בדיקת כלכליסט
משקפיים חכמים אפסון Moverio BT200: לגוגל אין מה לחשוש
המשקפיים אמנם מציגים יתרונות טכנולוגיים על פני משקפי גלאס - אך הם כבדים ומסורבלים, הממשק בעייתי ומבוסס על משטח עכבר חיצוני המחובר בכבל, זמן הסוללה מאכזב ואין די אפליקציות זמינות עבורן
- בשעון, בסלון, במכונית: גוגל חשפה גרסאות חדשות לאנדרואיד
- גוגל מציגה: משקפי גלאס לארגונים
- מנכ"ל אסוס: לא נהמר על מחשוב לביש רק כדי ליישר קו עם השוק
בדיקת "כלכליסט" מגלה שעל אף יתרונות טכנולוגיים על פני המוצר המתחרה של גוגל, משקפי אפסון אינם נוחים לשימוש ומוגבלים מאוד.
עיצוב ומבנה: כמו ב"מסע בין כוכבים"
במבט ראשון, משקפי המובריו החדשים נראים כמו הכלאה בין משקפי ראיה עבות במיוחד והמשקפיים שאופימטירסט שם על ראשכם בעת בדיקות ראיה. המשקפיים עצמם עבים מאוד, ובתוכם משולב צג צבעוני.
כנפי המשקפיים עבות, גדולות ומסורבלות, עם חלק קדמי פלסטי עבה מאוד שמכיל חלק מהחומרה, והמשך כנף סטנדרטי למדי. הן בהחלט מזכירות משקפי סבא וקצת את המשקף של ג'ורדי מ"מסע בין כוכבים: הדור הבא". לצד העיצוב, שבעליל אינו אלגנטי, המוצר גם כבד ולא נוח. בגלל רוחבם של המשקפיים, הם יגרמו למי שפניו צרים להיראות משונה וכנראה שלא ימהר להסתובב איתם ברחוב.
בעלי משקפי ראיה קיימים יתקשו מאוד ללבוש את שני המשקפיים. אפסון מאפשרת למשתמשים ליצור משקף אופטי ולשלב אותו בתוך המשקפיים ,אבל הם כבר מאוד עבים; בהחלט יש צורך בעוד כמה דורות של מזעור.
המכשיר אינו נותן תחושה זולה או עממית זול או כאחד שעשוי מחומרים זולים. אבל המשקפיים לא עומדים בפני עצמם - הם מגיעים עם מספר התקנים חיצוניים, פלסטיים ולא מרשימים למראה. אין למובריו אוזניות או רמקולים, אז תצטרכו לחבר להם אוזניות חיצוניות. כמו כן, הסוללה היא חיצונית ומחוברת בכבל למשקפיים. כלומר, תצטרכו להחזיק בסוללה כל הזמן - מאוד לא נוח בזמן הליכה או ריצה. התוצאה הסופית היא יותר מדי חוטים סביב הראש שלכם.
תצוגה וממשק: רעיון טוב, ביצוע לקוי
שתי עדשות המשקפיים כוללות צגים צבעוניים ושקופים ברזולוציה של 960 על 540 פיקסל. הם נמצאים ישירות במרכז שדה הראיה שלכם, אבל לא ממלאים אותם - אתם יכולים לראות דרכם וסביבם ללא בעיה.
יש לא מעט יתרונות בשיטה הזאת - תחילה, המשקפיים יכולים לשמש כמשקפי מציאות רבודה ולהראות לכם תמונות ש"מתלבשות" על העולם, שעדיין נראה ללא בעיה דרך המשקפיים. שנית, מכיוון שמדובר בשני צגים נפרדים, הם יכולים ליצור אשליית תלת ממד. שלישית, מכיוון שמדובר בצגים צבעוניים עם רזולוציה סבירה יחסית, הם יכולים להריץ מגוון רחב של אפליקציות וסרטים.
תיאורטית, הגישה של אפסון בהחלט טובה משל גוגל - המשקפיים שלה שימושיים יותר. כנף המשקף כוללת ג'ירוסקופים וחיישני תנועה מדויקים מאוד שעובדים היטב ובודקים את תזוזות הראש שלכם. אפשר להזיז את הראש ולשנות את זווית המבט בממשק וזה עובד היטב ונותן אפקט תלת ממד נאה. זה אפילו לא גורם לכאב ראש, בניגוד לרוב המתחרים.
החברה גם השכילה לשפר את בהירות המסכים שלה מהדגם הקודם. הבעיה היא שזה עדיין לא מספיק - במיוחד לא בשמש הקופחת הישראלית. אפסון אמנם מספקת כיסוי משקפי שמש שניתן להדביק למשקפיים על מנת לחסום את האור הנכנס - אבל גם איתם, אתם תתקשו לראות סרטים - וכמובן, תאבדו את כל אלמנט השקיפות.
