמונה מאיצים ברחבי העולם ובין היתר בסן פרנסיסקו, סידני וברלין. המאיץ בתל אביב הוא התשיעי במספר.
המאיץ השני לא כולל השקעה בחברות או הקצאה של מניות לקוקה־קולה והוא הראשון מסוגו בחברה. מדובר במאיץ שמטרתו לחשוף את החברה ושותפותיה המסחריות כמו מקדונלד'ס לטכנולוגיות מישראל. החברות יקבלו ייעוץ על בסיס קבוע ממנהלי חטיבות בחברה העולמית, ויוטסו למטה החברה וייפגשו גם עם בכירים משותפותיה.
קוקה-קולה תסייע לחברות הישראליות
אכלוס פעילות המסחור הסתיימה ונבחרו בה 10 חברות סטארט-אפ בוגרות בהן WeissBeerger, תוכנה ישראלית למדידת מזיגת משקאות בבארים ומסעדות, וממליצה לגבי תמחורם בשעות שונות; Bringg, המאפשרת למסעדות וחברות משלוחים להציג ללקוחות היכן ממוקם משלוח המזון בזמן אמת; Ubimo, רשת פרסום למובייל הלוקחת בחשבון תנאי סביב החיצונית כמו טמרפטורה, סוג השטח (האם מדובר בחוף הים, פארק או אירוע המוני מיוחד כמו משחק ספורט או מופע); WSC, המייצרת עבור שחקני וקבוצות ספורט תכנים שיווקיים הכוללים סרטוני וייאו מתוך מאגר וידיאו פתוח; האצי'קו, של מייסד גרין רואד הוד פליישמן; סקרימו - חברה המשלבת אינטראקציות בין מכשירים סלולרים למסכים; dov-e - חברה הפועלת מתחת לרדאר המאפשרת תשלומים והעברת מידע מוצפן על תדרים קוליים וחברות ישראליות נוספות דוגמת WeFind, Neura ו-Personal Heroes. סך הכל נבחרו בתוך שלושה שבועות עשר חברות מתוך כ- 100 מועמדות.
התכנית מנוהלת על ידי גבי צ'רטוק, לשעבר מנכ"ל חברת הידרוספין ועל ידי רועי בן דניאל, יוצא צוות ההייטק והון הסיכון בשיבולת. בצד האמריקאי מובילים את התכנית אלן ביים ואנתוני ניוסטד, בכירים בתחום החדשנות וטכנולוגיה בקוקה-קולה.
"ישנם בישראל מאיצים וחממות רבים", אמר ל"כלכליסט" אלן ביים, המוגדר כ"ארכיטקט הארגון", ומנהל את פעילות הטכנולוגיות החדשות בקוקה-קולה. "לכן המקום בו קוקה- קולה יכולה לסייע לחברה ישראלית היא המסחור שלה בעולם. אנחנו נוכל לראות את הטכנולוגיה שתפותח בישראל לפני כולם, ובמקביל נחשוף את החברה לשותפים שלנו בארה"ב ובעולם: כל מסעדה או רשת מזון שאיתה אנו עובדים, חנויות נוחות, רשתות קמעונאות, פארקי שעשועים, חברות תעופה וספנות, כל מי שמהווה ערוץ הפצה מרכזי בקוקה-קולה. כולם יודעים שלמכור בארה"ב זה סיפור אחר לחלוטין לחברה ישראלית מאשר למכור כאן", אמר. את הפעילות הקים יחד עם אנתוני ניוסטד, ראש החדשנות בתחום מערכות המידע בחברה.
החברות יקבלו ייעוץ על בסיס קבוע ממנהלי מערכות המידע וממנהלי חטיבות בקוקה-קולה העולמית, וכן יוטסו למטה קוקה-קולה באטלנטה שם יפגשו עם בכירים נוספים בחברה וכן עם שותפיה של קוקה-קולה, בהן מנהלי מערכות מידע ותפעול מענקיות כמו מקדולנדס וטארגט.
קוקה-קולה כבר משתפת פעולה עם חברות ישראליות מאז 2008, אז חתמה על הסכם לשיתוף פעולה עם קרן ההון סיכון אתגר של יוסף צ'חנובר, בהשקעות בסטארט-אפים בתחומי המזון והקלינטק או במסחור טכנולוגיות אקדמיות בתחום. בזכות התכנית, רכשה קוקה קולה ב-2011 את הזכויות לשימוש בטכנולוגיות לייצור ממתיקים מלאכותיים וחומרים משמריים טבעיים שפותחו במכון וולקני על ידי פרופ' ארתור שפר וד"ר מרים אלטשטיין. עוד באותה שנה חתמה קוקה קולה על הסכם עם המדען הראשי במשרד הכלכלה במסגרתו יתוקצבו חברות ישראליות שיסייעו לקוקה קולה לייצר אריזות נוגדות חיידקים, לפתח ממתיקים טבעיים או לפתח אמצעים לאיתור מחלות בצומח. ההסכם חודש שוב ב-2012 אז גם הבטיח המדען הראשי לתקצב מחצית מכלל החברות הללו.