התוצאה הסופית היא שהמסכים קטנים מדי, כהים מדי וברזולוציה נמוכה מדי. הדגם הבא של אפסון אולי יספק את העבודה, אבל זה בהחלט לא - אפשר לראות את הפיסקליזציה, והבהירות של המסך נמוכה מדי.
בעיה חמורה יותר היא השליטה במכשיר. אם חשבתם שתוכלו לשלוט במשקפיים בעזרת פקודות קוליות או כל דבר שיאפשר לכם לשמור על הידיים שלכם פנויות, טעיתם. תחת זאת, השליטה מתבצעת בעזרת משטח מגע שממוקם על גב הסוללה החיצונית.
המובריו מריצים את אנדרואיד 4.0 בגרסת טאבלט, כמעט ללא שום התאמה למשקפיים. חיישני התנועה אומנם מאפשרים לכם לשנות את זווית המבט, אבל ברוב המקרים שם זה נגמר. אפסון מבטיחה כי בעתיד נראה יותר משחקים שבהם ניתן לשחק על ידי הזזת הראש, אבל כרגע, אתם תלויים לגמרי במשטח המגע.
אתם תשלטו במשקפיים בעזרת משטח המגע כאילו מדובר בטאבלט לכל דבר, כאשר משטח המגע מזיז את הסמן. משטח המגע מחוספס על מנת לסייע לכם לבצע פעולות ולאחוז בו כאשר אתם מתבוננים דרך המשקפיים, אבל הוא מחוספס מדי ולא נעים לשימוש. הממשק עצמו מאוד לא נוח לשליטה ביד אחת, כך שתאלצו לעבוד עם זוג ידיים על משטח מגע.
חיישנים ואפליקציות: היכן היישומים שלי?
עקרונית, יכולים משקפי המובריו להריץ מגוון רחב מאוד של אפליקציות אנדרואיד. עם מרחב אחסון של שמונה גיגה-בייט, תוכלו גם להתקין הרבה מהן. אבל כדי לשמור על חווית שימוש אחידה, ניתן להתקין אפליקציות רק דרך החנות של אפסון - שהיא ריקה כמעט לחלוטין. גם המשקפיים מגיעים כמעט ללא אפליקציות.
גם האפליקציות שזמינות להורדה לא תמיד מותאמות לממשק. חלק מנגני המדיה לא מסוגלים להתאים את הסרט לטכנולוגיית התלת ממד של אפסון וחלק מהמשחקים לא מסוגלים להתמודד עם שינויי זווית הראש ללא השתהויות.
ביצועים וזמן סוללה: פעולה מהירה
המשקפיים מגיעים עם מעבד כפול ליבה במהירות 1.2 גיגה-הרץ ו-1 גיגה-בייט זכרון פעולה. המפרט אולי נשמע בסיסי למדי, אבל לא נראה שהמשקפיים צריכים יותר – מלבד מקרים מסוימים של תקיעות במשחקים, לא הרגשנו שום האטה או גמגום, גם לא בזמן הרצת סרטוני יוטיוב באיכות Full HD עם אפקט תלת ממד. המשקפיים עצמם לא מתחממים גם לא בזמן הפעלת אנטנת ה-WiFi או הבלוטות' וקצב התקשורת מספק.
אפסון מבטיחה שהמשקפיים יכולים להחזיק שש שעות עבודה מאומצת - אנחנו מצאנו שהמספר הנכון יותר מתקרב לארבע שעות. בהתחשב בסרבול ובמשקל של הסוללה החיצונית, מן הראוי היה שהיא תספק לפחות זמן עבודה סביר.
סיכום
למרות ההתחלה השלילית, יש למשקפיים של אפסון הרבה שעובד לטובתם - מערכת הפעלה פתוחה ונפוצה ועם אפקט תלת ממד - ומוצר שמסוגל לעשות משהו אפקטיבי חוץ מלהציג התראות בקצה שדה הראיה שלכם.
אבל עם מסך לא בהיר מספיק, היעדר אפליקציות, משקל משמעותי, מראה לא אסתטי, ממשק מסורבל בצורה וזמן עבודה לא מספק, קשה לראות את המובריו כיותר מגימיק שנועד למשתמשים שרוצים משקפים חכמים כי זה מגניב. המלצתנו היא להמתין להבשלת הקטגוריה לפני שרצים לקנות משקפיים חכמים. גם המחיר אינו זול: 700 דולר בארה"ב.